Dietă: Fructe de mare pentru o siluetă VIP
La început de vară, îţi propunem să aduci marea şi savoarea ei mai aproape de tine şi să te bucuri de tot ce are ea mai bun de oferit. Noi te ajutăm să decoperi ce bunătăţi se ascund în apele ei albastre şi cât de benefice sunt acestea pentru
La început de vară, îţi propunem să aduci marea şi savoarea ei mai aproape de tine şi să te bucuri de tot ce are ea mai bun de oferit. Noi te ajutăm să decoperi ce bunătăţi se ascund în apele ei albastre şi cât de benefice sunt acestea pentru starea ta de bine.
Stridii
Încearcă să te împrieteneşti cu aceste moluşte, pentru că sunt unele dintre cele mai nutritive alimente cunoscute. Proteine, acizi graşi esenţiali, vitamine, minerale, tu spune de ce ai nevoie şi stridia îţi oferă. Dintre minerale, trebuie să ne oprim asupra zincului, pe care îl găseşti în cea mai mare cantitate în aceste fructe de mare (100 g de stridii acoperă mai mult de 150% din necesarul zilnic al unei persoane).
Ce mai conţine? Vitaminele B5, B12, D
Magneziu, fosfor, fier, iod şi sare
Cum te ajută?
Consumul de stridii ajută în cazurile de insomnie, oboseală şi nervozitate, protejează inima şi sistemul imunitar, iar cantitatea foarte mică de calorii conţinute (70 kcal la 100 g) face din aceste alimente unele recomandate pentru curele de slăbire. Cât despre proprietăţile afrodiziace ale stridiilor, acestea s-ar putea datora conţinutului mare de zinc, un mineral care sporeşte libidoul şi producţia de testosteron la bărbaţi.
Sfat
Aveţi grijă ca, atunci când cumpăraţi stridiile, acestea să fie vii, grele şi să aibă cochilia închisă. Este de preferat să le mâncaţi crude, pentru ca bogăţia lor de proteine să nu fie distrusă prin preparare termică.
Crab
Este vedeta familiei crustaceelor (languste, homari), datorită gustului său excelent, al conţinutului ridicat de proteine şi al celui redus de grăsimi (120 kcal la 100 g). În plus, crabii îţi oferă cantităţi însemnate de minerale precum cupru, zinc, seleniu şi magneziu.
Ce mai conţine?
Vitaminele A, B şi E
Bogat în iod şi fosfor
Conţinutul scăzut de calorii şi grăsimi face din crabi şi crustacee, în general, o alegere perfectă pentru suferinzii de inimă şi de diabet, iar seleniul regăsit în carnea lor luptă împotriva îmbătrânirii ţesuturilor. În plus, conform unor noi studii realizate de cercetători, s-a observat că un consum de carne de crustacee reduce riscul de cancer rectal şi de infarct miocardic.
Alegeţi crabii care au miros proaspăt şi nu sunt decoloraţi, însă este bine de ştiut că partea comestibilă din aceştia este foarte redusă (150 g la 500 g de crabi). O cantitate de 1 kg de crabi trebuie fiartă între 15 şi 20 de minute înainte de a fi consumată, carnea din interiorul cleştilor fiind cea comestibilă.
Creveţi
Vorbim, iarăşi, de nişte alimente prietene cu silueta, datorită nivelului scăzut de grăsimi şi a conţinutului ridicat de grăsimi benefice Omega-3. În plus, aceste mici crustacee prezintă o caracteristică la care nu ne-am fi aşteptat de la nişte fructe de mare: sunt bogate în antioxidanţi.
Ce mai conţin?
Vitaminele A, B, C, D şi E
Fosfor, fier, zinc, cupru, calciu, magneziu, potasiu
Cum te ajută?
Bogaţi în seleniu şi antioxidanţi, creveţii sunt un excelent aliat al tinereţii tale, luptând împotriva acţiuni radicalilor liberi. O carenţă de seleniu, acest adevărat agent antiîmbătrânire, poate compromite funcţiile noastre cognitive sau conduce la apariţia depresiei. În plus, grăsimile benefice pe care le găsim în carnea creveţilor sunt de ajutor în protejarea inimii şi a arterelor. Ca să nu mai vorbim de faptul că aceste crustacee (100 g) acoperă aproximativ 45 la sută din necesarul zilnic de proteine, la o femeie.
Sfat
Încercaţi şi gambas, acei creveţi mari, de culoare neagră şi foarte gustoşi, despre care se spune că sporesc energia sexuală. Unele persoane preferă să mănânce creveţii mici chiar şi întregi sau cu o parte din carapace, pentru un aport crescut de calciu.
Midii
Aceste scoici cu cochilie de culoare închisă sunt vedetele platourilor cu fructe de mare, putând fi gătite în numeroase feluri şi cu garnituri pentru toate gusturile. Şi nu e vorba doar despre nişte alimente cu carne delicioasă, ci şi de nişte adevărate medicamente ale mării, bogate în vitaminele A şi B şi cu cel mai mare conţinut de acizi graşi esenţiali Omega-3 dintre toate fructele de mare.
Seleniu, fier, iod şi zinc
Acid folic
Nivelul ridicat de acid folic şi de vitamina B12 face din aceste moluşte aliaţi de nădejde în lupta împotriva oboselii şi a surmenajului intelectual. În plus, iodul conţinut de midii esteesenţial pentru producerea naturală de hormoni tiroidieni, care contribuie la accelerarea metabolismului, ajutând organismul să ardă mai eficient caloriile.
Nu găti midiile peste măsură! Fierbe-le până îşi deschid cochilia, de obicei vreo patru minute. Dacă o midie nu s-a deschis în tot acest timp, nu trebuie să te alarmezi: înseamnă doar că s-a ţinut mai tare! Alte voci din gastronomie susţin, însă, că ai fi mai în siguranţă dacă le-ai arunca.
foto: guliver/rex features, www.123rf.com