Cinci sfaturi esenţiale pentru a preveni bolile specifice sezonului rece

2 noiembrie 2020   Lifestyle

Sezonul rece este asociat cu numeroase boli virale, dar şi cu o stare de oboseală mai mare.

Din acest motiv, trebuie să îţi iei toate precauţiile necesare pentru a nu te îmbolnăvi şi a trece cu bine de această perioadă. Iată ce măsuri poţi să iei pentru a rămâne într-o formă excelentă până în primăvară.

Fă-ţi plinul de vitamine

Pentru a rămâne sănătoasă, este esenţial să ai o alimentaţie variată şi echilibrată. O spun toţi specialiştii. Ciorbele, supele, salatele şi sucurile de fructe proaspete trebuie să facă parte din dieta ta zilnică. Consumă în fiecare zi citrice, pentru vitamina C, cu efect antimicrobian, antioxidant şi care facilitează absorbţia fierului, şi fructe oleaginoase, precum migdale, nuci şi alune, pentru conţinutul de zinc, magneziu şi calciu. Compus prezent în hemoglobină, fierul permite transportul oxigenului şi fixarea acestuia de către muşchi, iar un deficit are ca rezultat oboseala intensă şi slăbirea sistemului imunitar. Alege carne slabă albă şi roşie, ficat, crustacee, leguminoase şi fructe uscate. 

Acizii graşi omega-3 sunt importanţi pentru sănătatea sistemului nervos şi au o acţiune antiinflamatorie. Îi găseşti în peştele gras şi uleiurile de rapiţă şi nuci. Nu în ultimul rând, indispensabilă pentru metabolismul calciului, vitamina D ajută la producţia de substanţe antiinfecţioase şi antiinflamatoare. Iar în timpul iernii, organismului îi este dificil să o sintetizeze, din cauza lipsei luminii solare. O găseşti în peştele gras, ficat de viţel şi gălbenuş de ou.

Şi pentru că este posibil să nu reuşeşti să acoperi tot necesarul de vitamine şi minerale prin alimentaţie, nu ezita să apelezi la suplimente alimentare naturale, după ce ai cerut sfatul unui specialist. 

Vaccinează-te antigripal

Gripa sezonieră ucide numeroase persoane în fiecare an. O metodă de prevenire a gripei este vaccinul. Acesta este recomandat mai ales persoanelor care suferă de o boală cronică, sunt însărcinate, lucrează cu oameni bolnavi, de exemplu, în domeniul sănătăţii publice, sau sunt în vârstă. 

Îmbracă-te corespunzător

În sezonul rece, temperaturile pot scădea brusc, ajungând până la valori negative. În plus, nivelul de umezeală este ridicat. Ai grijă să protejezi zonele corpului expuse la frig: foloseşte eşarfe sau fulare în jurul gâtului, căciuli sau pălării, mănuşi şi şosete mai groase. În casă, nu sta îmbrăcată prea gros, pentru a evita să-ţi supui corpul unor diferenţe de temperatură prea mari. 

În cele din urmă, nu uita, chiar dacă este frig afară, să aeriseşti locuinţa de două ori pe zi, cel puţin zece minute.

Menţine un stil de viaţă sănătos

În sezonul rece, foarte multe persoane sunt tentate să fie şi mai sedentare. Dacă afară este frig, tot ce vrei este să stai în casă, pe canapea, uitându-te la televizor, citind o carte, savurând un ceai sau un pahar de vin. Nu uita să faci exerciţii fizice şi nici faptul că este mai important ca acestea să fie efectuate regulat decât să fie intense. Activitatea fizică este o modalitate excelentă de a elimina toxinele din corp.

De asemenea, asigură-te că dormi suficient şi că ai un somn de calitate. Mergi la culcare la aceeaşi oră şi ai grijă ca atmosfera din dormitor să fie una liniştită, întunecată şi calmă, iar temperatura ambientală să fie de aproximativ 18 grade Celsius. 

Atenţie la microbi

Gastroenterita, gripa şi alte afecţiuni specifice sezonului rece, cărora li se adaugă şi actuala infecţie cu noul coronavirus sunt în general de natură virală. Prin urmare, sunt contagioase şi pot fi transmise printr-un simplu contact fizic, o strângere de mână, prin atingerea mânerului uşii, folosirea transportului public etc. Secretul evitării microbilor stă în spălarea eficientă şi regulată a mâinilor, cu apă călduţă şi săpun, timp de cel puţin 20 de secunde. Dacă nu ai acces la apă pentru spălat, foloseşte soluţii de curăţare pe bază de alcool. 

Sezonul rece poate dura uneori mai mult, prea mult. Nu este neobişnuit să răceşti sau să treci printr-o stare de epuizare mai accentuată. Sfaturile de mai sus îţi pot fi utile pentru a rezista cu brio acestei perioade. 

Sursa foto: Unsplash.com

Mai multe