Ce s-a ales de fostul rapper MC Hammer: de la faliment la investitor în Twitter

28 iulie 2022   Dosarele VIP

După ce-a fost primul rapper care-a obținut un disc de diamant, hip-hopperul anilor ’90 și-a revenit spectaculos din faliment devenind mogulul web care deține o parte din Twitter.

La începutul anilor ’90, nu puteai să te întorci fără să dai de MC Hammer. Toată lumea știa dansul lui energizant în acei șalvari teribili și ritmul celui mai mare hit al său, U Can’t Touch This, care l-a transformat, peste noapte, în multimilionar. Doar că averea s-a dus la fel de repede precum venise. În nici măcar cinci ani, rapperul a reușit să spulbere 70 de milioane de dolari și să ajungă în sapă de lemn. Dar o reprofilare surprinzătoare l-a readus pe firmament…

Stanley Kirk Burrell (60), după cum e numele lui din buletin, a reușit să vândă 10 milioane de albume și să devină, astfel, primul rapper cu disc de diamant. Micile afaceri derulate în urma succesului obținut cu hituri ca U Can’t Touch This și 2 legit 2 Quit îi aduceau, la un moment dat, câte 30 de milioane de dolari pe an. Însă cheltuielile fabuloase i-au depășit, în scurt timp, profitul. Și-a cumpărat 20 de mașini de lux, 21 de cai de cursă, un avion privat și un elicopter care să-i fie la dispoziție 24 de ore din 24. Și a plătit peste 30 de milioane de dolari doar ca să-și renoveze casa din California. Pe ce s-a dus atâta bănet?

Pe toalete din aur masiv și porți de intrare placate cu aur și gravate cu „Hammer Time”, adică cele strict necesare prin casă. Iar prin curte, apăreau ca prin minune terenuri de tenis, alei pentru bowling, piscine, un studio de înregistrări și câte și mai câte?! Starul hip-hop avea un anturaj permanent de 40 de persoane și 200 de angajați, care-l costau nu mai puțin de un milion de dolari pe lună doar pentru salarii. E destul de previzibil să ajungă, în 1996, să datoreze deja 10 milioane de dolari și să aibă peste 200 de creditori, nu credeți? Fără să mai stea pe gânduri, și-a declarat falimentul. Stop, no more Hammer Time! Inventivul rapper și-a dat seama că nu-și va mai egala vreodată succesul în muzică, oricâte single-uri va mai scoate pe piață, și că trebuia să se orietenze spre alt domeniu pentru a-și întreține familia numeroasă. Zis și făcut! I-a mărturisit lui Oprah Winfrey că falimentul n-a fost altceva decât o „binecuvântare sub acoperire” și s-a apucat să-și investească timpul și mărunțișul rămas în tot felul de companii tehnologice.

În 2011, până și Billboard a anunțat că MC Hammer s-a reinventat: „În Silicon Valley, e un om de afaceri respectat, un investitor și consilier de valoare”. Cu alte cuvinte, e un „super tocilar”, cum recunoaște chiar el, care cosumă tehnologie dimineața, la prânz și seara. Încă de la începutul anilor ’90, vizionarul muzician îndemna la folosirea internetului în beneficiul afacerilor de tot felul. Acum revistele de specialitate îl consideră mogul web, iar clienții se bat pe ideile revoluționare ale celui care susține prelegeri la Harvard, Oxford și Stanford. Hei, tipul a fost chiar unul dintre primii utilizatori ai Twitterului, a investit în platforma de mare succes și a încurajat alți artiști să-l folosească cu încredere, pentru simplul motiv că, într-o bună zi, toată lumea o să-și dea întâlnire pe el. Ha, i-au râs în nas! Iar acum se întorc spășiți la guru-ul social media ca să-i învețe să-și crească prezența pe net. A devenit din nou un exemplu demn de-a fi urmat, un mic zeu, aproape intangibil, dacă vreți. U Can’t touch him.

Ce-i drept, Burrell n-a mai reușit să-și umple conturile ca-n vremurile lui bune, când se bucura de atâta notorietate, încât ajunsese să vândă păpuși MC Hammer oricărui fan, să apară în toate reclamele și show-urile TV și radio posibile și imposibile și să învârtă, drept urmare, zeci de milioanele de dolari cu lopata. După ce-a ajuns la fundul sacului, și-a învățat lecția. I-a dat jumătate din profitul celui mai mare hit al său lui Rick James, după ce acesta l-a acuzat de plagiat. Și adevărul e că U Can’t Touch This (1990) sună destul de asemănător cu Super Freak (1981) al lui Rick James! Dar omul nu e un impostar muzical. Nu în totalitate, cel puțin. Are talent cu carul, o viziune incredibilă în tot ce face.

Doar că a făcut câteva alegeri regretabile, care l-au costat întreaga avere și credibilitatea în industria muzicală. Lăudabil e, totuși, cum s-a repliat și-a cucerit un domeniu complet diferit. Cum băiețelul care dansa în parcarea stadionului echipei de baseball Oakland pe ritmuri de rap a devenit un superstar în hip-hop, care deține un album, Please Hammer, Don't Hurt 'Em (1990), care continuă și-n ziua de azi să se afle pe lista celor mai bine vândute albume ale tuturor timpurilor. Iar acum artistul de culoare dă lecții despre cea mai nouă tehnologie existentă pe Pământ.

Când nu-și petrece 10-12 ore pe zi în Silicon Valley în calitate de consultant, oficiază nunți, ca pastor cu acte în regulă, manageriază artiști de arte marțiale și creează aplicații pentru iPad. Iar restul timpului și-l dedică familiei (foto sus, alături de băieții lui). E însurat de 37 de ani cu Stephanie Fuller, cu care are cinci copii, pe Bobby, Jeremiah, Sammy, Sarah și A’keiba. „Când e acasă, e mai rezervat”, spune doamna Hammer. „Însă se implică în toate aspectele familiei noastre”, a ținut ea să precizeze în rarele ei intervenții publice. Întrebat, după ce-a falimentat, dacă regretă ceva, vedeta de 60 de ani a răspuns pe loc: „N-aș schimba nimic în viața mea. Cred că, dacă aș schimba ceva, totul ar fi diferit apoi. Aș pierde copiii pe care-i am. Aș pierde relațiile în care sunt implicat. Aș pierde liniștea pe care o am acum. Așa că sunt foarte fericit cu deciziile mele!”

Foto: Getty Images

Mai multe