Măsoară-ţi porţiile! Secretul siluetei stă în palmele noastre
Cât de mult este prea mult? Cum ştim că am mâncat peste cât este necesar? Dacă te-ai săturat de cântarul de bucătărie şi de alte ustensile de măsurat sau sistemul ţi se pare prea complicat, ce-ar fi să te foloseşti de propriile tale palme?
Măsoară-ţi porţiile cu palmele!
Ei bine, unii nutriţionişti sunt de părere că cel mai bun mod în care poţi afla de ce cantitate dintr-un anumit aliment ai nevoie este să măsori cantităţile în palme. Şi chiar nu contează dacă ai mâinile mai lungi sau mai scurte, totul ţine de proporţii. O persoană mai bine făcută are şi nişte palme pe măsură şi, deci, „ustensile“ de măsurat mai mari, ceea ce înseamnă că va mânca pe măsura gabaritului. Vă invităm, aşadar, să descoperiţi cantităţile optime de alimentele pe care trebuie să le consumaţi la o masă, dacă se vrea o slăbire rapidă.
Fructe
Cât încape în căuşul palmelor
Asta dacă vorbim de cele de dimensiuni mici, precum fructele de pădure şi boabele de struguri, acestea putând fi măsurate cu uşurinţă în palme. Sărace în calorii, fără grăsimi şi bogate în antioxidanţi, fructele precum afinele sau zmeura pot fi mâncate ca atare sau adăugat în bolul cu cereale.
Brânză
Ambele degete mari
Asta ar trebui să fie cantitatea de brânză consumată la o masă: de lungimea ambelor degete mari, lipite. Chiar dacă vorbim de un aliment bogat în proteine, brânza are şi un conţinut destul de mare de grăsimi. De aceea, este recomandat să se mănânce circa 30 g la o masă, cantitate al cărei conţinut de calorii este de 125.
Paste şi orez
Un pumn strâns
Ne referim la pastele şi orezul uscate, înainte de a fi gătite, care ar trebui să alcătuiască o grămăjoară la fel de mare precum pumnul nostru. Ca exemplu, 75 de grame de paste uscate conţin circa 200 de calorii, dar şi carbohidraţi care să ne dea energie. Alege pastele din făină integrală sau orezul brun!
Unt
Jumătate de deget
Deget mare, să ne-nţelegem! Chiar dacă untul, în special cel de arahide, nu este la fel de nociv precum margarina, porţiile trebuie să fie mici spre foarte mici. Şi nu mai mult de două pe zi...
Peştele cu carnea albă
Peşte alb
O palmă
Peştele cu carnea albă, precum codul şi eglefinul, are un conţinut redus de grăsimi şi mai puţine calorii decât tipurile cu carne grasă. Aşadar, 50 g de peşte alb conţin circa 100 de calorii, de aceea este şi recomandat să mâncăm mai mult, o cantitate egală cu lungimea palmei tale, la o masă.
Ciocolată
Degetul arătător
Nu-i nevoie decât de câteva pătrăţele de ciocolată, circa 20 de grame, pentru ca tu să consumi 100 de calorii. Alege, la o gustare, nu mai mult de patru pătrăţele, având ca măsură degetul arătător, şi ai grijă ca ciocolata să fie neagră, cu un procent ridicat de cacao. Aceasta este şi mai bogată în antioxidanţi.
Broccoli, leguma preferată a nutriţioniştilor
Legume
În mod normal, dacă mănânci mai multe legume decât ţi-ar putea indica mărimea pumnului tău, n-ar trebui să fie ceva rău. Cantitatea acceptată, totuşi, de unii nutriţionişti este de circa 50 grame de legume proaspete, la o masă. Este recomandat să variezi legume precum broccoli, morcovi sau porumb sau orice altceva ai prefera, pentru mai mult gust.
Carne
Căuşul unei palme
De fiecare dată când îţi prepari o friptură, ai grijă ca bucata de carne aleasă să fie de mărimea palmei, fără să incluzi şi degetele. Cât despre carne, ar trebui ca aceasta să fie, întodeauna, una slabă, precum cotletul sau carnea tocată de vită, de bună calitate. Este indicat să nu depăşeşti 500 grame de carne, într-o săptămână.
Cartofi
Un pumn strâns
Doar un cartof copt te aprovizionează cu circa 200 de calorii din necesarul de carbohidraţi de care ai nevoie pentru energie. Acelaşi lucru se poate spune şi despre pireu. O opţiune mai sănătoasă pentru garnitura ta preferată este cartoful dulce.
Foto: Sorin Stana