De ce să ţii cont atunci când îţi cauţi un nou loc de muncă

27 martie 2020   Lifestyle

Atunci când eşti pusă în faţa unor decizii importante, cum ar fi alegerea unui job, nu te grăbi să iei decizii pripite şi să semnezi un contract cu primul angajator.

Caută mai mult, sondează diferite oferte, impune-ţi să găseşti un loc în care să te simţi în largul tău. E drept, nu va fi uşor, mai ales dacă nu poţi tolera orice. Înainte de a-ţi da OK-ul la orice loc de muncă, de preferat ar fi să faci o analiză tip SWOT, notând pe o foaie avantajele şi dezavantajele noii oferte. Orice expert în resurse umane îţi va spune că nu există un loc de muncă perfect, ci doar unul perfectibil, în care să transformi pe parcurs punctele slabe în unele forte, dar cu multă determinare şi efort. Înainte să accepţi să faci parte dintr-o nouă echipă, ţine seama de câteva aspecte:

Bonusuri

Multe firme au o schemă de bonusare care încurajează performanţa angajaţilor. De la asigurare medicală privată, la oferte tichete de masa, vouchere de vacanţă, procente din vânzări, dacă e cazul, ş.a. Prin aceste bonusuri, companiile chiar caută să-şi stimuleze cât mai mult angajaţii. Totodată, multe firme oferă diferite servicii gratuite angajaţilor, de la cafea, la fructe şi chiar prânz la cantină, precum şi abonamente la sala de gimnastică sau decontarea transportului. Pe de altă parte, nu supraestima bonusul pe care îl poţi câştiga şi negociază-ţi cât mai mult salariul fix. 

Salariul

 

Un nivel salarial optim te va ajuta să fii mult mai eficient la locul de muncă şi să îţi placă ceea ce faci. Nivelul salarial ar trebui să se potrivească nevoilor tale, mai ales dacă ai experienţă de muncă şi calificare în domeniul ales. Încă de la prima întrevedere trebuie să îi spui CEO-ului ce aşteptări ai şi să negociezi. Vei porni cu dreptul dacă îi demonstrezi că eşti la curent cu profilul companiei şi cu activitatea acesteia. În filmul „True Grit” („Adevăratul curaj”), există o scenă memorabilă în acest sens. Mattie Ross, o adolescentă inteligentă, se întâlneşte cu un comerciant cu experienţă. Primul ei pas în negociere este de a-i arăta acestuia că înţelege piaţa şi valoarea cailor pentru care iniţiază discuţia. Abordarea aceasta îl obligă pe comerciant să ia negocierile în serios. Morala acestui film este că este esenţial să-ţi începi negocierea cu argumente puternice şi să nu arăţi că ai prea multe necunoscute în domeniu.

Colectivul

Colectivul contează foarte mult în momentul în care alegi să lucrezi într-un loc nou, pentru  ca adaptarea ta să fie cât mai uşoară, iar eficienţa să apară în scurt timp. Încă din fazele preliminare de interviu, ar fi bine să treci să-ţi saluţi potenţialii colegi, mai ales dacă ai această posibilitate. Este important să „filtrezi” bine ceea ce observi, dacă atmosfera este una calmă, dacă cei de acolo se ajută, nu sunt conflictuali etc. Cel mai probabil se vor raporta la tine la fel cum o fac între ei. Dacă deja e vorba de o echipă bine sudată, s-ar putea să-ţi fie greu să te integrezi şi să fii inclus în noul grup, dar importantă este deschiderea oamenilor. 

Concluzia e că echipa şi mediul de lucru contează foarte mult atunci când eşti pe cale de a avea un nou job. Poţi să cauţi referinţe printre cunoscuţi sau chiar pe internet, acolo unde foşti angajaţi postează impresiile lor după ce au fost angajaţi într-o anumită companie. Factorii enumeraţi sunt, fără doar şi poate, criterii esenţiale în alegerea unui parcurs profesional, dar nu singurele. 

Sursă foto: unsplash.com

Mai multe