Cum îți poți decora dormitorul în stil ecologic

26 aprilie 2022   Lifestyle

Sursa de imagine: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Aduceți natura acasă, în special în dormitorul dumneavoastră, folosiți materiale naturale și culori caracteristice naturii pentru a crea o atmosferă primitoare și confortabilă, în care să vă puteți relaxa.

Stilul ecologic se caracterizează prin lemn, piatră, ceramică, materiale metalice, precum și bambus, răchită pentru elemente decorative și de asemenea, cat mai multe țesături naturale.

Este un stil prietenos cu natura și, datorită utilizării de materiale naturale, este, de asemenea, un stil atemporal. 

Lenjerie realizată din materiale ecologice

Cele mai importante piese de mobilier din dormitor sunt, bineînțeles, patul și salteaua. Iar cuvertura și lenjeria de pat sunt indispensabile. Uitați de fibrele sintetice și optați pentru cele naturale. Fibrele naturale sunt excelente pentru eliminarea umezelii și vor rezista foarte mult timp dacă sunt îngrijite corespunzător. Alegeți lenjerie de pat cu certificare ecologică și cu greutate mai mare pentru a vă asigura că nu se va deteriora foarte rapid.

Dacă vreți să mizați pe aspectul natural al dormitorului dumneavoastră, nu trebuie să vă lipsească o lenjerie de pat din in, care absoarbe foarte bine transpirația, este antibacteriană în mod natural și este potrivită chiar și pentru persoanele care suferă de alergii. Printre alte avantaje se numără și capacitatea de termoreglare - vă veți simți confortabil în ea atât vara, cât și iarna. Nu vă lăsați descurajați de asprimea sa inițială, cu cât o folosiți mai mult timp, cu atât materialul va deveni mai maleabil. Singurul dezavantaj este prețul, inul este unul dintre cele mai scumpe materiale. Dacă doriți o alternativă mai ieftină, alegeți cearceafuri din bumbac organic în tonuri pământii.

Sursa de imagine: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Materiale naturale care durează generații întregi

Cel mai potrivit material pentru mobilier este, desigur, lemnul masiv, în mod ideal lemnul de esență tare, cum ar fi stejarul și fagul. Dacă este îngrijit corespunzător, sub forma unei întrețineri regulate, poate rezista zeci de ani. Puteți, de exemplu, opta pentru pat din lemn, noptiere și dulapuri. În cazul în care lemnul devine tern, nu este nicio problemă să îi dați un nou strat de vopsea în culoarea dorită.

Un alt material natural pe care îl puteți lua in considerare este bambusul. Puteți alege lămpi suspendate și de podea sau diverse organizatoare din bambus.

Sursa de imagine: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Nu uitați de covoare

În această epocă a materialelor sintetice, am putea uita că până și covoarele pot fi naturale. Depinde de dumneavoastră dacă alegeți un model mai mare sau doar unul central. Acestea au prețuri similare cu covoarelor sintetice. Cele mai comune materiale folosite pentru fabricarea lor sunt viscoza, bambusul, iuta, sisal sau cânepa. Desigur, există și covoare mai luxoase din lână sau mătase, dar acolo ne aflăm într-o altă gamă de prețuri. Fiecare material are propriile sale particularități, așa că verificați mai întâi la comerciant pentru a afla ce covor va fi cel mai potrivit pentru picioarele dumneavoastră.

Alegeți decorațiuni naturale

Dormitorul tău pare prea banal fără decorațiuni? Decorați cu plante de apartament. Pentru camera în care dormiți, alegeți plante care oxigenează încăperea pe parcursul zilei sau care au proprietăți de purificarea a aerului. Limba soacrei, aloe vera sau plantele cățărătoare sunt o variantă bună. Evitați plantele cu flori; acest lucru este valabil mai ales pentru cei care suferă de alergii sau au probleme respiratorii. Iar dacă nu puteți ține în viață nici măcar un cactus ar fi bine să alegeți plante mai puțin pretențioase.

Sursa de imagine: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Dați viață lucrurilor vechi

De ce să cumperi mobilă nouă când o poți reînvia pe cea veche? Mai ales în cazul mobilierului masiv, recondiționarea este ușoară, trebuie doar să îl șlefuiți și să îl vopsiți din nou. Verificați magazinele second-hand pentru a vedea dacă găsiți mobilier care poate fi recondiționat pentru a realiza o piesă originală. În mod similar, puteți da o nouă viață perdelelor vechi, transformându-le în perne decorative.

Mai multe