Cunoaşte bacteriile din corpul tău, prietene cu sănătatea!

7 septembrie 2018   Body & Soul

Până la o mie de bacterii benefice şi-au găsit domiciliu stabil în corpul uman. Le găseşti peste tot şi cu atât mai bine, că sunt indispensabile. Avem nevoie de ele pentru digestie, pentru asimilarea vitaminelor şi întărirea sistemului imunitar. Te invităm să le descoperim!

Ce este flora bacteriană?

Toate speciile de bacterii care trăiesc pe suprafaţa pielii sau a mucoaselor corpului uman, fără a-i dăuna. Atunci când apare un dezechilibru al numărului acestora, în urma unui sistem imunitar slăbit şi a altor cauze, apar şi infecţiile bacteriene.

Gură: protejează smalţul şi gingiile

Este locul în care se dezvoltă peste 500 de specii de bacterii, aproape la fel de multe ca la nivelul colonului. Aceste bacterii formează o floră benefică pentru organism, ca un fel de barieră protectoare. Aici sunt opriţi germeni precum streptococul, care obişnuieşte să se adăpostească în placa dentară, iar acest lucru poate fi combătut prin periaje dese şi ca la carte. În plus, această barieră poate să ţină pe loc o bacterie periculoasă precum pneumococul, periculoasă atunci când ajunge în plămâni.

Intestin: ajută la digestie

Flora intestinală este cea mai bogată din organismul uman. Vorbim de 100 de mii de miliarde de bacterii de care ai nevoie pentru digerarea glucidelor şi a fibrelor, asimilarea vitaminelor şi întărirea imunităţii, în general. Dintre aceste numeroase bacterii benefice, predomină trei categorii importante: Bacteroides, mai prezente în cazul unei alimentaţii pe bază de cărnuri şi grăsimi saturate, Prevotella, apărute mai ales atunci când o persoana consumă vegetale, şi Ruminococcus, în cazul unei alimentaţii diversificate.

Zona vaginală: limitează infecţiile

Spre deosebire de zona genitală masculină, unde bacteriile sunt mai puţin numeroase, în cea vaginală există circa 20 de specii, acesta fiind un loc propice pentru înmulţirea bacteriilor. Iar infecţiile vaginale apar tocmai atunci când se produce un dezechilibru în flora bacteriană, iar mecanismul de protecţie nu mai funcţionează cum trebuie. La nivelul zonei intime feminine există numeroase bacterii bune denumite lactobacili, care ajută la menţinerea unui mediu acid al mucoasei. Iar acest lucru ţine la distanţă bacteriile rele. Igiena precară, viaţa sexuală haotică şi antibioticele sunt cauze ale dezechilibrului bacterian, care are ca urmări infecţiile vaginale precum candidoza.

Piele: formează o barieră protectoare

Avem până la un milion de bacterii pe centimetru pătrat de piele, provenite din vreo 20 de specii. Dispunerea lor variază de la zona frunţii, a mâinilor, picioarelor, la cea a subsuorilor foarte colonizate. Ele pot fi trazitorii sau rezidente, iar fiecare individ are amprenta sa microbiană mai mult sau mai puţin eficientă, pentru a construi un fel de baraj împotriva germenilor patogeni. Staphylococcus epidermidis, de exemplu, este o bacterie pozitivă care contribuie la sănătatea ţesutului cutanat, oferă o primă linie de apărare contra infecţiilor şi asigură pielii un nivel necesar de sebum pentru ca aceasta să se menţină fină.

Nas: ţin în frâu germenii nocivi

Mucoasa nazală este locul în care trăieşte stafilococul auriu, o bacterie comună şi inofensivă, atâta timp cât nu pătrunde în organism. Acest lucru se întâmplă când flora este ţinută în echilibru, iar bacteriile care colonizează zona nazală nu se multiplică şi nu invadează ţesuturile. Apar probleme când acest tip de bacterii nocive pătrund în fluxul sanguin printr-o rană sau incizie, lucru care duce la complicaţii foarte periculoase, precum septicemia sau pneumonia. Iar unii cercetători pun semnul egal între recidiva afecţiunilor precum sinuzita şi alterarea florei bacteriilor din nas.

Unde se mai ascund bacteriile?

Unghii

Mai mult de 150 de specii trăiesc sub unghie, la baza şi pe striaţiile de pe suprafaţa ei. Este important, aşadar, să renunţăm la obiceiul de a le roade, pentru a evita colonizarea încrucişată cu speciiile care trăiesc la nivelul gurii. Acest lucru ar putea duce la infecţiile gingiei şi ale unghiei.

Picioare

Pielea moartă şi transpiraţia sunt cauzele prezenţei acestora pe aceste membre ale corpului. Este necesar, evident, să ne spălăm, hidratăm şi să limităm transpiraţia pentru a controla înmulţirea lor. Un dezechilibru la nivelul acestei flore duce la apariţia micozelor şi a ciupercilor.

Mai multe