De ce este bine să plătești facturile lunare imediat după ce încasezi salariul?

15 iunie 2022   Lifestyle

Care sunt prioritățile normale ale unei persoane, în ceea ce privește cheltuielile lunare? În mod corect, este important să fie satisfăcute necesitățile absolute - asigurarea alimentației, a confortului locativ și a îngrijirii sănătății personale.

Mai departe, există cheltuieli ce pot ține de alte necesități precum educația sau cultura. Partea de distracție și timp liber este extrem de importantă pentru calitatea vieții, dar cheltuielile pentru acest segment trebuie să fie alocate după validarea priorităților.

Cum este așadar corect să cheltuieși banii după ce încasezi veniturile lunare? În mod responsabil, ar trebui să te asiguri că, înainte de toate, achiți datoriile lunare. La acest capitol, includem datoriile reale (de exemplu rate la credite sau / și chirie pentru locuință), dar și sume pe care te-ai angajat să le achiți prin contracte - abonamente cablu tv, telefonie, internet etc.

Facturile pentru alte utilități precum curent electric, gaze naturale sau apă curentă vin după realizarea efectivă a consumului și nu în avans, deci reprezintă un consum deja realizat de tine. Așadar, aceste facturi ar putea de asemenea să fie încadrate la categoria de datorii reale. Pentru diverse utilități precum energie electrica plati online se pot face simplu, fără comision, direct de acasă sau de oriunde, prin intermediul gadget-urilor tale (smartphone, tabletă).

Este bine să achiți astfel de plăți lunare imediat după ce încasezi salariul sau alte venituri, pentru ca apoi să știi în mod real pe ce sume te bazezi pentru restul lunii. Îți vei ordona astfel în mod responsabil celelalte cheltuieli, în funcție de posibilitățile reale. Costurile legate de procurarea bunurilor de larg consum (alimente, produse de igienă personală și pentru curățenia casei) sunt în prim-plan, după care urmează diverse alte cheltuieli ce țin de nevoi sau de dorințe. Ideal este să nu cheltuieși toți banii de care dispui, să reușești să economisești lunar pentru cheltuieli neprevăzute sau pentru alte obiective pe termen mediu și lung.

Plătind facturile lunare imediat după ce încasezi salariul, eviți acumularea de datorii tot mai mari. Este vorba despre sume pentru care ai deja obligație de plată, deci amânarea unor asemenea plăți nu aduce niciodată beneficii sustenabile pentru client. Unele bănci oferă chiar servicii de direct debit, adică plata automată a unor facturi de utilități, folosindu-se disponibilul din cont. Pentru a avea însă control deplin, cele mai multe persoane preferă să introducă manual plățile, chiar dacă de fapt plătesc sumele tot electronic, prin plăți online cu cardul sau prin transfer bancar.

Cei care apelează frecvent la credite de nevoi personale sau carduri de credit este bine să o facă doar pentru cheltuieli neprevăzute, pentru îndeplinirea unor dorințe sau pentru a cumpăra bunuri de folosință îndelungată, investiții reale în confortul propriu. A te împrumuta pentru plata unor facturi de utilități sau pentru a asigura bunurile de larg consum indică un puternic dezechilibru personal în partea de buget, așadar este nevoie de analiză atentă a situației și de acțiune, pentru a evita ulterior repetarea unor astfel de situații.

Mai multe