Cum să folosești diferite tipuri de cuțite de bucătărie în funcție de specificul mâncărurilor

28 februarie 2023   Lifestyle

Un cuțit de bucătărie este una dintre cele mai importante unelte din bucătărie, indiferent dacă ești un bucătar experimentat sau doar un pasionat.

Cu toate acestea, utilizarea corectă a diferitelor tipuri de cuțite de bucătărie poate fi dificilă și mulți oameni aleg să se folosească de o singură ustensilă pentru toate tipurile de manevre în bucătărie pentru că nu știu la ce se folosește fiecare cuțit.

Însă utilizarea unor cutite bucatarie potrivite pentru fiecare tip de aliment nu doar că îți aduce rezultate mai bune dar te și menține în siguranță.

În acest articol, vom discuta cum să folosești diferite tipuri de cuțite de bucătărie în funcție de specificul mâncărurilor sau al ingredientelor, pentru a te asigura că obții cele mai bune rezultate în bucătărie.

Cuțitul Bucătarului

Unul dintre cele mai utilizate cuțite din bucătărie este cuțitul bucătarului. Acesta este un cuțit lung și destul de masiv, cu o lamă ascuțită care este ideal pentru tăierea și tocare legumelor și a fructelor. Acesta mai poate fi regăsit și sub denumirea de Santoku, având unele caracteristici diferite.

Este recomandat să folosești acest cuțit pentru a felia sau tăia alimente de dimensiuni medii și mari. Este perfect pentru a tăia cartofi, morcovi sau ardei și pentru a felia roșii sau ceapa. De asemenea, datorită lamei sale late, te poți folosi de el pentru a transfera ingredientele tocate cu ușurință dintr-o parte în alta.

Cuțitul de Feliere

Indiferent de tipul preparatelor pe care obișnuim să le gătim în fiecare zi avem nevoie de felii perfecte, fie că ne referim la felierea cărnii, cât și la feliatul pâinii.

Pentru a te asigura că ai de fiecare dată rezultatele la care te aștepți este indicat să te folosești de un cuțit de feliere pentru carne și de unul pentru pâine.

Cuțitul de feliere a cărnii sau al pâinii este un cuțit lung și subțire, cu o lamă ascutită și zimțată, în cazul pâinii.

Acest tip de cuțit este ideal pentru a tăia bucăți mari de carne, precum friptura sau cotletul, în felii subțiri. De asemenea, poate fi utilizat pentru a felia pâinea, oferind o tăietură precisă și uniformă, fără a deteriora aspectul feliilor.

Cuțitul de Decojit

Cu toate că majoritatea oamenilor se folosesc de un cuțit normal sau de cuțitul bucătarului pentru decojit, atunci când alegi un cuțit special pentru decojire vei observa o ușurința în manevre dar și rezultatele spectaculoase pe care astfel de instrumente le oferă în bucătărie.

Cuțitul de decojit are o lamă scurtă și ascuțită, fiind conceput pentru a decoji și a curăța legumele și fructele. Este ideal pentru a îndepărta coaja groasă de la cartofi, morcovi, roșii etc. De asemenea, este util pentru a curăța și a felia fructele, precum merele sau perele etc.

Cuțitul de Dezosat-Tranșat

Dacă vrei să știi care este secretul măcelarilor în tranșarea sau dezosarea cărnii află că, cuțitul de dezosat sau tranșat este acel instrument secret care îți aduce rezultatul perfect în dezosarea sau tranșarea cărnii.

Cuțitul de dezosat-tranșat este un cuțit cu o lamă curbată și flexibilă.

Acesta este ideal pentru a îndepărta oasele din carne sau pentru a tăia bucăți mai mici de carne.

Acest tip de cuțit este util atunci când prepari carne de pui, curcan sau chiar carne de pește. Este important să nu confunzi acest cuțit cu cuțitul de feliere, deoarece acestea sunt destul de diferite.

Cuțitul Tip Satar

Contrar aspectului său mare, acest cuțit se folosește în special pentru pentru a tăia alimente moi sau pentru a toca legumele. Dacă nu cumperi un satar special pentru oase, acesta nu se folosește la spart oase, deși designul său poate părea că ar fi util pentru asta.

Mai multe