Cum poţi să te răsfeţi de una singură, având şi mai multă grijă de tine. Va trebui să acorzi o atenţie deosebită şi stării emoţionale

24 martie 2020   Body & Soul

Nu ai nevoie să citeşti niciun studiu de specialitate pentru a conştientiza că cea mai mare investiţie e în tine însăţi, iar totul vine din interior.

Dacă vrei să ai şi mai multă grijă de tine şi să fii cea mai bună versiune a ta, trebuie să faci ceea ce îţi place. Desigur, o schimbare vine şi cu câteva transformări care nu îţi vor fi neapărat pe plac: poate fi vorba de o restricţie sau o limită. Dacă nu ştii cu ce să începi încă, venim cu câteva recomandări generale:

Meniu echilibrat

Odată cu venirea primăverii poţi profita mai mult de fructe şi legume care, pe lângă faptul că îţi vor da energie, te vor ajuta să şi slăbeşti, mai ales dacă vrei să scapi de câteva kilograme în plus. Deşi ai putea să ai tendinţa să îţi impui doar un asemenea regim draconic, nu e recomandat, căci ai putea să te alegi cu gastrita şi să îţi dezechilibrezi metabolismul. Este esenţial să adopţi o dietă echilibrată, în care să incluzi şi proteine şi carbohidraţi, ba chiar să mai trişezi uneori cu un pătrăţel de ciocolată sau cu o brioşă. Important este să nu exagerezi cu cantităţile şi să nu faci combinaţii inadecvate, chiar dacă merg de minune cartofii prăjiţi cu o friptură asezonată cu mentă. 

Mişcare zilnică

Nu ai nevoie decât de o saltea, câteva gantere, săculeţi de nisip pentru articulaţii ca să faci mişcare şi acasă, ghidată de tutoriale de pe YouTube. Pe lângă faptul că te vei tonifia, vei avea şi mai multă energie şi chef de a întreprinde şi alte acţiuni. Începe cu un antrenament uşor şi intensifică exerciţiile, precum şi complexitatea lor, în timp. Nu aştepta să ai rezultate imediate, căci întregul proces va fi unul de durată, un adevărat test de anduranţă. De asemenea, dacă ai o pasiune, cum ar fi gătitul, lectura, confecţionarea bijuteriilor, aceste pauze de mişcare te vor revigora şi îţi vor aduce multă poftă de viaţă.

Meditaţie progresivă

Meditaţia este o tehnică de relaxare pe care o poţi încerca acasă şi pe care o poţi aprofunda apoi prin cursuri specializate. Concentrează-te pe respiraţie, adoptă o postură relaxată şi fii pregătită să faci faţă unor gânduri sau stări depozitate şi reactivate din subconştient. Pentru a resimţi beneficiile acesteia, trebuie să perseverezi şi să o practici zilnic, timp de cel puţin 20 de minute. La început îţi va fi mai greu, dar apoi te vei obişnui şi, odată ce vei vedea că te concentrezi mai bine, că vei fi mai atentă şi vei gestiona mult mai bine stresul, vei fi mult mai determinată. 

Nimeni nu te poate cunoaşte mai bine decât o faci tu şi tocmai datorită acestei caracteristici, tu eşti în măsură să îţi oferi tot ceea ce ai nevoie. În primul rând, trebuie să te asiguri că eşti sănătoasă şi că ai o stare emoţională optimă. În al doilea rând, e de preferat să îţi cultivi pasiunile, chiar dacă uneori îţi va fi dificil sau nu vei mai avea ambiţie. 

Sursă foto: unsplash.com

Mai multe