Onassis, Trump, Hilton sau Kennedy... decesele tragice ale moştenitorilor de imperii care au zguduit lumea
Celebri şi bogaţi, cu un destin care putea fi scăldat în fericire, mulţi dintre moştenitorii familiilor celebre şi-au găsit sfârşitul pe eşafodul viciilor, neputând să se mai bucure de averile care le erau sortite.
Anul trecut, în luna iulie, moartea adolescentei miliardarilor Goldsmith şi Rothschild a marcat, din nou, un lung şir de blesteme ale marilor deţinători de averi. Annabel, fiica lui Ben Goldsmith şi a lui Kate Rothschild, două dintre cele mai mari averi din Marea Britanie, murea într-un tragic accident de maşină la numai 15 ani.
Acesta se spera a fi ultimul blestem dintr-un lung şir care a marcat saga familiilor celebre şi bogate din întreaga lume. Annabel era moştenitoarea a două imperii de însumau peste 300 miliarde de lire sterline.
Înainte de acest sfârşit tragic au fost multe alte cazuri în care fiii, nepoţii sau rudele milionarilor nu s-au mai putut bucura de averi, fiindu-le curmat, prematur, destinul. Unul dintre cele mai cunoscute şi comentate este cel al Christinei Onassis, una dintre cele mai bogate femei din lume, care a murit la vârsta de 38 de ani, fără a-şi putea îndeplini visul de a se căsători cu dragostea vieţii ei.
Ea trecuse, deja, prin patru divorţuri. Deprimată şi îngenunchiată de o dependenţă de somnifere, aceasta şi-a găsit sfârşitul brusc, după lungi capitole de dezamăgiri şi episoade întunecate. Pe 19 noiembrie 1988, Christina era găsită decedată în baia unei prietene din Argentina. Şi deşi moartea a fost atribuită unui atac de cord, produs după ani de abuz de medicamente şi droguri, ultimele sale clipe rămân, şi astăzi, un mister. Ea este îngropată în insula Skorpios, deţinută de familia ei, alături de fratele ei Alexander şi de tatăl ei, Aristotel Onassis.
Un alt caz tragic este cel care a marcat familia lui Donald Trump. Fred Trump Jr, numit şi Freddy, era fratele mai mare al actualului preşedinte al Statelor Unite, ales să fie moştenitorul averii tatălui lor. Acesta a luat, încă de la vârsta de 20 de ani, calea alcoolului, devenind un consumator înrăit, lucru care, de altfel, i-a adus şi sfârşitul în 1981, la vârsta de 43 de ani.
Deşi el era cel mai bine văzut în familie, pus să se ocupe de afacerile imobiliare ale clanului Trump, acesta a renunţat la tot şi s-a făcut pilot. O pasiune care nu a durat mult, sacrificând-o pentru “dragostea” de pahar. Donald Trump susţine că fratele său a fost un non-exemplu pentru el şi de aceea a preferat să nu consume niciodată alcool şi substanţe interzise.
O altă ilustră familie, Hilton, fondatoarea celebrului lanţ hotelier, s-a confruntat cu o problemă similară. Conrad “Nicky” Hilton Jr., un moştenitor al imperiului, cu un viitor promiţător, un tip extrem de şarmant, s-a căsătorit în 1950 cu actriţa Elizabeth Taylor, pe când aceasta avea doar 18 ani.
Ceea ce părea un basm frumos s-a transformat într-un coşmar, deoarece Conrad era îndrăgostit şi de ea, şi de pahar, şi de jocurile de noroc, dar şi de multe alte femei. Căsătoria s-a terminat într-un an, însă nu şi celelalte vicii. Acesta avea să-şi găsească sfârşitul în 1969, la doar 42 de ani, în urma unui atac de cord.
Un alt clan celebru şi poate cel mai marcat de blesteme este Kennedy. Tragediile petrecute, de-a lungul istoriei, în această familie sunt renumite, însă una dintre cele mai dramatice este moartea lui David Kennedy, unul dintre fiii senatorului asasinat, Robert Kennedy, fratele lui John F. Kennedy. În ciuda viitorului prolific care i se prevedea, acesta a sacrificat totul pe altarul depresiei, drogurilor şi al alcoolului. Arestat frecvent sau internat în clinici de reabilitare, David şi-a găsit sfârşitul în 1984, când a fost găsit mort într-o cameră de hotel, după un cocktail letal de cocaină şi antidepresive.
Celebra familie americană Getty, care în secolul 20 făcea afaceri cu petrol, a fost, şi ea, marcată de un destin tragic, cel al lui Andrew Getty. Acesta era nepotul miliardarului J Paul Getty şi fiul lui Gordon Getty, cel care avea o avere estimată la 2 miliarde de dolari. Andrew nu a vrut să se ocupe de afacerile prospere ale familiei sale, fiind o fire mai boemă. El a devenit cineast şi a pătruns, astfel, într-o lume a viciilor din care nu a mai putut ieşi niciodată şi care, într-un final, l-a răpus. Şi deşi avea resursele să se facă remarcat, el nu a făcut niciodată performanţă, neavând succes ca cineast. A scris sute de scenarii, dar niciunul nu a fost cumpărat. A decis, apoi, să cheltuiască 6 milioane $ pentru a-şi produce propriul său film de groază, care, din păcate, nu a fost lansat niciodată. Drogurile, un ulcer duodenal, alcoolul şi problemele cardiace i-au adus, la 47 de ani, sfârşitul. El a fost găsit căzut în baie de fosta lui iubită, Lanessa DeJonge şi se pare că moartea i-ar fi fost provocată de o hemoragie internă, datorată ulcerului netratat.
Gottfried von Bismark, urmaşul lui Otto von Bismark, celebrul politician german, a dus un trai scăldat în vicii. În cei 44 de ani de viaţă, acesta şi-a propus să comită orice exces posibil, organizând petreceri sălbatice, scăldate în droguri şi alcool, care s-au încheiat, de două ori, cu morţi misterioase. Al treilea deces a fost chiar al lui, în 2007, după ce a consumat o supradoză de droguri în apartamentul său din Londra. Potrivit legistului de caz, trupul lui Gottfried conţinea cea mai mare cantitate de cocaină pe care acesta o văzuse vreodată într-un om.