De ce este dieta flexitariană atât de populară anul acesta?

3 martie 2017   Body & Soul

Creat de medicul dietetician Dawn Jackson Blatner, regimul este dedicat celor care sunt interesaţi să treacă în tabăra vegetarienilor, dar nu sunt hotărâţi să spună „Adio!“ cărnii.

Unii nutriţionişti o consideră dieta anului 2017, alţii o includ pe primele poziţii ale topului 10 în materie de eficienţă. Pe scurt, dieta flexitariană este un mix a două cuvinte: flexibil şi vegetarian.

Beyonce şi Jay-Z preferă acest regim celui vegetarian

La ce te ajută?

Flexitarienii cântăresc cu 15% mai puţin decât cei cu un regim alimentar carnivor, au o rată mai scăzută a îmbolnăvirilor de inimă, diabet şi cancer şi trăiesc, în medie, cu circa 3,6 ani mai mult decât cei care mănâncă produse din carne.

Câte stele i-au acordat experţii?

Slăbit pe termen scurt: 3,6 din maximum de 5 stele

Meţinerea greutăţii pe termen lung: 3,4 din maximum de 5 stele

Uşor de urmat: 3,6 din maximum de 5 stele

Stil de viaţă sănătos: 4,3 din maximum de 5 stele

Carnea nu este interzisă, dacă este prezentă rar în meniul tău

Cum funcţionează?

Dieta te încurajează să adaugi mai multe alimente din grupa plantelor în meniul tău zilnic. Chiar dacă cei care îmbrăţişează acest curent sunt încurajaţi să înlocuiască carnea cu alimente bogate în proteine precum tofu, fasole, linte, nuci, seminţe şi ouă, aceasta nu este înterzisă complet. Poţi adăuga şi carne slabă în meniul tău (curcan, pui, peşte), din când în când, şi nu se supără nimeni. Celelalte grupe de alimente acceptate sunt fructele şi legumele, cerealele integrale, lactatele şi condimentele precum uleiurile, ierburile picante şi grăsimile sănătoase.

Ce este un meniu flexibil?

Timp de cinci săptămâni, ai la dispoziţie un plan alimentar foarte simplu care poate fi combinat după cum îţi place. Există, aşadar, o schemă fixă, de tipul 3-4-5, care îţi impune să consumi un mic dejun de maximum 300 de calorii, un prânz de 400 de calorii şi o cină de 500 de calorii, alegând din grupele de alimente acceptate. Ai voie şi la două snackuri pe timpul zilei, a 150 de calorii fiecare, ceea ce face ca totalul de calorii consumate în timpul unei zile să nu depăşească 1.500, în cazul femeilor, şi 1.800-2.000, în ceea ce-i priveşte pe bărbaţi.

După cum spuneam, pe mesele flexitarienilor ar trebui să se găsească mai degrabă proteine provenite din plante decât de origine animală. Poţi alege la micul dejun un bol din cereale integrale cu lapte de soia, seminţe şi fructe de pădure, apoi, la prânz, supă de fasole neagră cu salată şi baghetă din făină integrală. Ca snack, poţi alege un măr cu unt de arahide, iar pentru ultima masă a zilei, poţi încerca un burger vegetarian cu cartofi dulci pai.

Trebuie să bifezi măcar două zile fără carne pe săptămână

Ce tip de flexitarian eşti?

Blatner este de părere că un începător într-ale dietei este cel care bifează două zile fără carne pe săptămână şi un consum de proteină animală de circa 700 grame, în tot acest timp.

Flexitarienii avansaţi reuşesc să elimine carnea din meniul lor timp de 3-4 zile pe săptămână, iar cantitatea lor de carne se reduce la 500 de grame.

Experţii ajung până la cinci sau chiar mai multe zile fără carne, în timp ce porţiile lor cu astfel de alimente nu depăşesc 250 de grame.

Cât de mult poţi slăbi?

Destul de mult. Cercetătorii au ajuns la concluzia că atât vegetarienii, precum şi rudele lor semi-vegetariene au tendinţa de a se sătura cu mai puţine calorii, obişnuinţă creată prin faptul că şi consumă mai puţine. Prin urmare, aceştia cântăresc mai puţin şi au un indice de masă corporală mai scăzut, datorită faptului că au mai puţină grăsime corporală. Dacă tinzi să alegi mai multe alimente din grupa plantelor (fructe, legume şi cereale), vei ajunge, în timp, să te saturi cu o masă mult mai puţin bogată decât erai obişnuit înainte. Iar un deficit de calorii, combinat cu minimum de activitate fizică te vor ajuta să scapi de kilogramele în plus mai repede decât ai fi crezut.

foto: guliver/getty images/rex features, 123rf.com

Mai multe