Ce hobby-uri să trec în CV?
În timp ce experiența profesională și educația trebuie incluse în fiecare CV, este posibil să dorești să incluzi și informații opționale, precum interesele și hobby-urile tale.
Prin evidențierea unor interese semnificative care depășesc istoricul angajărilor și pregătirea educațională, hobby-urile și interesele pot contribui la consolidarea unui CV cu puțină experiență profesională sau să ofere personalitate.
Hobby-uri: ce sunt acestea?
Hobby-urile sunt activități obișnuite sau pasiuni pe care le practici în timpul liber. De obicei, acestea sunt făcute din plăcere, dar pot fi, de asemenea, o modalitate fantastică de a câștiga bani în plus în același timp. Interesele și hobby-urile comune pot varia, de la lectură, scrisul pe un blog și artă, până la sport, muzică și dans.
De ce să enumerăm interesele și hobby-urile?
Managerii de recrutare sunt, pe scurt, curioși. CV-ul evidențiază educația și trecutul tău profesional, însă secțiunea de interese și hobby-uri oferă o perspectivă succintă asupra vieții personale și a personalității tale. Întrucât multe hobby-uri presupun diferite abilități, trecerea hobby-urilor în CV poate reprezenta un avantaj. Iată câteva puncte forte pentru includerea pasiunilor tale în CV:
● Pune în evidență abilitățile relevante potrivite pentru postul respectiv;
● Face ca CV-ul tău să iasă în evidență față de restul;
● Conferă CV-ului tău o notă mai personalizată;
● Îți permite să afișezi proiecte caritabile și orientate către comunitate;
● Oferă un prim subiect de conversație pentru interviu.
Sunt citite de recrutori?
Hobby-urile sunt în general arbitrare. Unii recrutori sunt susținători convinși și preferă să fie incluse în aplicație, considerându-le componente esențiale ale unei candidaturi complete. Pe de altă parte, unele persoane ar putea să le aprecieze doar dacă alegerea este foarte dificilă sau dacă iau în calcul modul în care s-ar integra un potențial candidat în cadrul companiei și în cultura organizațională. În general, recrutorii vor fi curioși de hobby-urile menționate în CV doar dacă acestea se aliniază cu rolul și, mai important, dacă îndeplinești toate celelalte cerințe.
Unde ar trebui să le menționez?
Deși este bine să îți evidențiezi activitățile din afara locului de muncă, nu ar trebui niciodată să prioritizezi interesele tale personale în detrimentul profesiei, expertizei sau educației. Dacă le incluzi, asigură-te că acestea apar spre sfârșitul candidaturii tale, ca informații de completare. Hobby-urile și interesele sunt informații facultative, așadar în loc să le folosești ca principal element de convingere, folosește-le pentru a determina recrutorul să realizeze că ești omul potrivit.
Trebuie să fie relevante tot timpul?
Dacă este fezabil, folosește-ți interesele și hobby-urile pentru a-ți susține candidatura și ideea că vei fi potrivit pentru postul respectiv, chiar dacă este vorba doar de talente transferabile.
Printre alternativele relevante de menționat în CV se numără, de exemplu:
● Programarea - pentru un loc de muncă în domeniul tehnologiei;
● Bloguri despre frumusețe și modă - pentru copywriteri și jurnaliști în domeniu;
● Antrenament sportiv constant și condiționare - pentru antrenori personali și posturi în domeniul sportului;
● Ocuparea funcției de președinte al unui club sau al unei societăți - pentru locuri de muncă în management;
● Șah și alte jocuri strategice și puzzle-uri - pentru manageri de proiect și dezvoltatori;
● Coaching, mentorat și meditații - pentru posturi în domeniul comerțului cu amănuntul și profesori;
● Construirea de modele și lucrul pe cont propriu - pentru locuri de muncă în construcții și inginerie;
● Patiseria, brutăria, gătitul și flambarea - pentru posturile din sectorul de catering sau pentru cei care aspiră la bucătăria profesională.
Dacă interesele tale sunt direct relevante pentru postul vizat, acest lucru este în plus. Cu toate acestea, dacă nu coincid specific cu postul tău, sunt numeroase abilități transferabile pe care le poți întâlni în hobby-urile tale și pot fi, de asemenea, trecute în CV.
Ce incluzi în CV dacă nu ai pasiuni relevante pentru domeniul profesional?
Nu te lăsa tentat să te limitezi la clișee dacă nu există activități sau interese specifice pe care le urmărești, potrivite registrului profesional. Deși ieșirile la cină, vizionarea unui film și socializarea cu prietenii pot fi considerate hobby-uri potrivite pentru un CV, este puțin probabil ca acestea să îți îmbunătățească candidatura, fiind destul de comune. Totodată, este de preferat să renunți complet la acest segment din CV dacă îți propui să-l completezi doar simbolic. O altă opțiune, dacă vrei cu adevărat să te diferențiezi, este să începi să faci voluntariat. Nu este doar o activitate distractivă, ci te poate ajuta să pătrunzi în domeniul ales de tine și să demonstrezi că ești interesat să sprijini comunitatea din care faci parte sau să aduci un impact social.
Ce format ar trebui să folosesc?
Dacă alegi să incluzi câteva hobby-uri, alegerea lor ar putea fi la fel de semnificativă ca și conținutul CV-ului. Deși enumerarea pentru a descrie separat toate acțiunile tale fără niciun context este acceptabilă, nu este neapărat recomandată. Cele mai bune CV-uri includ o secțiune de hobby-uri care susține toate informațiile pe care recrutorul le-a citit până acum.
Deci, ar trebui să le includ?
În esență, nu există un răspuns corect sau incorect la această întrebare. În timp ce unii recrutori sunt încântați să vadă detalii suplimentare, alții ar prefera să se rezume strict la aspectele legate de afacere sau domeniul de activitate al companiei. Acestea ar trebui incluse întotdeauna cât mai pertinent posibil, pentru a nu irita cititorul, în special dacă CV-ul este deja destul de încărcat cu informații. Pe de altă parte, dacă îți folosești pasiunile și hobby-urile pentru a-ți spori veniturile, acestea pot fi o ocazie excelentă de a evidenția abilitățile pe care le-ai omis în secțiunea de experiență profesională. Dacă încă îți este greu să iei o decizie, gândește-te la următoarele aspecte:
Cine ar trebui să includă hobby-uri în CV:
● Cei care finalizează un ciclu de studii sau absolvenții;
● Cei care se află la începutul experienței profesionale;
● Cei care candidează pentru roluri care sunt direct legate de hobby-urile lor.
Cine ar trebui să le elimine:
● Cei care vor să-și sintetizeze CV-ul;
● Cei care au ceva specific sau relevant de spus în această arie;
● Cei care nu au hobby-uri reale.
În concluzie, candidatura ta poate câștiga credibilitate și stârni curiozitatea potențialilor angajatori prin menționarea hobby-urilor și a intereselor tale în CV. Pe de altă parte, ar trebui să te asiguri că cele mai importante secțiuni ale CV-ului tău, educația, experiența, abilitățile, rezumatul personal și obiectivele profesionale sunt bine documentate.
Ultima parte a CV-ului ar trebui să fie dedicată hobby-urilor și intereselor tale, unde ar trebui să le menționezi pe fiecare dintre ele cu o scurtă descriere. Include doar câteva exemple bine alese de interese și activități care să se potrivească cu restul CV-ului tău, deoarece cel mai bine este să îți limitezi CV-ul la o singură pagină.