Trădări, abuzuri şi o fiică secretă. Confesiunile Avei Gardner înainte de-a muri singură şi falită, în urmă cu 31 de ani

25 ianuarie 2021   Dosarele VIP

Fusese una dintre cele mai admirate zeiţe ale Hollywoodului, dar în ultimii ani înainte de-a muri, Ava rămăsese singură, falită şi pradă dependenţei de alcool. Pe 25 ianuarie 1990, Ava a murit de pneumonie, lăsând în urmă mai multe înregistrări audio în care dezvăluia multe secrete despre viaţa ei

În 1988, Ava s-a decis să-şi publice memoriile aflându-se în culmea disperării. Avea nevoie de bani, iar replica ei a fost: "Fie scriu o carte, fie-mi vând bijuteriile. Iar de bijuterii sunt legată sentimental..." Aşa a ajuns să-l contacteze pe jurnalistul britanic Peter Evans, propunându-i acestuia să îi scrie biografia în urma confesiunilor pe care era pregătită să i le facă. La doi ani de la acele discuţii dintre Ava şi Peter, pe 25 ianuarie 1990, actriţa, care fusese o fumătoare înrăită, a murit de pneumonie în casa ei din Londra. 

Evans a avut astfel parte, fără îndoială, de nişte exclusivităţi preţioase din partea actriţei aflate într-o stare jalnică în perioada întâlnirilor lor. În 1986 suferise un accident cerebral vascular care o lăsase parţial paralizată. Nu mai făcuse un film pentru marele ecran din 1982 - iar ultima ei apariţie fusese într-un film de televiziune în 1985. Printre mărturisirile ei surprinzătoare a fost şi faptul că a fost înşelată de primul ei soţ, Mickey Rooney. Cei doi se căsătoriseră în 1942, pe când ea avea 20 de ani. L-a cunoscut pe Rooney la 18 ani, când abia ajunsese la Hollywood, iar el i-a spus pe şleau chiar la prima întâlnire: "Am vrut să ţi-o trag de cum te-am văzut!". Ava nu ştia că Mickey era un afemeiat. Dar fanii actriţei au comentat ulterior că Mickey nu se ridicase la înălţimea ei. Nici la propriu: avea doar 1,57 metri, faţă de Ava, care avea 1,68 metri. Dar nici în general, dacă ne gândim la şarmul, sex appeal-ul şi carisma Avei. Cu toate acestea, Mickey (foto jos) i-a fost infidel, aducând o altă femeie în patul lor conjugal chiar atunci când Ava era spital, operată de apendicită. 

Cel de-al doilea soţ a fost Artie Shaw - care şi-a părăsit soţia pentru ea. Pe atunci, însă, Ava era năpădită de insecurităţi. "Ştiam că nu sunt o mare actriţă, dar mă ajutase frumuseţea", a mărturisit ea. Ca să facă faţă presiunii de la Hollywood, ajunsese să fumeze 3 pachete de ţigări pe zi şi să se îmbete constant. Peste insecurităţile legate de talent, se adăugase şi cea legată de inteligenţa ei - Artie o complexa atât de tare, spunându-i des că este... proastă. În cele din urmă, Artie a părăsit-o pentru altă femeie. "Nenorocitul ăla mi-a rupt inima", a povestit ea. 

După Artie, a mai avut câteva legături amoroase, printre care cea cu George C. Scott, care avea aceleaşi probleme cu alcoolul ca ea. "Se îmbăta criţă şi mă bătea de-mi săreau capacele", şi-a amintit Ava. Apoi a urmat mariajul cu Frank Sinatra (foto jos), cel despre care mai târziu avea să spună că a fost iubirea vieţii ei. Şi tocmai acestei iubiri ea nu i-a fost fidelă. Actriţa i-a povestit lui Evans că l-a înşelat pe Frank Sinatra, cel care i-a devenit la treilea soţ. Asemenea lui Artie Shaw, Sinatra şi-a părăsit soţia pentru a fi cu Ava. Dar, în timp ce se vedea cu el, Gardner a mărturisit să se întâlnea şi cu actorul Robert Mitchum. "Atunci eram nebună după el", a dezvăluit ea. Însă când i-a spus lui Mitchum că este şi iubita lui Sinatra, acesta a rupt imediat relaţia. "Dacă intru în conflict cu el, Sinatra nu se va opri până unul dintre noi nu va muri. Şi nu vreau să fiu eu acela!", a spus Mitchum.

Unul dintre misterele rămase în urma morţii actriţei a fost legat de copii - a avut, până la urmă, Ava Garner un copil? În timpul mariajului cu Frank Sinatra a făcut două avorturi. Dar apariţia unei cărţi despre o anume Marie Elizabeth Foglia lasă deschisă întrebarea despre copil. Născută în 1938, Marie a susţinut că este fiica Avei şi şi-a dorit un test ADN cu orice rudă de-a Avei. Actriţa ar fi avut, însă, doar 16 ani când a născut-o pe Marie. Ei bine, da - Marie a povestit că la 5 ani, a fost plasată temporar într-un orfelinat, unde ar fi fost vizitată de mai multe ori de către tatăl ei, William Foglia, care făcea figuraţie în filme, şi Ava Garnder, care i-ar fi spus că este mama ei.

Cartea lui Peter Evans, "Ava Gardner: The Secret Conversations", bazată pe confesiunile actriţei făcute pe patul ei de moarte, nu face referire, însă, la Marie Foglia. Totuşi, publicarea ei s-a făcut cu dificultate. Mai întâi, pentru că Ava s-a retras la un moment dat brusc din proiect, iar Evans a suspectat că a intervenit Sinatra, care i-a dat banii de care avea nevoie şi pe care ea spera să-i obţină prin publicarea cărţii. După moartea ei, Sinatra a continuat să se opună vehement publicării şi, la un moment dat, chiar l-a dat în judecată pe Evans, în ciuda faptului că acesta avea acceptul actriţei şi chiar înregistrări audio cu discuţiile lor. De aceea, Evans a renunţat la proiect - iar cartea a fost publicată abia după moartea jurnalistului, în 2012.

Foto: Getty Images

Mai multe