Kristin Scott Thomas a împlinit 60 de ani. "Am învăţat să nu sper nimic!", spune actriţa. Ce tragedii i-au marcat viaţa

26 mai 2020   Dosarele VIP

Exemplu de eleganţă, dar în acelaşi timp o prezenţă ermetică în lumea artistică, actriţa a împlinit 60 de ani pe 24 mai

"Este actriţa care întruchipează cel mai bine disperarea elegantă", spunea un critic despre ea. "Am învăţat să nu sper nimic", spune Kristin Scott Thomas - cuvinte care te cutremură şi te fac să te întrebi ce dureri ascunde dincolo de sofisticata ei discreţie. La 60 de ani, Kristin şi-a păstrat acea aură magică a frumuseţii ei din pelicula "Pacientul englez", realizată acum un sfert de secol. O frumuseţe aparte - Kristin e frumoasă atunci când e tristă. O frumuseţe care lasă să transpară o lume de vulnerabilităţi adunate într-o viaţă care nu a fost uşoară. "Deşi nu mă consider o persoană tristă, a existat multă tristeţe în viaţa mea. Ştiu atât de bine cum e să fii trist", mărturiseşte actriţa, născută în Cornwall în 1960.

Când Kristin avea doar 5 ani, tatăl ei, Simon Scott Thomas, comandant în Forţele Aeriene Britanice, murea într-un accident aviatic... Ulterior, mama ei, Deborah, s-a recăsătorit cu un alt pilot din marina regală, Locotenentul Comandant Simon Idiens, dar viaţa avea să-i pregătească altă lovitură. Tatăl vitreg al viitoarei actriţe a murit la fel, tot într-un accident de avion, pilotând un Phantom FG1, la doar 6 ani de la moartea lui Simon Scott Thomas. Zdruncinată profund, Kristin a alunecat în depresie şi a avut nevoie de ani de terapie pentru a reuşi să treacă peste aceste două pierderi. Dornică de evadare, Kristin, care vorbea deja franceza fluent, a plecat la 19 ani la Paris pentru a-şi urma visul de a deveni actriţă departe de mama sa, care nu era de acord cu alegerea ei. Ajunsă în capitala Franţei, s-a angajat ca au pair, iar în paralel a început să studieze actoria la ENSATT (Şcoala Naţională Superioară de arte şi tehnici teatrale). Astfel, la 25 de ani primea cel dintâi rol al său - Mary Sharon, din "Under the Cherry Moon". Foarte curând au venit şi apariţiile din filmele cu Hugh Grant - "Bitter Moon" şi "Four Weddings and a Funeral" (care i-a adus o nominalizare la Premiul BAFTA). În Franţa şi-a cunoscut şi marea dragoste, pe medicul ginecolog specialist în fertilizări Francois Olivennes - cu care a avut trei copii: pe Hannah, născută în 1988 (foto jos), pe Joseph, venit pe lume în 1991, şi pe George, în 2000.

Odată cu succesul profesional, Kristin a ajuns să-şi împartă viaţa între Los Angeles, unde avea tot mai multe oferte de roluri, şi Paris, unde se afla familia ei. Nu pentru mult timp, însă, fiindcă, potrivit propriilor ei cuvinte, Hollywoodul nu i-a putut oferi genul de roluri pe care şi le dorea - aşa că a preferat să rămână în capitala Franţei şi să se axeze pe cinematografia europeană. Gustul lui Kristin pentru filmele europene au adus-o şi pe meleaguri româneşti, unde a filmat 1993-1994 pelicula lui Lucian Pintilie "O vară de neuitat" - alături de o distribuţie românească de excepţie: George Constantin, Mihai Constantin, Olga Tudorache, Marcel Iureş, Răzvan Vasilescu, Dorina Lazăr, Claudiu Bleonţ.

Doi ani mai târziu, Kristin avea să triumfe în "Pacientul englez", alături de Ralph Fiennes - care i-a adus o nominalizare la Globul de Aur şi una la Oscar. Totuşi, azi actriţa spune că filmul cu care se mândreşte cel mai mult rămâne "O vară de neuitat", considerând că pelicula lui Pintilie este apogeul carierei sale.

În 2006, mariajul cu Olivennes a luat sfârşit, iar Kristin a simţit atunci că nu mai poate rămâne la Paris - alegând din nou să evadeze, să fugă de eşecul acestei căsnicii, întorcându-se la Londra şi îngropându-se în muncă. Ajunsă aproape de epuizare din cauza ritmului nebunesc în care muncea, în 2014 spunea că se gândea să renunţe la film. "Mi-am dat seama atunci că am făcut lucrurile pe care le ştiu de atâtea ori în diferite limbi şi m-am gândit că nu aş mai putea face alt film. Că m-am plictisit". Îi mai trecuse prin cap gândul renunţării la sfârşitul anilor '90, când nu a mai vrut să lucreze la Hollywood, refugiindu-se în cinematografia europeană care simţea că îi hrăneşte cu adevărat sufletul. "Nu suport toate porcăriile care vin la pachet cu marile filme hollywoodiene comerciale", spune Kristin. "Nu-mi place nici măcar să stau cu orele, aşteptând în rulotele lor de lux, îngropată în perne. Am făcut asta!"

Dar Kristin nu a renunţat. A continuat să lucreze, având, practic două cariere de succes ca actriţă: una în limba engleză, una în franceză (lucru rar, fiindcă foarte puţini actori britanici lucrează într-o limbă străină). Extrem de critică, mai ales cu sine, şi de pretenţioasă cu rolurile, Kristin e privită de unii ca o actriţă dificilă. Ea se consideră, însă, sinceră şi autentică. Inclusiv în privinţa înfăţişării - a refuzat intervenţiile estetice şi nu se încarcă cu machiaj, însă poartă ochelari, despre care spune că distrag puţin atenţia de la ridurile din jurul ochilor. "I'm positively ancient", este sloganul lui Kristin Scott Thomas despre vârsta ei. Modul ei de a privi pozitiv trecerea timpului.

Foto: Getty Images

Mai multe