Corina Creţu dezvăluie că a fost diagnosticată cu cancer la sân. Apelul europarlamentarului: ”Cancerul nu doare în primele faze, iar depistarea salvează vieți”

11 octombrie 2022   Lifestyle

Corina Crețu a dus multe lupte pentru idealurile în care a crezut. Acum, este foarte important să aducă în prim plan preocuparea pentru o boală perfect vindecabilă în stadii incipiente.

Europarlamentarul a trecut ea însăși printr-o experiență grea, după ce a fost diagnosticată cu cancer la sân și operată.

Fostul comisar european a dezvăluit urmăritorilor săi din mediul online că pentru ea greul a trecut, dar mai are câteva ședințe de radioterapie.

''Am decis în final să vorbesc. Nu vreau să dramatizez pentru că nu e cazul. Dar articolul de mai jos mi-a dat curaj să transmit un mesaj pe care îl aveam în suflet încă din vară şi nu ştiam  cum să procedez. Am ales să scriu această postare pentru a putea să ajut, să îmi folosesc experiențele de viața pentru a atrage atenția asupra necesității de a a pune sănătatea pe primul loc și a avertiza asupra importanței controalelor de rutină.

Eram la final de iulie și așteptăm cu nerăbdare vacanța. Îmi cumpărasem bilete de avion să merg la Oradea, să particip la ședința Biroului Executiv al PRO România Bihor. Între timp, câteva analize, mai ales că trecuse mult prea mult timp de la ultimele analize făcute. ''Operație de urgență, nu are sens să facem biopsie, e o mică tumoare care se vede, după formă, că e cancer''. Un cuvânt că oricare altul, care nu însemna nimic pentru mine până atunci. Am început o nouă călătorie.

Diagnosticul de la București s-a adeverit, dar biopsia a relevat faptul că Dumnezeu m-a trimis la medic în timp. Faza incipientă. Deja după operație chirurgul mi-a spus sunt perfect sănătoasă, dar pentru siguranță și pentru a evita reapariția, va trebui să fac și radioterapie. Ca toate accidentele din viața mea, le-am luat așa cum erau, probleme pe care trebuie să le rezolv pentru a putea merge mai departe.

Am continuat toate planurile mele, cu excepția concediului. Mai am cinci ședințe de radioterapie. Le mulțumesc tuturor care mi-au fost aproape: familie, prieteni, medici, personal medical. Le mulțumesc tuturor organizațiilor civice care militează și lupta împotriva cancerului, mai ales pentru descoperirea precoce a cancerului la sân. Abia acum îmi dau seama de importantă acestor acțiuni și vreau să mă implic în orice demers care le poate face pe femei să conștientizeze că fiecare zi contează. Știu, mereu avem ceva mai important de făcut, suntem stresate și obosite, de cele mai multe ori tot amânăm. Vă rog din suflet pe toate să aveți grijă de voi. Eu voi continuă să îmi îndeplinesc responsabilitățile pe care le am în Parlamentul României și ca Prim-Vicepreşedinte al PRO România. Mai determinată ca niciodată. Vreau să fac bine, să îmi ajut ţara, să folosesc tot ce am acumulat pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Îmi pare rău că în aceasta vară i-am dezamăgit pe mulți cărora le promisesem că îi vizitez. Dar există întotdeauna un nou început. Cu o experiență de viață în plus, cu încredere, curaj și credință.'', a detaliat Corina Crețu.

Ea face un apel către politicieni, în luna mondială de luptă împotriva cancerului

''Ne aflăm în luna Octombrie, luna mondială de luptă împotriva cancerului. Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în rândul populației feminine a generat o situație mai mult decât îngrijorătoare în România. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situează pe ultimul loc în UE. Din păcate, în România, cele mai multe femei depistate cu cancer mamar ajung la doctor de abia în stadiul 2 sau 3 al bolii. Screening-ul înseamnă, de fapt, diagnosticarea bolii în stadii în care aceasta poate fi curabilă.

Situația persoanelor care amâna momentele atât de importante ale examinărilor medicale, nu din indolenţă, ci din cauza lipsei resurselor materiale, se va agrava pe fondul exploziilor prețurilor la alimente, gaze, electricitate, produse alimentare.

Comisia Europeană tocmai a recomandat Statelor Membre ale Uniunii Europene, acum câteva zile, prin vocea Comisarei pentru Sănătate Stela Kyriakides, printre alte propuneri privind depistarea timpurie a cancerului sub toate formele sale, realizarea screeningului gratuit pentru femeile cu vârste cuprinse între 45 și 74 de ani, în scopul descoperirii cancerului la sân în faze incipiente. De asemenea, Comisia recomandă ca testarea pentru virusul papiloma uman (HPV) să aibă loc gratuit pentru femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani, la fiecare 5 ani sau mai mult, pentru a depista cancerul de col uterin.

Pentru cancerul colorectal, recomandarea va introduce testarea de triaj la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani. Extinderea programelor de screening pentru cancerul pulmonar pentru fumătorii și foștii fumători în vârstă de 50-75 de ani este deja un program în curs de desfășurare în unele state membre.

Comisia Europeană încurajează folosirea fondurilor europene, acolo unde resursele naționale nu sunt suficiente. Multe ţări fac acest lucru de mult timp.  Fac apel la Guvernul României să folosească fondurile europene pentru sănătatea oamenilor, care este un drept fundamental și nu un lux.

Spitalele regionale de la Iaşi, Cluj și Craiova, deși semnate în 2015, nu au intrat încă nici măcar în faza de execuție. Rata de absorbție a fondurilor europene este pentru perioada 2014-2020 cu puțin peste 60%. PNRR ar trebui regândit. Ambiția iniţială de a construi spitale la Focșani, Sibiu și Brașov (așa cum anunţa dl Presedinte al României în conferința de presă cu Președinta Comisiei Europene, dna Von der Leyen, cu prilejul vizitei  sale la București) devine aproape imposibilă, atâta vreme cât procesul de contractare trebuie încheiat până în decembrie 2023, iar construcția efectivă până în decembrie 2026.

Tocmai s-a semnat Acordul de Parteneriat între Comisia Europeana și Guvernul României. Pentru prima data, va exista un Program Operațional pentru Sănătate. Din păcate, nu avem informații publice pentru a stii dacă din sumele enumerate mai sus Romania își propune sa subvenționeze controalele medicale propuse de Comisie. Ştim însă că, în acest scop, Comisia va pune la dispoziția Statelor Membre o sumă de aproximativ 100 de milioane EUR din programul EU4Health și Orizont Europa. Aceste sume au fost deja aprobate, dar vom vota curand in Parlamentul European o finanțare suplimentară în cadrul programului EU4Health 2023.

În plus, statele membre pot folosi și fondurile alocate în cadrul politicii de coeziune, în special Fondul de dezvoltare regională și Fondul social european plus, pentru a cofinanța o parte din investițiile și cheltuielile necesare.

Aş vrea să întreb, după ce am citit aceste informații pe site-ul Comisiei Europene, cine negociază pentru Romania în faţa Comisiei sumele acordate țării noastre pentru examinările medicale subvenționate? Există o estimare a persoanelor care au nevoie de aceste controale medicale? Cine va fi împuternicit sa meargă la Bruxelles cu aceste cifre pe masă, cu argumente pentru a putea acoperi măcar nevoilor oamenilor săraci sau aflați sub pragul sărăciei? În mod normal, având datele la dispoziție, la care se adaugă speranţa de viața a cetățenilor romani, ţara noastră ar trebui să primească cea mai mare alocare de fonduri europene nerambursabile.

Comisia propune de asemenea și caravane de conștientizare și de realizare directa a analizelor la sate, in zonele izolate sau direct la domiciliul pacienților nedeplasabili. Dar acest lucru presupune o organizare riguroasă și coordonată pentru că, după cum ştim, fondurile europene nerambursabile sunt și foarte bine controlate. Fac un apel pentru a folosi aceste oportunități pentru sănătatea oamenilor și a societății românești.

Depistarea cancerului salvează vieți. Putem vorbi de vindecare în urma depistarii precoce a unor tipuri de cancer. Și nu poți depista faze incipiente decât mergând regulat la control. Cancerul nu doare în primele faze, de aceea e depistat de prea multe ori prea târziu, de aceea se pune un atât de mare accent pe prevenţie.'', a atenționat Corina Crețu.

Foto: Facebook

Mai multe