Cele mai bune filme de dragoste inspirate din realitate

7 august 2015   Lifestyle

Quills (2000) Deşi Marchizul de Sade (Geoffrey Rush) este închis într-un azil de nebuni după Revoluţia Franceză, încă produce scrieri erotice, cu ajutorul preotului Abbe de Coulmier (Joaquin Phoenix) şi al spălătoresei Maddy LeClerc, interpretată de Kate Winslet, cea care, de altfel, îi hrăneşte fanstasmele şi care îi va duce pe ascuns operele pentru a fi publicate. Nu este o poveste clasică de dragoste – e una care, deşi se petrece la începutul anilor 1800, sparge bariere, fiind mai degrabă un mix despre cenzură, pornografie, artă, sex şi nebunie. Dar toate fac parte într-un fel sau altul, într-o proporţie mai mare sau mai mică din ceea ce numim dragoste, nu?

Walk The Line (2005) Distinsă cu premiul Oscar, pelicula (foto stânga sus) se numără printre cele mai bune filme de dragoste inspirate din realitate. Filmul se concentrează pe începuturile poveştii de dragoste dintre legenda muzicii, Johnny Cash (Joaquin Phoenix), şi June Carter (Reese Witherspoon). Altfel spus, nişte începuturi cât se poate de anevoioase, căci Johnny era încă însurat cu Vivian Liberto (Ginnifer Goodwin), iar abuzul lui de droguri şi alcool sunt obstacole cu care June are de luptat. Şi totuşi, aceasta e o poveste de iubire care a durat până la moartea lui June. Căci, deşi Cash şi Vivian aveau patru fiice împreună, cei doi au divorţat în 1966, doi ani mai târziu Johnny cerând-o de soţie pe June în timpul unui concert. Din iubirea lor, s-a născut John Carter Cash în 1970 – Johnny şi June continuând turneele vreme de 35 de ani, până la moartea ei, în 2003. Iar Johnny... i-a mai supravieţuit doar patru luni!

Bonnie and Clyde (1967) Warren Beatty şi Faye Dunaway deţin rolurile principale în povestea faimoşilor prădători de bănci din anii ’30. O fierbinte iubire ilicită şi două spirite rebele care s-au întâlnit pentru a scrie câteva file din istoria nelegiuiţilor –  cu toate că şirul lor de jafuri şi crime a durat doar doi ani. Amândoi au fost ucişi de forţele de ordine din Louisiana.

Impromptu (1991) O extraordinar de interesantă ecranizare, în regia lui James Lapin, a iubirii începute cu un lung şi incitant preludiu între firavul, timidul şi bolnăviciosul Frederic Chopin (Hugh Grant) şi curajoasa scriitoare franceză Amantine Lucile Aurore Dupin, care a şocat, încălcând convenţiile epocii, atunci când a decis să poarte haine bărbăteşti şi să publice sub numele de George Sand.

Lady Sings The Blues (1972) O peliculă ce nu putea lipsi dintre cele mai bune filme de dragoste inspirate din realitate. Sau o ecranizare reuşită a complicatei şi tumultoasei relaţii dintre legendara cântăreaţă Billie Holiday (Diana Ross) şi soţul ei, Louis McKay (Billie Dee Williams).

Frida (2002) Distins cu două premii Oscar şi nominalizat la alte patru, filmul spune furtunoasa poveste de iubire dintre pictoriţa Frida Kahlo (Salma Hayek) şi Diego Rivera (Alfred Molina). O iubire toxică, devoratoare, infestată de suferinţa bolii şi de numeroşi amanţi...

Cleopatra (1963) În ciuda a numeroase ecranizări, această peliculă din 1963, cu o splendidă Cleopatra jucată de Liz Taylor şi un Marc Antoniu interpretat de Richard Burton rămâne unul dintre cele mai bune filme de dragoste inspirate din realitate. Şi cel mai bun film despre povestea de iubire dintre regina egipteană şi generalul roman. Cu atât mai mult cu cât cei doi actori au trăit şi în realitate una dintre cele mai frumoase poveşti de iubire de la Hollywood – iar platourile de filmare de la „Cleopatra” au fost locul naşterii acestei iubiri.

Henry and June (1990) Această dramă romantică atât de hot încât e interizsă minorilor vorbeşte despre triunghiul amoros format de scriitorii Anais Nin şi Henry Miller şi cea de-a doua lui soţie, June Miller. O reuşită ecranizare, datorită unei distribuţii foarte inspirate: Fred Ward îl joacă pe Henry Miller, Uma Thurman, pe June, iar Maria de Medeiros, pe Anais. Pelicula a fost nominalizată la Oscar pentru cea mai bună cinematografie.

The Invisible Woman (2013) În culmea succesului, scriitorul Charles Dickens (Ralph Fiennes) începe o aventură extraconjugală cât se poate de pasională cu actriţa Nelly Ternan (Felicity Jones). O poveste care va dura 13 ani, până la moartea lui. Şi care s-a transformat în 2013 într-unul dintre cele mai bune filme de dragoste inspirate din realitate. De menţionat că a fost, totodată, o poveste pe care faimosul autor a reuşit s-o ţină la acea vreme atât de bine ascunsă, încât, atunci când o biografie din 1939 a fiicei lui, Katey Dickens, pomeneşte de aventura cu pricina şi chiar de un copil născut din acea aventură, autoarea a fost numită chiar nebună, cu o reacţie a publicului cât se poate de vehementă...

Anna and the King - Povestea de iubire dintre Regele Siamului (Thailanda de azi) şi Anna Leonowens, profesoara britanică, a devenit deja un film clasic de dragoste – cu Jodie Foster şi Yun-Fat Chow în rolurile principale. Filmul este inspirat de romanul „Anna şi Regele Siamului”, publicat în 1944, care are la bază jurnalele Annei, cea angajată ca profesoară a copiilor şi soţiilor Regelui Mongkut.

Mai multe