Picasso rămâne, la 48 de ani de la moartea lui, unul dintre cei mai controversaţi artişti: le dăruia falusuri din aur iubitelor pe care le-a împins spre căderi nervoase şi suicid
Artistul a intrigat cu sexualitatea lui debordantă, despre care s-au publicat numeroase cărţi
Unul dintre fondatorii cubismului, dar şi unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului XX a avut, în spatele operelor lui de artă, o viaţă personală tumultuoasă. Căsătorit de două ori, Picasso a lăsat după moartea sa, pe 8 aprilie 1973, patru urmaşi - copii concepuţi cu trei femei. Trei dintre multele iubite, amante şi muze care s-au perindat prin viaţa lui, ele contribuind la procesul artistic al geniului - iar el lăsându-le pe multe cu traume. Chiar şi la vârsta de 70 ori 80 de ani, Picasso avea plăcerea de a le dărui falusuri din aur femeilor pe care le dorea - şi făcea asta chiar în faţa celei de-a doua soţii, Jacqueline Roque (foto sus), care se prefăcea că trece peste gesturile lui, dar apoi interzicea prezenţa în casă a femeilor care primiseră scandaloasele cadouri. Vastul capitol erotic al vieţii artistului a fost în detaliu studiat - Picasso fiind artistul care se hrănea din relaţiile lui, dar în timp ce dorea independenţă totală, era foarte gelos şi posesiv.
Pe Fernande Olivier, de pildă, tânăra cu care s-a mutat în 1905 şi cu care a avut o relaţie de şapte ani, a închis-o în casă, într-o criză de gelozie, după ce aceasta pozase şi pentru sculptorul Francois Sicard. După despărţirea de Fernande, a urmat o altă relaţie - cu Eva Gouel. Iar în 1916, s-a îndrăgostit de Irene Lagut, cu care a discutat chiar despre căsătorie - dar tânăra rebelă s-a răzgândit. Într-o altă criză de gelozie, Picasso a răpit-o - dar Irene l-a părăsit, în cele din urmă, pentru o femeie. Doi ani mai târziu, artistul spaniol a făcut acest pas cu dansatoarea de balet din Ucraina Olga Khokhlova (foto sus), cea care i-a fost soţie până în 1955 şi care i-a dăruit un fiu, pe Paulo, născut în 1921. În timpul acestui mariaj, viaţa lui sentimentală a continuat, însă, să fie la fel de tumultuoasă ca şi când ar fi fost un bărbat liber. Una dintre amantele sale, Marie-Therese Walter, i-a dăruit, de asemenea, un copil - pe Maya, născută în 1935. O altă amantă, Francoise Gilot, a făcut doi copii cu Picasso - pe Claude, născut în 1947, şi pe Paloma, venită pe lume în 1949. Dar aceasta a fost o perioadă în care Picasso a atins apogeul tumultului erotic - pentru că în anii '30 şi '40 a mai existat şi Dora Maar în viaţa lui, având o puternică influenţă asupra lui. Dar şi Dora, ca şi Olga Khokhlova au suferit căderi nervoase - misoginul spaniol concluzionând că femeile sunt "maşini de suferinţă".
În 1955, când a divorţat de Olga, deja o cunoscuse pe cea care avea să-i devină a doua soţie Jacqueline Roque. Cu ea s-a însurat în 1961, la 79 de ani, mireasa lui având doar 27 de ani. Jacqueline a fost o sursă de inspiraţie fantastică pentru artist - rămânându-i alături până la moartea lui, în 1973, dar recurgând la brutalul gest de a le interzice copiilor lui, Claude şi Paloma, prezenţa la înmormântare. La patru ani de la moartea artistului, Marie-Therese Walter, cea care îi fusese iubită şi mama fiicei lui, Maya, s-a sinucis, spânzurându-se în garaj. Marie-Therese pur şi simplu nu a putut suporta lipsa lui Picasso. Iar ultima lui soţie, Roque, a ales acelaşi sfârşit: femeia care îşi divinizase soţul s-a împuşcat în 1986 în casa în care locuise cu el.
Foto: Profimedia, Getty Images