Bolile copilăriei – ce trebuie să ştii despre riscuri, complicaţii şi tratament

24 septembrie 2020   Lifestyle

Întoarcerea la grădiniţă sau la şcoală este un moment de bucurie pentru copii şi părinţi, dar coincide şi cu creşterea expunerii la bacterii şi virusuri în comunităţi.

Între trei şi şase ani, principalele boli ale copilăriei sunt rujeola, varicela şi oreionul, iar fiecare necesită îngrijire atentă. Iată ce trebuie să faci pentru a evita infectarea sau cum să gestionezi situaţia dacă cel mic s-a îmbolnăvit.

Varicela 

Cunoscută popular şi ca vărsat de vânt, varicela este o boală foarte contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian, ce afectează copiii şi adulţii neimunizaţi. Varicela se transmite prin contactul cu pielea bolnavului şi prin aer şi începe după o perioadă de incubaţie de două până la trei săptămâni, când printre simptome se pot număra febra, lipsa apetitului, durerile de cap, oboseala şi o stare generală de rău. Urmează apoi faza eruptivă, care poate dura între şapte şi zece zile. Pe piele apar pete roşii sau umflături, care se transformă în vezicule cu lichid şi provoacă mâncărimi severe ale pielii. Veziculele se sparg – lichidul curge din ele – şi se transformă în cruste, care se vindecă în câteva zile. Copilul este extrem de contagios cu 48 de ore înainte de apariţia erupţiei cutanate şi până când toate veziculele se usucă şi devin crustă. 

Pentru tratarea varicelei, antibioticele nu sunt utile decât dacă există complicaţii şi numai medicul decide acest lucru. Pe de altă parte, poţi încerca să împiedici copilul să se scarpine, pentru că, dacă face acest lucru, este posibil să rămână cu cicatrici pe piele. 

Evită să laşi copilul în contact cu fraţii sau cu adulţii care nu sunt imuni la acest virus. Odată ce o persoană a contractat virusul şi s-a îmbolnăvit de varicelă, acesta rămâne în stare latentă în organism şi se poate activa în cazul în care imunitatea este scăzută. La vârsta adultă, poate declanşa Zona Zoster.

Vaccinarea este cea mai sigură metodă de prevenire a varicelei şi trebuie să fie făcută înainte de expunerea la virus, în două doze, la interval de minimum şase săptămâni una de cealaltă. Vaccinul împotriva varicelei poate fi făcut oricând pe parcursul vieţii, atât timp cât persoana respectivă nu a avut boala. 

Rujeola

Numită popular şi pojar, rujeola este provocată de un virus de tip ARN. Boala are o perioadă de incubaţie de 10-14 zile, iar primele simptome apar la aproximativ zece zile de la expunerea la virus. Bolnavul este contagios cu 5-6 zile înainte de primele simptome şi alte 5-6 zile după declanşarea bolii.

Boala se instalează brusc, în decurs de câteva ore, cu febră, rinită, ochii apoşi şi tuse uscată. În cavitatea bucală a bolnavului apar pete albe cu centre alb-albăstrui pe un fundal roşu – petele Koplik –, specifice rujeolei. Erupţia cutanată este formată din pete mari, plate, care se întrepătrund.

În principiu, rujeola este o boală uşoară, dar pot apărea complicaţii grave: otită la copil, boală bronhopulmonară, chiar şi encefalită. Este necesară menţinerea temperaturii în limite normale şi calmarea tusei cu medicamente adecvate. În caz de suprainfecţie, medicul ar putea prescrie antibiotice.

La fel ca în cazul varicelei, organismul poate fi protejat de rujeolă cu ajutorul vaccinului. Există un vaccin care oferă protecţie faţă de rujeolă, oreion şi rubeolă (ROR). Prima doză se administrează în jurul vârstei de 12-15 luni, cu un rapel între 4 şi 6 ani.

Oreionul

Cunoscut şi ca parotida epidermică, oreionul este provocat de virusul urlian şi este o boală extrem de contagioasă.

Umflarea dureroasă a glandelor salivare, durerile de cap, febra şi durerea la nivelul urechilor şi maxilarului se numără printre simptomele bolii. Boala este cel mai adesea uşoară. Cu toate acestea, mai rar pot exista complicaţii, în special meningita, surditatea şi inflamarea dureroasă a testiculelor, care poate conduce la infertilitate. 

Virusul se răspândeşte prin tusea sau strănutul unei persoane infectate, prin contactul cu suprafeţe contaminate de un bolnav, prin participarea la unele activităţi care implică apropierea fizică, aşa cum sunt dansul sau sporturile de echipă, prin sărut. Boala poate fi transmisă şi de persoanele infectate asimptomatice. Bolnavii sunt contagioşi cu şase zile înainte de apariţia simptomelor şi aproximativ nouă zile după acestea. 

Tratamentul pentru oreion constă în administrarea de medicamente pentru durere şi febră şi în hidratare corespunzătoare, la fel ca şi în cazul celorlalte boli prezentate. În funcţie de eventuale complicaţii, medicul poate prescrie tratamente suplimentare. Se recomandă statul acasă şi evitarea contactului cu persoane care nu au avut oreion sau nu au fost imunizate. 

Împotriva bolilor copilăriei, singura metodă de prevenţie eficientă este vaccinarea. Însă, îţi poţi ajuta copilul să se protejeze şi să lupte împotriva celorlaltor infecţii care circulă în locurile de joacă şi în sălile de clasă şi printr-o alimentaţie echilibrată, cu multe vitamine şi minerale, cu proteine sănătoase, atât animale, cât şi vegetale, cu acizi graşi omega-3 şi fibre. Copilul trebuie să doarmă suficient, între 10 şi 14 ore pe noapte, şi să facă sport, pentru a-şi oxigena corpul şi întări sistemul imunitar. Nu în ultimul rând, ajută-ţi copilul să rămână sănătos cu distracţie, joacă şi râs, pentru că un tonus pozitiv este o armă bună împotriva bolilor. 

Sursa foto: Pexels.com

Mai multe