Ce am învățat despre somnul de calitate de la experții IKEA: soluții practice pentru acasă

17 septembrie 2024   Lifestyle

Sunt Florentina Iana și mă proclam campioană mondială la dormit. Într-adevăr, credeam că știu tot ce trebuie să fac pentru a mă odihni ca la carte, până când am făcut schimb de informații despre somn cu experții IKEA.

După o noapte în care am dormit, din nou, satisfăcător, adică mai bine de opt ore și neîntrerupt, m-am trezit în formă pentru evenimentul la care OK Magazine a fost provocată să participe, în cadrul magazinului IKEA, pentru a vorbi despre somn și importanța lui, despre campania „Complete Sleep” și, cel mai important, pentru a testa soluțiile practice propuse de IKEA pentru o odihnă ca la carte: saltele, paturi, canapele și perne ergonomice. Totul sub deviza „Trezește-te! E timpul să dormi”.

Și cine putea modera mai bine un eveniment despre somn & dormit decât membrii matinalului Neatza, și anume Emi și Cuza, Flavia Mihășan și Aris Eram, mai exact persoanele care știu cel mai bine cum să se odihnească corespunzător, astfel încât să se poată trezi la niște ore inimaginabile ale dimineții.

Invitații lor, vedete, oameni de presă și influenceri, au aflat în urma quiz-ului „Să vorbim despre somn!” ce trebuie să facă pentru a avea un somn cât mai odihnitor. Iar dacă eu, așa cum vă spuneam mai sus, mă consideram campioană la dormit, ei bine, acum am aflat ce pot face pentru un plus de confort. În primul rând, folosirea pernei potrivite....

Soluțiile IKEA pentru somn

Din sondajul IKEA Obiceiuri legate de somn în Europa de Sud-Est, implementat vara aceasta în România, Croația, Slovenia și Serbia, reiese că românilor le place să doarmă mai mult decât altor respondenți, cu o medie de 7,2 ore în timpul săptămânii și 8,1 ore în weekend, iar asta îi face extrem de atenți la confortul pe care îl caută pentru a avea un somn cât mai odihnitor. 

Cu 80 de ani de expertiză în ceea ce privește somnul, specialiștii IKEA au identificat șase factori care pot contribui la obținerea unui somn mai bun: confort, lumină, temperatură, sunet, calitatea aerului și amenajarea locuinței.

Viziunea IKEA? O viață mai bună și o locuință mai bună încep cu un somn mai bun, iar experții brandului suedez vin și cu soluții pentru asta.

6 elemete esențiale pentru un somn odihnitor

1.       Temperatura

Temperatura joacă un rol important în calitatea somnului. Temperatura ideală recomandată pentru spațiul în care dormi este în general între 13 și 19°C.  Cu toate acestea, poți menține temperatura la nivelul la care te simți confortabil, între 13 și 20°C.

2.       Fără dispozitive electronice

Chiar dacă nu ești pe deplin conștient(ă) de acest lucru, păstrarea telefonului lângă pat îți poate perturba somnul. Notificările sau mesajele primite, vibrațiile și luminozitatea ecranului pot fi deranjante, așadar îți recomandăm să pui telefonul deoparte cu aproximativ o oră înainte de culcare.

3.       Alege un pat confortabil

Începe cu o saltea de calitate, potrivită pentru anatomia corpului tău. Alege o lenjerie de pat lejeră, din fibre naturale, pentru reglarea optimă a temperaturii și asigură-te că pernele îți susțin gâtul pentru un somn cât mai odihnitor.

4.       Ai grijă de calitatea aerului din casa ta

Prevenirea și reducerea poluării aerului a devenit o mare provocare. Un ventilator, un aparat de aer condiționat sau un purificator de aer pot face diferența pentru sănătate. De asemenea, este important să te asiguri că umiditatea nu este ridicată în spațiul în care dormi.

5.       Dormitorul trebuie să fie liniștit, ferit de lumină și confortabil

În mod ideal, în dormitor ar trebui să fie cât mai întuneric cu putință, ceea ce uneori este greu de realizat. Perdelele și jaluzelele pot face diferența, adăugând un plus de intimitate spațiului. Utilizarea accesoriilor pentru somn, spre exemplu măștile de dormit pentru ochi, poate fi de mare ajutor.

6.       Păstrează camera ordonată

Cu cât este mai ordonată camera, cu atât este mai probabil să dormi bine. Culorile sunt importante și influențează starea de spirit în moduri diferite, inclusiv modul în care percepem un spațiu.  Cele mai relaxante culori recomandate pentru dormitor sunt albastru, galben și verde – dar ești liber(ă) să o alegi pe cea care îți place.

Foto: PR

Mai multe