De ce să începi o dieta fără gluten?
Principalele motive pentru a incepe o dieta fara gluten!
Foarte multe persoane sunt din ce in ce mai interesate sa adopte un stil de viata cat mai sanatos, avand in vedere ca etichetele multor produse care se gasesc in rafturile din magazine contin ingrediente care dauneaza organismului. In goana dupa alimente mai sanatoase, care aduc beneficii consumatorilor, se pot intalni si produse fara gluten. Insa, ce inseamna, mai exact, o dieta fara gluten? Cine ar trebui sa o urmeze si care sunt beneficiile pe care le aduce sanatatii? Multi dintre cei care s-au gandit la posibilitatea inceperii unei diete fara gluten isi pun astfel de intrebari.
O
presupune excluderea alimentelor care contin aceasta proteina. Concret, glutenul se gaseste in trei cereale: graul, secara si orzul. Implicit, toate derivatele acestora vor fi excluse din dieta unei persoane care trebuie sau doreste sa consume doar
. Cei care sunt nevoiti sa adopte o
sufera de intoleranta la gluten sau boala celiaca, insa unii nutritionisti considera ca glutenul ar trebui exclus complet din dieta, chiar si de catre persoanele sanatoase.
Principalele componente ale glutenului sunt gliadina si glutenina, iar prima se face vinovata de efectele nocive pe care le are aceasta proteina asupra sanatatii. Cateva dintre cele mai des intalnite sunt:
- carente de vitamine si anemie;
- dureri ale articulatiilor;
- probleme digestive, precum diaree, constipatie sau crampe;
- stare permanenta de oboseala.
Avand in vedere ca intoleranta la gluten sau simpla alergie pe care aceasta proteina o declanseaza in organism sunt mai dificil de depistat, dar si pentru ca renuntarea la gluten aduce beneficii chiar si celor care nu sufera de boala celiaca, specialistii recomanda consumul exclusiv de
. Exista chiar si studii care sprijina ideea de a alege
, datorita beneficiilor observate in randul participantilor.
Exista mai multe motive pentru care o persoana poate decide ca doreste sa consume doar alimente fara gluten. De obicei, aceasta decizie se ia in urma unei discutii cu medicul nutritionist si doar dupa ce persoana in cauza si-a facut un set complet de analize. Aceste etape sunt firesti atunci cand vine vorba despre orice fel de modificare importanta in stilul de viata, pentru a evita eventualele probleme care pot sa apara ca urmare a schimbarilor.
Primul si cel mai important motiv pentru a alege o
este boala celiaca. Aceasta este o afectiune autoimuna, care consta, pe scurt, in faptul ca intestinul subtire este atacat constant de sistemul imunitar. Raspunsul sistemului imunitar poate fi declansat chiar si de o cantitate infima de gluten, iar singura modalitate de a gestiona boala este consumul exclusiv de
, adoptand o dieta stricta in acest sens. Facand acest lucru, persoanele care sufera de boala celiaca vor elimina riscul aparitiei unor probleme grave de sanatate asociate acestei boli autoimune, precum:
- afectiuni neurologice;
- infertilitate;
- osteoporoza;
- deficienta de fier;
- alte boli autoimune.
Al doilea motiv de pe lista este alergia sau sensibilitatea la gluten. Aceasta afectiune este incomparabil mai putin grava decat boala celiaca, insa disconfortul produs afecteaza calitatea vietii. In aceste cazuri este vorba despre incapacitatea organismului de a metaboliza glutenul, care cauzeaza probleme precum:
- balonare;
- diaree;
- crampe abdominale;
- constipatie;
- colon iritabil.
O alta boala autoimuna cauzata de aceasta proteina prezenta in cereale este dermatita herpetiforma sau boala Duhring-Brocq, motiv pentru care multe persoane incep o
. Comparativ cu boala celiaca, in care sistemul imunitar ataca intestinul subtire, in cazul dermatitei herpetiforme este atacata pielea, aparand simptome precum:
- iritatie;
- prurit;
- leziuni dureroase cauzate de iritatii si prurit.
Chiar daca aparatul digestiv nu este atacat de catre sistemul imunitar initial, acest lucru nu inseamna ca nu exista consecinte si la acest nivel. In cazul in care cei care sufera de Duhring-Brocq vor incepe sa consume doar
, acestia vor elimina riscul aparitiei unei boli extrem de grave: cancerul intestinal.
Beneficiile dietei fara gluten
sunt numeroase, mai ales in cazul celor care sufera de intoleranta la gluten. Renuntand la alimentele care contin gluten, persoanele afectate de boala celiaca sau de dermatita herpetiforma vor elimina riscuri majore la care le este supusa starea de sanatate. In plus, cei care nu sunt afectati de aceste boli autoimune, insa aleg sa adopte, totusi, o
, vor observa o imbunatatire a calitatii vietii si vor preveni anumite afectiuni.
Unul dintre
este eliminarea unui aliment vinovat de declansarea alergiilor, asa cum este graul. Prin consumul exclusiv de
se va evita un potential alergen care poate declansa oricand un raspuns agresiv al sistemului imunitar.
Consumand
, cei care sufera de boala celiaca vor elimina simptomele asociate acestei afectiuni, printre care se numara si durerile puternice la nivelul articulatiilor. Mai mult, exista studii care au aratat potentialul glutenului de a inrautati artrita, chiar si in cazul persoanelor care nu sufera de boala celiaca. Asadar, un alt beneficiu al consumului de
este diminuarea simptomelor cauzate de artrita.
Cercetarile specialistilor au aratat, de asemenea, faptul ca o
poate ajuta in reducerea anticorpilor asociati cu tiroida Hashimoto sau tiroida autoimuna. Aceasta afectiune apare atunci cand sistemul imunitar produce anticorpi care distrug glanda tiroida. Astfel, unul dintre
este incetinirea acestui proces ireversibil.
Alte beneficii importante pe care le aduce o dieta fara gluten sunt: imbunatatirea nivelului de energie, eliminarea riscului de balonare dupa masa, reducerea frecventei durerilor de cap, reducerea riscului de aparitie a depresiei, imbunatatirea sistemului osos, imbunatatirea sanatatii pielii si a parului.
Articolul conţine elemente publicitare.