Cum ne alegem bicicleta

29 septembrie 2023   Lifestyle

Să mergi pe bicicletă nu te costă nimic, ba chiar din contră. Are mari beneficii pentru organism și previne bolile, fiind una dintre cele mai complete activități fizice.

De asemenea, ajută la prevenirea durerilor de spate, îți protejează articulațiile, îmbunătățește sistemul imunitar și, ca orice sport, te face să te simți mai bine. Iar la ce trafic e în orașele mari din România, poate fi chiar o variantă mai bună de-a te deplasa. Și gratis, și fără nervii din trafic. Dar cum ne alegem bicicleta, dacă suntem adulți? Mărci, culori, accesorii, modele și prețuri? Acestea sunt doar câteva dintre elementele pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când îți cumperi bicicletă de adulți, mai ales dacă este prima din viața ta.

De ce sunt obligatorii accesoriile?

Cel mai important lucru atunci când te-ai decis

este să te gândești clar la tipul de activitate pentru care o vei folosi. Nu este același lucru dacă vei folosi bicicleta în oraș sau dacă o vei folosi la munte, pentru plimbări de weekend, pentru deplasarea zilnică la serviciu sau la școală, sau dacă o vei folosi pentru sport.

De asemenea, este important să ții cont de condiția fizică înainte de a cumpăra o bicicletă de adulți: nu este bine pentru corpul tău să cumperi o bicicletă care nu este adaptată la forma ta fizică. Un alt lucru important de știut este că bicicletele au "mărimi", la fel ca un pantof, fiecare bicicletă se adaptează la înălțimea adultului care o va folosi.

Accesoriile sunt și ele importante pentru siguranța ta pe stradă. În afară de îmbrăcămintea de bază (tricou și maiou) care poate fi opțională, principalul accesoriu al tău ar trebui să fie întotdeauna casca. Pentru că o cască salvează vieți, iar odată ce te obișnuiești cu ea, nici nu vei observa că o porți.

Mănușile sunt 

aproape obligatorii, nu doar pentru confortul pe care îl oferă, ci mai ales pentru protecția pe care o oferă în caz de cădere, evitând zgârieturi foarte dureroase pe palmele mâinilor. Același lucru este valabil și pentru ochelarii de soare. Aceștia nu numai că ne ajută să vedem clar, fără strălucire, dar împiedică insectele sau praful să ne intre în ochi și să ne provoace neplăceri. Mai avem nevoie și de oglinzi retrovizoare (nu toate bicicletele de adulți vin cu toate aceste accesorii) și de lumini, dacă plănuim să ieșim noaptea.

Ce bicicletă adulți este potrivită pentru tine?

În primul rând, dacă știi deja pentru ce fel de activitate o vei folosi, ia în considerare faptul că există biciclete pentru: turism sau utilizare relaxată, biciclete de munte (mountain bike), biciclete de circuit sau de curse (clasicele cursiere sau semicursiere). Aceasta este marea împărțire în 3 segmente pe care o au bicicletele de adulți.

Apoi trebuie să te gândești la timpul săptămânal în care o vei folosi. Acest lucru te va ajuta să definești tipul de echipare pe care trebuie să îl aibă bicicleta ta (angrenaje, amortizare, cadru ușor, cadru puternic, grosimea roților etc.). După ce acest lucru a fost definit, este important să îți evaluezi condiția fizică, aceasta se referă în principiu la obezitate, nivelul de antrenament muscular, rezistența cardio-respiratorie etc. Este important să știi cum să faci diferența între capacitatea ta de a folosi o bicicletă și alta, deoarece unele biciclete de adulți, dacă nu sunt alese corespunzător, îți pot răni genunchii, talia, coloana vertebrală, coloana cervicală și alte părți ale corpului. După ce ai achiziționat bicicleta adulți perfectă pentru tine, spor la pedalat! Și folosește-o cât de des poți, pentru că mersul pe bicicletă reduce riscul de atac de cord cu peste 50%, aduce beneficii mușchilor și oaselor, previne diabetul și îmbunătățește sănătatea mentală. Bineînțeles, la fel ca toate exercițiile fizice, te ajută să arzi calorii suplimentare. În funcție de intensitatea și de timpul în care îl faci, poate ajuta la scăderea nivelului de grăsime și la prevenirea obezității.

Iar ca bonus: ajuți și planeta! Bicicleta adulți este un mijloc de transport ecologic, deoarece nu are nevoie de combustibil, folosește energia generată de mișcarea picioarelor pe pedală. În plus, nu produce zgomot și ajută la reducerea nivelului de monoxid și dioxid de carbon, hidrocarburi și alte particule care contribuie la poluarea aerului.

Mai multe