Greşeli pe care orice mamă trebuie să le evite când se află la volan

17 iulie 2020   Body & Soul

Condusul ajută orice mamă să se bucure de independenţă şi flexibilitate. Nu trebuie să depinzi de programul mijloacelor de transport în comun, poţi evita aglomeraţia din acestea şi poţi ajunge oriunde, oricând, în caz de urgenţă.

Dacă ai copii mici şi conduci în fiecare zi, trebuie să ţii minte că există o serie de greşeli care pun în pericol viaţa ta şi a copiilor tăi. De la neatenţie, la oboseală, toate acestea te pot expune unui risc ridicat, pe care trebuie să-l iei în calcul ori de câte ori pleci la drum. Indiferent dacă este vorba de drumuri lungi în concediu sau de cele de 10 minute petrecute în trafic când trebuie să-l iei pe cel mic de la grădiniţă, va trebui să fii extrem de vigilentă. Iată câteva dintre greşelile pe care trebuie să le eviţi:

Folosirea incorectă a scaunelor auto de copii

Copilul tău trebuie să fie protejat pe tot parcursul drumului cu maşina, iar un scaun auto copii este esenţial pentru siguranţa celui mic. Scaunele auto se aleg în funcţie de vârstă şi trebuie schimbate odată cu înaintarea în vârstă sau creşterea în greutate şi înălţime a copiilor. Prea puţini părinţi ştiu, însă, cum se instaleaza corect acest scaun şi pot fi induşi în eroare de sistemele de prindere.

Cel mai sigur sistem este Isofix, însă, nu toate maşinile beneficiază de acesta, aşa că multe scaune trebuie prinse în centurile de siguranţă ale autoturismului. Trebuie să te asiguri că respecţi toate instrucţiunile din manualul de utilizare al scaunului pe care îl alegi, altfel rişti să nu fie instalat corect şi să alunece. Prinderea greşită îl pune în pericol pe copil în caz de accident. Dacă maşina ta dispune de sistemul Isofix, există mai puţine şanse ca scaunul să nu fie instalat corect. Statisticile arată că 94% din părinţi folosesc corect acest sistem de prindere. Dacă eşti în căutarea unei maşini noi şi eşti mamă sau urmează să naşti, ţine cont de nevoile tale şi ale copiilor tăi înainte de a lua decizia finală.

Lăsarea copilului în maşină

Dacă eşti proaspătă mămică, s-ar putea să fii tentată de a lăsa bebeluşul pe bancheta din spate, dar nu te învinovăţi pentru aceste momente. Trebuie să fii atentă şi să conştientizezi la ce pericole îl poţi expune, chiar dacă îl laşi pentru câteva minute în maşină. Temperatura corporală a celui mic poate să se schimbe radical în câteva minute, iar asta poate să ducă la probleme grave.

De asemenea, nu uita de accidentele care se pot întâmpla chiar în parcare sau când maşina este staţionată pe marginea drumului. Chiar dacă plănuieşti să dai o fugă până la magazinul de vis-a-vis, cel mai bine este să-l iei pe copil cu tine, chiar dacă asta presupune să-l trezeşti sau să îl scoţi în condiţii mai puţin prietenoase. Vei fi mult mai liniştită şi poţi fi sigură că nu-l expui la niciun eveniment nepremeditat. O parte din meseria de mamă este, totuşi, premeditarea pericolelor şi prevenirea oricărei întâmplări nefericite.

Condusul în stare de oboseală

Proaspetele mămici ştiu, cu siguranţă, cât de puţine ore de odihnă îşi permit în fiecare noapte. Acest lucru poate fi, însă, fatal pentru orice persoană care se află în spatele volanului, iar când conduci cu cel mic în maşină, există riscul să adormi la volan, să nu fii atentă sau să devii iritată când cel mic plânge sau ţipă. O combinaţie a acestor factori va influenţa semnificativ atitudinea pe care o ai în trafic, dar şi nivelul de concentrare de care eşti capabilă.

Poţi oricând să-ţi pierzi atenţia la culoarea roşie a semaforului sau să ratezi un indicator de stop. De asemenea, oboseala te va împiedica să mai ai aceeaşi viteză de reacţie în cazul în care trebuie să eviţi un obstacol sau să pui frână brusc. Ca mamă, vei fi nevoită să conduci mereu pentru a face cumpărături pentru cei mici, pentru a-i lua de la grădiniţă sau de la prieteni, dar s-ar putea să fii nevoită să conduci şi în miez de noapte până la farmacie sau la spital. Asigură-te că nu te urci la volan dacă nu ai reuşit să te odihneşti suficient şi roagă-l pe partenerul tău sau pe cineva apropiat să se ocupe de tot ceea ce nu poţi face tu. Indiferent dacă eşti cu copilul în maşină sau singură, nu trebuie să te expui pericolelor pe care le implică lipsa somnului.

Ca mamă, trebuie să te îngrijorezi de zece ori mai mult atunci când urci la volan şi când vine vorba de siguranţa celui mic în maşină. Nu face greşeli care te pot costa viaţa şi acordă atenţie chiar şi celor mai mici detalii.

Sursa foot: pexels.com

Mai multe