În cădere liberă! Familia Trump are parte numai de scandaluri și ghinioane

10 ianuarie 2024   Dosarele VIP

Deși părea că cea mai puternică familie a Americii va reuși să facă față atacurilor venite din toate părțile, iat-o căzută în dizgrație și punctând în topul celor mai rușinoase recorduri.

Anul 2023, care promitea revenirea lui Donald Trump en fanfare în arena electorală, s-a dovedit a fi catastrofal pentru tot clanul său, din mai toate punctele de vedere. Pe lângă penibila postură în care a fost pus de procesele deschise de fostele prostituate de lux, Stephanie Clif-ford (aka Stormy Daniels) şi Jean Carroll, fostul preşedinte a fost pus sub acuzare pentru 34 de infracțiuni de către un mare juriu din Manhattan, New York. Asta în timp ce compania sa, The Trump Organization, a fost condamnată pentru 17 acuzații penale şi i s-a suspendat activitatea din New York – marele fief al concernului Trump, administrat de întreaga sa familie, pe diverse paliere: imobiliar, hotelier, comercial de lux. Şi dacă de Ziua Recunoştinţei magnatul imobiliarelor încă trăgea nădejde că va triumfa cu armata sa de avocaţi, cu câteva zile înainte de Crăciun, justiţia i-a dat lovitura de graţie: într-o decizie uluitoare și fără precedent, Curtea Supremă din Colorado l-a eliminat de pe buletinul de vot pentru alegerile la președinția SUA din 2024, decretând că nu este un candidat eligibil, pentru că „s-a angajat într-o insurecție“ în timpul celebrului asediu al Capitoliului pus la cale de susţinătorii lui pe 6 ianuarie 2021, după alegerile trecute.

Practic, în toată această cursă nebună a rivalilor democraţi, care au tot încercat în ultimii ani să-l „anuleze“ pe Donald Trump, în sfârşit au găsit „călcâiul lui Ahile“, invocând „clauza de insurecţie sau rebeliune“ din Constituția federală. Şi, dacă numele lui nu poate apărea pe toate buletinele de vot la nivel naţional, el nu mai poate fi declarat candidatul unic al republicanilor la prezidenţialele de anul viitor. Ta-da! Totuşi, democraţii nu pot deschide încă şampania, până ce Curtea Supremă a SUA nu-şi va da aprobarea, având în vedere că tot staff-ul lui Trump este în mod de operare „red alert“ şi a făcut deja recurs, contestând decizia ca fiind „nedemocratică“. Însă nici Trump n-a putut trece liniştit în noul an, ştiind că alte 12 state s-au angajat juridic în a-l împiedica să apară pe buletinul de vot – şapte dintre ele eşuând, e-adevărat, dar căutând alte mijloace de a-l descalifica.

Iar începutul lui 2024 îl găsește cu noi acuzații de abuz sexual, de data aceasta asupra unor minore, dezvăluiri făcute odată cu desecretizarea dosarului miliardarului Jeffrey Epstein, care s-a sinucis în închisoare după ce a fost acuzat de trafic de persoane și pedofilie.

Între timp, soţia sa, Melania Trump, care l-a susţinut mai mult formal în faţa camerelor de filmare și care acum e în doliu după mama sa, şi-a jurat că nu se va întoarce la Casa Albă. Cei patru ani pe care i-a petrecut deja acolo ca Primă Doamnă i-au arătat fostului model şi reversul celebrităţii, anume faptul că a fi în vârf nu înseamnă neapărat a domina, ci a fi mai degrabă o ţintă. Căci, dincolo de atacurile la adresa lui The Donald, Melania Trump a avut propriile şovăieli şi gafe, iar mega expunerea mai mult a traumatizat-o şi însingurat-o – dându-i şi un motiv serios să-şi renegocieze contractul prenupţial! Chiar şi după încheierea mandatului prezidenţial al soțului ei, când a insistat să ne demonstreze că nu e doar o figură frumoasă cu o garderobă de invidiat, ci poate fi şi o voce, discursul ei a rămas la fel de nesigur, impersonal şi fad şi, mai grav, la fel de fals precum zâmbetul.

Imigranții din familia Trump

Prezentă în luna decembrie la Arhivele Naționale la o ceremonie de acordare a cetățeniei pentru 25 de imigranţi, fosta Primă Doamnă, care este originară din Slovenia, și-a descris propriul demers de obţinere a cetăţeniei americane ca fiind „dificil“, adăugând că procesul i-a transformat viața „într-un labirint de organizare a documentelor“. Bun, şi ce e greşit aici? Ei bine, un fost consilier principal al Melaniei Trump de la Casa Albă, Stephanie Winston Wolkoff, a comentat că aceasta are în continuare un discurs „înșelător, aproape mincinos“, considerându-i spusele „lipsite de orice semnificație reală“. „Este regretabil, pentru că a avut ocazia, în calitate de Primă Doamnă a Statelor Unite, să se implice semnificativ și nu s-a implicat deloc“, a amendat-o Wolkoff în cadrul unei intervenții la CNN, punctând că a fost „a doua Primă Doamnă a Statelor Unite ale Americii care a fost imigrantă“. Dar cum putea Melania Trump să ducă o asemenea campanie, de vreme ce soţul ei a promovat o agendă anti-imigrație, a cerut ridicarea unui zid la graniţa cu Mexicul şi recent le-a spus participanților republicani de la mitingul din New Hampshire că imigranții „otrăvesc sângele țării“?

Dar, ce să vezi, chiar şi copiii săi cei mari, Donald Jr., Ivanka şi Eric, sunt urmaşii unei imigrante din Cehia – prima lui soţie, Ivana Zelnicikova –, iar ginerele său, Jared Kushner, are rădăcini evreieşti şi belaruse! Ei cum ar trebui să se simtă?

Pe faţa fiicei lui, Ivanka Trump, oricum n-am mai putea citi nimic, pentru că recenta operaţie estetică i-a anulat nu doar orice rid, ci şi orice reacţie. Şi, oricum, după mandatul prezidenţial ultra-agitat şi provocator al tatălui său, de-a lungul căruia atât ea, cât şi soţul ei, Jared, şi-au oferit expertiza în calitate de consilieri personali, a decis să se retragă din arena publică şi să aibă mai multă grijă de familie. Iar Jared Kushner chiar are nevoie de atenţie, la fel de multă ca şi cei trei copii ai lor, după ce s-a confruntat cu un nemilos cancer la nivelul gâtului, pentru care a fost supus la cel puţin două intervenţii chirurgicale.

Cât despre cel mai tânăr moştenitor al clanului, Barron Trump (pe jumătate sloven şi el!), nu se mai ştie aproape nimic, doar că e cu un cap mai înalt decât tatăl lui, ajungând anul trecut la impresionanta înălţime de 2,01 m, şi că pe 20 martie va împlini 18 ani. Adică la două săptămâni după judecarea unui alt proces intentat seniorului Trump (cel pentru inversarea scorului electoral din statul Georgia) şi după „super marțea“ electorală (Super Tuesday), când mai multe state votează pentru nominalizarea la cursa prezidențială.

În mod clar, problema politică e piatra decisivă pentru această dinastie de antreprenori, pe care patriarhul Donald a dus-o aproape la pierzanie cu ambiţiile sale. Căci toate războaiele personale, care au antrenat răzbunări la fel de dure, au dus numele Trump pe o listă a ruşinii: primul preşedinte american pus sub acuzare, primul preşedinte american arestat şi amprentat şi, mai nou, primul fost şef de stat american descalificat din cursa electorală. Dar orgolios cum îl ştim, se va bate furibund până la ultima şansă juridică care l-ar putea salva. Chiar de va fi până la ultimul procent din sondaje şi până la ultimul dolar din cont!

FOTO: Getty Images

Mai multe