De ce este important ca parintii sa se joace alaturi de copii in primii ani de viata?

9 iunie 2023   Lifestyle

Perioada primilor ani de viata este esentiala in dezvoltarea unui copil. Aceasta este o etapa in care cei mici exploreaza lumea inconjuratoare si invata sa interactioneze cu ea.

De aceea, este important ca parintii sa ii urmeze pe copii la fiecare pas, sa ii indrume si sa le ofere sprijin atunci cand au nevoie, chiar si cand este vorba de joaca. 

Jucatul alaturi de copii are un rol fundamental in dezvoltarea celor mici, oferindu-le oportunitati de invatare, explorare si de formare a legaturilor emotionale puternice.

Iata de ce este important ca parintii sa se joace alaturi de cei mici

In primul rand, prin joaca, copiii isi dezvolta abilitatile emotionale si sociale. Participarea parintilor in jocurile copiilor creeaza o legatura emotionala puternica si un mediu sigur in care acestia pot explora si experimenta. Jocul ii invata pe copii cum sa coopereze, sa imparta, sa interactioneze cu ceilalti si cum sa isi rezolve conflictele.

In al doilea rand, jocurile in primii ani de viata contribuie semnificativ la dezvoltarea cognitiva a copiilor. Prin intermediul jocurilor, acestia invata despre culori, forme, numere, litere si alte concepte fundamentale pe care le vor dezvolta mai tarziu. In acest sens, parintii pot utiliza jucarii educative precum carti senzoriale, cuburi de constructie din lemn sau jocuri care implica sortarea obiectelor in functie de culoare si dimensiune, pentru a le oferi copiilor o modalitate interactiva de invatare.  Astfel de jucarii gasiti pe site-ul babyjohn.ro, alaturi de numeroase articole vestimentare si de ingrijire pentru copii.

Jucariile educative stimuleaza creativitatea, dezvolta abilitatile motorii fine si ii ajuta pe copii sa inteleaga relatiile cauza-efect. Este important ca parintele sa fie prezent in timp ce micutul se joaca, pentru a-l indruma si a-l incuraja sa ia deciziile corecte.

De asemenea, jocul alaturi de copii le ofera parintilor oportunitatea de a crea si intari legaturile emotionale. Prin implicarea activa in jocuri, acestia le transmit celor mici mesajul ca le acorda atentie si ca sunt importanti. Aceasta legatura emotionala stabilita in timpul jocului ofera copiilor siguranta si incredere in relatia cu parintii lor.

Nu in ultimul rand, daca parintii le acorda atentie celor mici si se joaca impreuna, ii ajuta pe copii astfel sa-si dezvolte increderea in propriile abilitati. Copiii se simt incurajati si importanti, si le este insuflat sentimentul ca isi pot depasi limitele si ca trebuie sa fie increzatori in propriile capacitati. Ulterior, aceasta incredere dobandita in timpul jocului se va extinde si in alte aspecte ale vietii.

In concluzie, jocul alaturi de copii in primii ani de viata este benefic atat pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor, cat si pentru intarirea relatiei parinte-copil. Prin joc, parintii sprijina si incurajeaza dezvoltarea emotionala si sociala a copiilor lor, in timp ce creeaza amintiri de nepretuit.

Sursa foto: freepik.com

Mai multe