Cum îți amenajezi bucătăria. Ghid practic

28 februarie 2023   Lifestyle

Te-ai mutat în casă nouă și urmează să începi amenajările. Ai ajuns la bucătărie. Nu ai foarte mult spațiu la dispoziție, dar îți dorești un loc în care să îți petreci timpul alături de cei dragi, când gătiți sau luați masa împreună.

Ți-ar plăcea foarte mult să te ocupi singură de amenajarea bucătăriei, însă nu știi de unde să începi. Ți-am pregătit un ghid care să te ajute să iei deciziile cele mai potrivite pentru bucătăria ta.

Spațiul disponibil

Înainte să alegi dacă vrei cuptor electric, poate vrei să faci o documentare despre plite pe gaz sau să alegi celelalte electrocasnice, trebuie să știi exact ce suprafață ai la dispoziție. Măsoară cu atenție spațiul și decide unde vrei să ai fiecare priză. Ideal ar fi să îți adaugi câteva prize în plus, poate vei mai avea și alte idei după ce îți vei fi terminat de aranjat bucătăria.

Stabilește unde vrei să așezi fiecare produs electrocasnic, ia în calcul și instalarea unei mașini de spălat vase, iar dacă ai o baie mică, gândește-te să îți pui și mașina de spălat rufe tot în bucătărie.

Cum îți alegi mobila din bucătărie

În zilele noastre, îți poți face mobila de bucătărie așa cu îți dorești. Dacă ai o dimensiune clasică, găsești bucătării la magazinele de specialitate, dacă vrei anumite dimensiuni, poți să îți simulezi online diverse modele și culori, cu diverse funcționalități. Dacă nu te pricepi, mergi într-un magazin de bricolaj și acolo apelează la un consultant, care îți poate face pe loc o propunere de model de mobilă de bucătărie.

Pentru un plus de luminozitate, alege mobilă lucioasă, de culoare deschisă. Chiar dacă se întreține mai greu, confortul și senzația de spațiu mare sunt garantate. Un sfat bun de urmat este acela să îți alegi o mobilă cu balamale cu amortizoare, ca să eviți trântirea ușilor și zgomotele puternice și neplăcute.

Blatul pe care ți-l dorești este foarte important. Ia-ți unul asortat cu mobila, dar care să fie rezistent atât la umezeală, cât și la temperaturi crescute, să nu îți faci griji prea mari atunci când pui o tigaie fierbinte pe el.

Cum îți alegi gresia și faianța

Mai întâi de orice, alege stilul pe care vrei să îl abordezi. Clasic, modern, elegant. În funcție de acest lucru, documentează-te despre tipurile de gresie și faianță existente. Vrei faianță până sus sau poate o gresie care să semene cu parchetul, orice ți-ai dori, fii atentă să se asorteze, să se încadreze în designul pe care îl ai în minte.

Pentru acest aspect, mergi în magazinele de profil. Astfel, vei putea vedea textura produselor și calitatea materialelor pe care urmează să ți le cumperi. Alege o gresie și o faianță ușor de curățat, care să nu te chinuie prea mult atunci când faci menajul.

Sfătuiește-te cu un specialist despre chitul pe care trebuie să îl cumperi, dar și despre ce plinte și îmbinări își recomandă. Nu alege produse doar pentru că sunt ieftine, încearcă să găsești un raport bun calitate preț.

Cum alegi decorațiunile

După ce ai toată bucătăria gata din punct de vedere al funcționalității, îți poți îndrepta atenția către decorațiuni.

Fă-ți rafturi pe care să îți așezi condimentele în borcane de sticlă și rafturi mici pentru plante aromatice. Dacă nu ai spațiu suficient pentru amenajarea unui loc de luat masa, pune-ți o masă în perete, rabatabilă, pe care să o folosești doar la nevoie.

Pentru un plus de ambianță, cumpără-ți un radio la care să asculți mereu postul preferat. Lasă-ți pe blat espressorul și așază lângă el, în vase speciale de porțelan sau de sticlă, cafeaua și zahărul. Atmosfera poate fi întregită de o vază în care să ai mereu flori proaspete.

Nu contează ce stil de bucătărie alegi să îți faci, important e să ai sentimentul de acasă de fiecare dată când deschizi ușa, fie că doar pentru o cafea, fie poate pentru o cină gătită pentru mai mulți prieteni. Bucură-te de fiecare clipă pe care o petreci în casa ta!

 Sursă foto: https://www.shutterstock.com

Mai multe