Cum să nu îi deranjezi pe cei din jur cu obiceiurile care îţi fac plăcere

10 decembrie 2019   Lifestyle

Relaţiile cu cei din jurul tău pot fi uşor dificile sau greu de gestionat, mai ales dacă eşti genul de persoană care are obiceiuri deranjante pentru ceilalţi.

Chiar dacă eşti o fire glumeaţă şi prietenoasă, e uşor să stârneşti antipatie din partea unor persoane dacă faci lucruri care îi afectează în mod direct. Asta nu înseamnă că trebuie să îţi ghidezi acţiunile după placul altora, ci doar că trebuie să îţi pese şi de cei din jur atunci când faci ceva.

Eşti fumătoare? Nu îi deranja pe ceilalţi cu fumul tău

Dacă eşti fumătoare şi te afli în preajma unor persoane necunoscute sau nefumătoare, este politicos să le întrebi, înainte de a-ţi aprinde ţigara, dacă îi deranjează fumul sau nu, pentru a nu le crea acestora disconfort. Dacă te afli la o terasă, de exemplu, încearcă pe cât posibil ca fumul de la ţigara ta să nu ajungă la cei din jurul tău, mai ales dacă prin preajmă sunt şi copii. O variantă şi mai bună pentru a nu crea neplăceri şi care te ajută să te bucuri în continuare de experienţa fumatului, este să foloseşti dispozitive care incalzesc tutunul şi nu îl ard, deoarece ele nu produc nici fum, nici scrum. Acestea sunt mai ales în beneficiul tău, pentru că vei scăpa de mirosul de tutun din haine, păr şi de pe mâini, şi, în plus, nu mai trebuie să te preocupe dacă în jur se află persoane care nu suportă fumul de ţigară.

Mulţi dintre noi au obiceiul de a asculta în permanenţă sau în majoritatea timpului muzică sau de a urmări pe Internet diverse materiale video amuzante sau educative. Însă probabil şi tu ştii cum e să fii deranjată de sunetele pe care le auzi de la telefonul cuiva din apropiere care ascultă la volum tare (fără căşti) o melodie sau altceva. În concluzie, nu fi persoana care atrage priviri acuzatoare din partea celor din jur pentru că deranjează un grup întreg cu zgomotele din telefon. Poartă de fiecare dată cu tine căşti, astfel încât să le poţi conecta la telefon când vrei să asculţi ceva fără a-i tulbura pe alţii. Este o dovadă de politeţe faţă de cei din jur, care poate că au alte preferinţe muzicale (sau pur şi simplu vor să nu asculte nimic). 

Indiferent că îţi place mult să vorbeşti sau că te contrariază ceea ce spun alţii, nu îi întrerupe ca să îţi afirmi punctul de vedere, ci aşteaptă până când ai şi tu drept la replică. Mai ales dacă te afli într-un grup de persoane pe care nu le cunoşti foarte bine, gestul ar putea fi total nepotrivit, pentru că îţi poate reduce şansele de a lega prietenii şi de a te bucura de o părere bună din partea celorlalţi. Chiar dacă eşti nerăbdătoare să îţi expui argumentele, demonstrează că respecţi opinia celor din jur şi că poţi aştepta până când vei avea ocazia să vorbeşti şi tu. Cu graba, nu vei câştiga nimic altceva decât dezaprobarea celor care vor vedea că nu ştii să ai răbdare. 

Este important ca în orice context confortul şi buna dispoziţie a celor din jur să nu fie afectate de acţiunile tale. Bucură-te de lucrurile care îţi creează plăcere, dar asigură-te că acestea nu sunt în contradicţie cu ce vor ceilalţi, pentru a nu-ţi strica relaţiile cu ei sau pe cele pe care urmează să le formezi. 

Sursă foto: shutterstock.com

Mai multe