Ce trebuie să știi despre hemoroizi și despre felul în care îți pot afecta calitatea vieții
Îți vine să crezi sau nu, însă 50% dintre adulți se confruntă cu hemoroizii până ajung la vârsta de 50 de ani. Este un număr foarte mare, însă prea puțini vorbesc despre acest subiect tabu.
Predispoziția genetică, anumite obiceiuri nesănătoase, sarcina sau chiar stresul pot contribui la apariția hemoroizilor externi sau interni.
Deși unele persoane se confruntă cu jenă când trebuie să vorbească despre hemoroizi, acest lucru nu ar trebui să le împiedice în a se adresa unui medic, în momentul în care afecțiunea nu mai poate fi tratată acasă. Din fericire, stadiile 1 și 2 ale hemoroizilor pot fi tratate cu succes în propriul cămin, prin mici schimbări în stilul de viață: o dietă bogată în fibre, mișcarea, evitarea stresului și menținerea hidratării organismului. Iată, totuși, de ce este important să previi boala hemoroidală și cum îți poate afecta aceasta calitatea vieții:
Ai disconfort când stai pe scaun
Dacă te confrunți cu hemoroizi externi, care se dezvoltă sub pielea din jurul anusului, aceștia îți vor crea disconfort și iritație locală în momentul în care stai așezat. În situația în care hemoroizii se află într-un stadiu avansat de evoluție, durerea se acutizează și îți va fi greu să stai în șezut atunci când conduci mașina, lucrezi la birou sau te relaxezi pe canapea. Pentru diminuarea disconfortului, este indicat să faci băi de șezut și să aplici o crema hemoroizi externi, conform indicațiilor de pe prospect.
Dureri care îți scad productivitatea
Orice tip de durere îți afectează productivitatea, însă cele provocate de hemoroizii externi nu te vor lăsa nici măcar să stai pe scaun, dacă ai un job care implică muncă de birou. Totodată, durerea îți va distrage atenția de la sarcinile pe care le ai de îndeplinit și, astfel, productivitatea scade considerabil. În general, sedentarismul se află printre cauzele principalele ale apariției bolii hemoroidale. De aceea, este indicat să îmbini mișcarea cu statul pe scaun, dacă vrei să previi această afecțiune.
Nu vei mai putea practica anumite sporturi
Chiar dacă sună ciudat ca sportul să accentueze problema hemoroizilor, acest lucru este posibil. Mersul pe bicicletă, echitația, antrenamentul cu greutăți sau motociclismul nu sunt deloc indicate când suferi de hemoroizi, deoarece aceste sporturi chiar pot fi factori de risc ai apariției lor. Desigur, acest lucru nu înseamnă că plimbările pe bicicletă reprezintă cauza hemoroizilor, ci există un cumul de factori ce pot duce la această afecțiune, în care regăsim alimentația săracă în fibre, sedentarismul și consumul redus de lichide.
Va trebui să eviți consumul excesiv de alcool și cafea
Îți place să bei multă cafea sau obișnuiești să consumi zilnic alcool? Aceste obiceiuri nu sunt deloc compatibile cu boala hemoroidală. Dacă faci exces de aceste două băuturi, află că ele deshidratează organismul și irită mucoasa anusului, favorizând și apariția fisurilor anale, extrem de dureroase. De aceea, este indicat să te rezumi la o singură ceașcă de cafea pe zi și să consumi alcool doar ocazional, mai ales dacă ai deja hemoroizi.
Echilibru în toate, ar spune medicul. O dietă echilibrată, un stil de viață activ și evitarea obiceiurilor nesănătoase sunt cele mai eficiente căi prin care te poți proteja de apariția bolii hemoroidale.
Sursa foto: Freepik