Cum poți avea grijă de sănătatea intimă în sezonul rece

10 noiembrie 2022   Lifestyle

Pe măsură ce zilele sunt tot mai scurte și începem să pornim căldura în locuințe, este posibil ca sănătatea vaginală să nu fie primul lucru la care te gândești. Cu toate acestea, echilibrul delicat în care se află zona intimă poate fi ușor deranjat și există numeroși factori care pot face acest lucru în sezonul rece.

De aceea, ar trebui să acorzi un plus de atenției sănătății vaginale în această perioadă a anului. În sezonul rece petrecem mai mult timp în interior, la căldură și aer uscat. Pe lângă aceasta, purtăm haine mai călduroase, eventual și mai strâmte, și poate chiar facem băi parfumate și fierbinți.

Știi deja că toamna și iarna te confrunți cu piele uscată, mâini și buze crăpate; vaginul este și el afectat. Din fericire, ai la dispoziție o mare varietate de modalități prin care poți avea grijă de sănătatea intimă.

Evită băile parfumate și fierbinți

Folosirea de spumant de baie, gel de duș, diverse săruri de baie sau alte produse asemănătoare poate afecta pH-ul vaginal și sănătatea zonei intime.

Este indicat să folosești produse de curățare fără parfum. De asemenea, înlocuiește produsele de îngrijire din comerț și folosește sare grunjoasă și câteva picături de ulei esențial de lavandă; miroase deosebit și are efect antibacterian. În plus, redu temperatura apei din cadă.

Testează-te periodic pentru infecții cu transmitere sexuală

Frecvența testării pentru infecții cu transmitere sexuală depinde de calitatea vieții tale sexuale. În primul rând, trebuie să te testezi dacă prezinți factorii de risc, uneori chiar și dacă ești într-o relație stabilă.

Doar pentru că te-ai ales cu o infecție, acest lucru nu înseamnă că partenerul sau partenera te înșală. Este posibil să fi dobândit infecția anterior și abia acum ai început să observi simptomele.

De asemenea, ar trebui să te testezi regulat dacă ești activ sexual, dar nu te afli într-o relație. De exemplu, dacă ai parteneri multipli, există un risc mai mare de cancer de col uterin, caz în care este indicat să faci un test Papanicolau.

Detectarea timpurie a unei infecții cu transmitere sexuală este esențială. Diagnosticarea și testarea te ajută să scapi de simptome. Lăsate netratate, boli precum gonoreea și chlamydia pot duce la infecții grave și probleme de fertilitate.

Curăță cu grijă zona intimă

Curățarea zonei intime este destul de simplă. Spală zona cu apă călduță și un săpun blând sau o loțiune intimă. Evită să folosești burete sau alt accesoriu de baie care poate vătăma zona.

Dacă îți faci griji cu privire la mirosurile vaginale, amintește-ți că vaginul nu este o floare, deci nu ar trebui să miroasă precum un trandafir. Totuși, dacă observi un miros neobișnuit și te confrunți cu arsuri la urinare, disconfort și mâncărimi, este indicat să mergi la ginecolog.

Evită dușurile vaginale. Această procedură folosită de unele persoane face mai mult rău decât bine vaginului. Acest organ deosebit de important se curăță singur. De asemenea, își menține un echilibru bacterian și are un pH specific. Prin dușul vaginal crește riscul de infecții bacteriene.

Alege cu atenție hainele

Ținutele sport, hainele groase și colanții pot afecta negativ sănătatea, deoarece nu lasă vaginul să respire. Bacteriile și ciupercile preferă un mediu umed, deci este indicat să alegi lenjerie intimă din bumbac 100%.

De asemenea, optează pentru haine lejere din materiale naturale, evitând mai ales poliesterul. Schimbă lenjeria intimă și hainele după ce ai fost la sală și ai făcut duș. Mai mult, evită să porți costumul de baie ud. Dacă observi scurgeri vaginale, schimbă lenjeria de două ori pe zi. Pe durata nopții, mai ales vara, poți renunța la lenjerie intimă.

Redu consumul de zahăr

Redu consumul de ciocolată și dulciuri; acestea alimentează bacteriile și ciupercile. În schimb, poți alege ciocolată amăruie (minimum 75% cacao) care conține mai puțin zahăr și nutrienți.

Redu și consumul de băuturi carbogazoase, sucuri de fructe din comerț și iaurturi dulci.

Hidratează-te

Dacă te confrunți cu uscăciune vaginală în sezonul rece, este vital să te hidratezi. Bea cel puțin doi litri de apă pe zi.

Un indiciu că bei prea puțină apă poate fi pielea uscată de pe mâini precum și uscăciunea vaginală și senzația de mâncărime. Pe lângă apă, poți bea și ceai, supe sau apă carbogazificată.

Îngrijește părul pubian

Părul pubian apără vulva și vaginul de bacterii și virusuri. De asemenea, protejează pielea sensibilă a zonei intime chiar și în timpul actului sexual. În sezonul rece, menține zona mai caldă.

Atâta timp cât te speli regulat cu o loțiune intimă sau un săpun pentru piele sensibilă, părul pubian nu crește riscul de infecții intime sau alte probleme de sănătate.

Eliminarea părului pubian este o alegere personală și poate fi decisă în cazul în care acesta reține umiditatea și mirosurile. Alte persoane preferă doară să tundă acest păr.

Optează pentru o alimentație echilibrată și variată

Alimentele sănătoase precum fructele, legumele, carnea slabă, lactatele, peștele, cerealele integrale, nucile și semințele ar trebui să fie prezente în alimentația unei persoane preocupate de sănătatea intimă.

De asemenea, sunt indicate alimentele bogate în probiotice, așa cum sunt iaurtul și chefirul. Consumul regulat de iaurt ajută la susținerea echilibrului bacterian la nivelul vaginului și reduce riscul de scurgeri vaginale și miros neplăcut.

Mai mult, soia contribuie la reducerea uscăciunii vaginale, atât de întâlnită în sezonul rece. Conține fitoestrogeni, o serie de compuși asemănători estrogenului produs de organism, care sunt benefici pentru vagin. Un nivel redus al estrogenului apare mai ales la menopauză sau dacă iei anumite medicamente.

În același timp, și legumele cu frunze verzi ajută la reducerea uscăciunii vaginale. Aceste alimente purifică sângele, stimulează circulația și contribuie la ameliorarea acestor neplăceri. În plus, crește și libidoul.

În sezonul rece, este indicat să îți cureți cu grijă zona intimă. De asemenea, poartă haine din materiale lejere care nu sunt strânse pe corp. La acestea se adaugă hidratarea și o alimentație echilibrată.

Sursa foto: Shutterstock

Mai multe