Cum poate fi ozonoterapia utilă în sezonul rece?

20 decembrie 2022   Lifestyle

Terapia cu ozon devine un subiect din ce în ce mai popular printre cei care sunt în căutare de metode de tratament alternative, non-invazive, pentru diferite tipuri de afecţiuni, de la cele respiratorii, la cele dermatologice.

Ozonul a fost mult timp utilizat pentru igienizarea instrumentelor medicale, datorită proprietăţilor sale de prevenire a infecțiilor. Totuşi, de-a lungul timpului, oamenii de știință au descoperit că amestecarea acestui gaz natural cu oxigen poate crea tratamente cu beneficii multiple și capacități de vindecare semnificative. 

Terapia cu ozon este utilizată de profesioniștii din domeniul medical de mai bine de 150 de ani, cu beneficii dovedite pentru o varietate de probleme de sănătate, de la boli autoimune, la boli virale. În sezonul rece, în care virozele, răcelile, dar şi alte probleme de sănătate sunt foarte frecvente, terapia cu ozon poate fi un aliat important. Iată la ce îţi poate servi.

Întăreşte sistemul imunitar

Terapia cu ozon îţi poate întări sistemul imunitar, ceea ce îl va face mai eficient în lupta  împotriva infecțiilor, în special a celor de sezon. De asemenea, ajută în mod eficient la combaterea inflamaţiei din organism. Este important să ştii că inflamația poate duce la un dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanții din organism, pe care profesioniștii din domeniul sănătății îl numesc stres oxidativ. Acest tip de stres este asociat cu diferite tipuri de dureri, de la cele articulare, la cele digestive, și un disconfort general. Terapia cu ozon ajută la gestionarea efectelor inflamației, ceea ce ține, de asemenea, sub control bolile inflamatorii, cum ar fi artrita și boala Crohn.

Ajută în cazurile de artrită

Vremea rece şi umiditatea pot accentua durerile cauzate de artrită. Terapia cu ozon poate să te ajute şi în acest caz. Există două tipuri de artrită în care este deosebit de utilă: artrita reumatoidă și osteoartrita. Într-un astfel de tratament, se folosesc în mod special infiltratii cu ozon, care ajută la reducerea inflamației şi durerii. Aşadar, ozonoterapia poate îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii persoanelor diagnosticate cu această afecţiune autoimună. De asemenea, poate constitui un tratament eficient şi în cazul altor boli precum fibromialgia sau sindromul de tunel carpian.

Are proprietăţi antibacteriene, antifungice și antivirale

De-a lungul timpului, bacteriile s-au adaptat şi au devenit din ce în ce mai rezistente la tratamentul cu antibiotice. Această situaţie i-a determinat pe oamenii de știință să caute diferite alte modalități de a preveni și de a trata infecțiile fungice, virale și bacteriene. Studiile arată că terapia cu ozon poate juca un rol important în tratarea diferitelor tipuri de infecții, inclusiv a celor acute. Infecțiile virale, cum ar fi gripa, specifice sezonului rece, pot fi şi ele tratate în acest fel.

Susţine sănătatea pielii

În ultimii ani, terapia cu ozon a fost folosită din ce în ce mai frecvent în tratamentele dermatologice. Oxigenarea celulară crescută, care are loc prin acest tip de intervenţie, ajută ţesuturile să se regenereze mai rapid.

Proprietățile antioxidante suplimentare pot crește secreţia de colagen și elastină, ceea înseamnă o piele mai fermă, cu un aspect întinerit. Pe de altă parte, în sezonul rece, când pe fondul unui sistem imunitar scăzut se pot declanşa o serie de boli dermatologice autoimune, cum este dermatita, ozonoterapia este un aliat important. Prin reducerea inflamaţiei, oxigenarea celulelor şi întărirea sistemului imunitar, acest tip de terapie te poate ajuta să ţii sub control efectele neplăcute ale acestor afecţiuni.

Aşadar, ozonoterapia are nenumărate beneficii care îţi pot îmbunătăţi semnificativ starea generală de sănătate. Nu ezita să iei în calcul acest tip de terapie alternativă, mai ales dacă sezonul rece este o provocare pentru tine şi sistemul tău imunitar este slăbit.

Sursa foto: Clinica Eliade

Mai multe