Cum erau mesele la români în urmă cu 100 de ani şi cum sunt acum

4 octombrie 2017   Body & Soul

Sabina Ispas, directoarea Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu“, a acordat un interviu pentru „Adevărul“ în care a povestit cum erau mesele românilor în urmă cu o sută de ani şi cum s-au schimbat până în prezent.

În cadrul studiului naţional realizat de brandul Delikat cu privire la importanţa meselor în familie, reporterii „Adevărul“ au stat de vorbă cu Sabina Ispas, folcloristă, membră a Academiei Române şi directoare a Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu“, pentru a afla care erau obiceiurile strămoşilor noştri şi de ce este esenţial să ne adunăm cât mai des împreună cu cei dragi în jurul mesei.

Ce reprezintă masa în familie din perspectiva dumneavoastră, a specialistului?

Sabina Ispas: Masa este la bază un act ritual foarte important şi de aceea vom găsi la nivelul majorităţii etnice un regulament, un sistem care face parte din codul alimentar al respectivului grup etnic, care este de obicei una dintre mărcile identitare. Aşadar, se poate spune că masa este şi pentru români un element de identitate fundamental, asemeni unor alte componente care ţin de cultura materială sau spirituală. Masa este o chintesenţă între material şi spiritual şi este atestată cu această valoare spirituală încă din antichitate.

Citeşte întreg interviul AICI!

Mai multe