Cu OK! în Qatar. Ghid complet pentru o vacanță de lux în cea mai sigură destinație din Orientul Mijlociu

14 octombrie 2024   Lifestyle

O vizită în acest mic emirat din Golful Persic este ca mama tuturor SPA-urilor: toate simțurile trăiesc intens un răsfăț pe care nu oricine îl poate duce. Pentru că-i din altă lume, a unui Orient ultra modern, ultra tehnologizat și opulent, dar și autentic și tradiționalist.

Content image

Și pentru că am vorbit de SPA, trebuie să te avertizez că, la primul contact cu Qatar-ul, sauna umedă va fi mereu cu tine: temperaturile de aproape 40 de grade (toamna) vin la pachet cu o umiditate de circa 80 la sută, un lucru cu care-o să te acomodezi, însă, după 2-3 zile de stat acolo. Am ajuns în această adevărată perlă din Peninsula Arabică după un zbor de circa cinci ore de la București, cu un avion de linie al Qatar Airways, iar primul impact a fost unul copleșitor.

Pădurea de zgârie-nori din sticlă, cu arhitectură venită parcă din viitor, te izbește la tot pasul, pe drumul spre hotel, întârziat de trafic atât cât să-ți dea ocazia să admiri una dintre cele mai emblematice locuri din Doha: o promenadă lungă de șapte kilometri, mărginită de palmieri și cu o vedere impresionantă la mare. Recomandarea mea e să iei la pas acest bulevard efervescent, mai ales la orele serii, atunci când începe viața cu adevărat pentru qatarezi, pentru simplu motiv că temperaturile sunt mai umane. Acei qatarezi care reprezintă doar 20 la sută din populația acestui emirat, restul fiind expați.

Ce vizitezi

Content image

Prima mea incursiune în această lume opulentă a fost în centrul comercial și istoric al capitalei, Souq Waqif, acolo unde casele vechi, din lut, te duc înapoi în timp, la fel ca aleile întortocheate în care se desfășoară viața tradițională de stradă. Aici ai la îndemână bazarul, cu magazinele bogate în mărfuri de tot felul, de la haine tradiționale, la mirodenii, parfumuri, antichități sau obiecte de artizanat. Apropo de haine tradiționale, este bine de știut că localnicii sunt destul de sensibili la afișarea pielii, așa că este recomandat ca femeile să nu iasă cu umerii dezgoliți sau cu haine decoltate sau prea scurte în locurile publice. În resorturile turistice, libertatea este, însă, deplină.

Content image

Vizita în centrul istoric mi-a dat ocazia să descopăr o pasăre divinizată de qatarezi: șoimul. Da, localnicii, și arabii în general, sunt foarte serioși când vine vorba de șoimii lor. E pasărea lor națională, e drept, dar să construiești un spital dedicat pentru ea, cu secții de terapie intensivă și transplant de pene printre multe altele, e ceva ce nu crezi până nu vezi. Și poți să vezi acest spital pentru șoimi cu ochii tăi, la Doha...

Tradiție într-un oraș Smart

Rămânem pe tradiție și fac trecerea către un alt loc spectaculos din Doha, Satul Cultural Katara. Acesta iese din peisaj, amplasat între un district financiar și unul rezidențial, cu blocuri SF. O destinație de top pentru artă, cultură și bucătărie locală, Katara Village îți propune cel puțin două opriri importante: una la Moscheea Katara, cu fațadă din mozaic în nuanțe de albastru și auriu, și alta la amfiteatrul construit în stil clasic grecesc. Am observat în Qatar multe locuri cu influențe din orașe europene, cum ar fi Little Venice, de pe insula artificială The Pearl, cu ale sale case colorate și canale în stil venețian, sau Mall-ul Place Vendôme, o clădire care te transportă direct în inima Parisului.

Dac-am pomenit de ultramoderna The Pearl Island, inima orașului Doha, pe care-o vezi în adevărata ei splendoare din avion, înainte de aterizare, trebuie să recunosc c-acesta e locul care vibrează și seduce cel mai mult. Supranumită Riviera arabă, insula artificială te îmbie cu de toate: marine în stil mediteraneean, blocuri-turn rezidențiale, vile și hoteluri opulente, zonă de shopping de lux, restaurante, cafenele, totul imaculat și nou. Dacă ajungi în zonă, te va copleși clădirea-simbol a orașului, acest Burj Al-Arab al Dohei, numită Katara Towers. Cele două turnuri ale clădirii în fromă de semilună găzduiesc unele dintre cele mai exclusiviste hoteluri din emirat, Raffles și Fairmont, unde luxul se traduce în decorațiuni Louis Vuitton în camere sau uscătoare de păr Dyson și televizoare în băi.

Cel mai bine-ar fi să-i lași pe profesioniști să se ocupe de cazarea ta în Doha, cu pachete complete ce includ experiențe autentice, cazări selecționate și servicii de înalta calitate. Le găsești pe platformele eturia.ro/qatar/vacante sau sejurexotic.ro, acolo unde ofertele pleacă de la 790 euro/persoană/5 nopți.

Într-adevăr, Qatar este despre un răsfăț extraterestru, care înseamnă și mâncare și arome. Bucătăria arăbească este delicioasă și vine cu numeroase aperitive de tot felul, iar eu am testat asta în câteva locuri pe care le recomand: restaurantul Mandarin Oriental, din cadrul hotelului cu același nume, Parisa Persian din cartierul comercial Souq Waqif sau BOHO Social din Katara Village.

Idei pentru familii

Dacă ai impresia că programul tău în Qatar se va rezuma la mâncare și plajă, atât cât îți permite soarele dogoritor, te înșeli. Chiar ai ce vizita! Dacă ești tech addicted, trebuie să iei la pas orașul viitorului Msheireb Downtown Doha, unul cu totul smart de la arhitectură până la infrastructură, ce strălucește de curățenie, astfel încât îți vine să pășești descălțat. Aici găsești și galerii de artă, hoteluri, restaurante și cafenele, iar dacă vrei o idee de muzeu imersiv, trebuie să ajungi neapărat la Muzeul Național, care spune povestea țării, de la epoca preistorică până la cea modernă. Iar clădirea care adăpostește muzeul este ea însăși o bijuterie.

Familiile cu copii au și alte locuri în care să-i distreze pe cei mici, în afara piscinelor hotelurilor. Doha Quest este un parc de distracții acoperit, cu peste 30 de atracții stimulatoare de adrenalină. Fanii parcurilor acvatice au la dispoziție impresionantul water park din cadrul Hotelului Rixos Premium Qetaifan, cu cel mai lung tobogan din lume, printre altele, totul construit din materialele recuperate de pe siturile petroliere abandonate.

Safari în deșert, apogeul vacanței

Am lăsat la sfârșit aventura, una tot de cinci stele, bineînțeles. Este vorba despre un safari în deșert, asezonat cu senzații tari și sfârșit cu o cină pe înserat în resorturi create după chipul și asemănarea taberelor de beduini. Ceea ce am experimentat eu se numește dune bashing tour și este un rollercoaster pe dune cu înălțimi ce depășesc și 60 de metri, un safari cu opriri la așa-zisa mare din deșert, Inland Sea (Marea Interioară). Sunt, de fapt, niște lacuri cu apă de mare într-o superbă culoare albastră-turcoaz, formate prin acoperirea cu nisip a unor porțiuni din mare, după flux.

Bonus la experiența asta ai un apus incredibil, cu un soare roșiatic imens care se ascunde printre dune la ore incredibile: circa 17.15 în octombrie, variind foarte puțin în restul anului, până la un 18- 18.30 vara. Dacă ai noroc, poate vezi și-o antilopă oryx, un alt animal simbol al Qatarului. Altfel, poți s-o cumperi sub formă de suvenir, din bazarurile pline de culoare ale Orientului...

Foto: discoverqatar.qa, qatartourism.com, arhiva personală

Mai multe