Cum poţi avea grijă de sănătatea ta emoţională în perioada de izolare la domiciliu?
Cum pandemia de Coronavirus nu dă semne că şi-ar încetini agresiunea asupra lumii, e clar că obligaţia noastră de a sta acasă va continua.
Chiar dacă această perioadă de izolare este necesară pentru a limita îmbolnăvirile, nu trebuie trecut cu vederea impactul pe care l-ar putea avea asupra oamenilor, obişnuiţi a circula liberi şi la orice oră şi care acum se văd în postura de a tânji la o banală plimbare în parc. Stresul care vine la pachet cu o astfel de schimbare fundamentală în stilul de viaţă al oamenilor ar putea avea efecte asupra sănătăţii emoţionale a acestora.
Cum poţi avea grijă de echilibrul tău mental, în timpul acestei lungi perioade de izolare în casă, cu atât mai mult cu cât eşti de unul singur?
Iată nişte sfaturi care te-ar putea ajuta!
În casă, dar şi afară!
Dacă lucrezi de acasă şi nu mai ai, practic, motive pentru a ieşi afară, nu trebuie să nu mai fii expus deloc lumii exterioare. Profită de orice spaţiu care te leagă cu aerul liber şi natura, cum ar fi grădina casei sau balconul, şi expune-te cel puţin de două ori pe zi. Aeriseşte cât mai mult, iar dacă vremea de afară ţi-o permite, ţine geamul deschis, pentru a te oxigena cât mai bine posibil. Şi profită de acea derogare de la carantina generală pentru a face câţiva paşi în apropierea domiciliului, la o oră la care nu este un prea mare trafic. Musai cu declaraţia completată la tine!
Păstrează-ţi rutina, cât de mult poţi!
Faptul că lucrezi de acasă nu trebuie să fie motiv pentru lene şi delăsare. Comportă-te ca în orice altă zi obişnuită, când mergeai la job sau aveai întâlniri în oraş şi păstrează-ţi rutina zilnică! Trezeşte-te la aceeaşi oră ca de obicei, pregăteşte-ţi micul dejun ca de obicei, îmbracă-te în alte haine decât cele de pijama, ia pauza de prânz şi fă, în mare parte, cam tot ceea ce faci într-o zi obişnuită de lucru, înainte ca pandemia să schimbe totul. Intercalează acest ciclu zilnic cu câte o activitate nouă, astfel încât zilele tale să nu fie toate la fel. Într-o zi profită şi fă-ţi manichiura, într-alta găteşte ceva, prepară o prăjitură! Evită să stai toată ziua în pijamale, pe canapea.
Stai conectat cu ceilalţi!
Fie că eşti izolat la domiciliu singur, fie că eşti în cuplu sau cu familia, este nevoie să ţii legătura cu persoanele care fac parte din viaţa ta. Rude, prieteni, colegi, toţi aceştia ar trebui să facă parte din grupul tău de susţinere emoţională pe perioada carantinei, înlocuind întâlnirile fizice cu cele prin intermediul telefonului sau al altor canale virtuale de comunicare. Cu ajutorul apelului video poţi simula o întâlnire matinală, la cafea, cu cea mai bună prietenă sau o întâlnire romantică cu partenerul, în cazul în care nu vă izolaţi împreună. De câte ori te simţi apăsat de izolare, pune mâna pe telefon!
Limitează-ţi porţia de ştiri!
Dacă ţi se pare că ştirile constante despre Coronavirus îţi afectează sănătatea emoţională, încearcă să-ţi limitezi accesul la social media. Păstrează-te informat, dar nu exagera! O expunere continuă la informaţii, păreri sau clipuri virale legate de acest eveniment care ne-a schimbat viaţa îi poate afecta în special pe cei care suferă de anxietate şi depresie. Informează-te doar din surse credibile, oficiale, dar ocupă-ţi timpul şi cu altfel de preocupări. Mai pozitive, eventual.
Ai girjă de dietă şi fă-ţi un program de exerciţii!
Izolarea vine la pachet cu lipsa mişcării fizice şi cu pericolul consumului exagerat de mâncare şi gustări nesănătoase. Nu te lăsa doborât de obiceiurile nesănătoase care vin mână-n mână cu statul în casă şi ai grijă ca alimentaţia ta să fie la fel de echilibrată ca înainte! Mai mult, acum că ai timp să găteşti, nu mai ai nicio scuză pentru a apela la semipreparate şi la alte alimente nocive. Fă-ţi timp şi pentru o rutină zilnică de exerciţii fizice! Găseşti pe YouTube sau pe social media numeroase clipuri cu exerciţii de făcut acasă, postate de antrenorii de fitness consemnaţi, ca şi tine, la domiciliu.
Foto: Profimedia