Efectele devastatoare ale obezității. Cori Grămescu trage semnalul de alarmă

14 noiembrie 2023   Lifestyle

Într-o lume a tentațiilor dulci și a meniurilor tip fast food, suntem tot mai distrași de la alimentația sănătoasă, corectă și naturală. Însă riscurile obezității sunt mai mari decât poftele noastre. Iată care sunt costurile ascunse ale greutății în exces și cum le putem evita.

Obezitatea și excesul de greutate sunt probleme majore de sănătate și principalele cauze de deces care pot fi prevenite în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Obezitatea afectează în mod diferit bărbații și femeile, dar s-a demonstrat că obezitatea reprezintă principalul factor de risc pentru bolile fizice și tulburările de sănătate mintală la femei.

Obezitatea contribuie la riscul apariției anumitor tipuri de cancer, mai ales cancerul de sân, endometrial și cel al vezicii biliare iar în ceea ce privește sănătatea reproductivă, obezitatea afectează negativ atât fertilitatea, cât și contracepția.

În ceea ce privește sănătatea mintală, obezitatea este strâns legată de depresie, tulburări de anxietate, boli neurodegenerative și tulburări de somn.

O problemă puțin discutată în Europa, dar atent observată în SUA este că persoanele care suferă debobezitate au o productivitate mai scăzută în câmpul muncii față de persoanele normo-ponderale, întrucât au mult mai multe zile de concediu medical și raportează niveluri mai frecvente de burnout sau extenuare și au venituri salariale mai mici decât persoane normoponderale cu aceeași vechime și experiență în muncă.

Cauze și complicații provocate de obezitate și greutate în exces

Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de Pilates dezvăluie care sunt costurile ascunse ale obezității și mai ales cum le putem trata.

„Obezitatea este o boală complexă, rezultatul multor părți diferite ale vieții unei persoane care se întâmplă pe o perioadă lungă de timp. Printre lucrurile care vă pot afecta greutatea se numără:

● mediul familial - în perioada copilăriei, părinții controlează controlează alimentația și activitatea fizică a copiilor. Acest context familial îi poate influența greutatea ca adult și există multe studii care leagă gradul de sedentarism al mamei de creșterea în greutate a copiilor;

● moștenirea genetică, întrucât copiii cu părinți cu obezitate au predispoziție către îngrășare;

● fluctuațiile metabolismului date de sarcină, alăptare, menopauză dar mai ales de dietele de slăbire repetate și sedentarism;

● vârsta (metabolismul încetinește pe măsură ce îmbătrânim, dar mai important este faptul că o dată cu vârsta devenim tot mai statici și mai sedentari, și din aceasta cauză, pe măsură ce îmbătrânim, pierdem mușchi) ;

● traume (femeile care se confruntă cu evenimente grave, negative în timpul copilăriei și adolescență, cum ar fi abuzul sau un părinte cu o problemă cu alcoolul ori hărțuirea sexuală, au mai multe șanse de suferi de obezitate în perioada adultă. De asemenea, femeile care experimentează un eveniment traumatic în orice moment și dezvoltă tulburare de stres posttraumatic pot avea mai multe șanse să se îngrașe rapid după evenimentul respectiv și de a dezvolta obezitate);

● medicamentele (multe dintre medicamentele pe care femeile le iau zilnic, inclusiv medicamentele pentru afecțiuni mintale, somn și hipertensiune arterială, pot cauza creșterea în greutate sau îngreunarea slăbirii. Dacă luați orice medicament eliberat pe bază de rețetă și vă confruntați cu kilograme în plus, discutați cu medicul despre medicamentul prescris și despre posibilele alternative);

● somnul ( lipsa somnului și calitatea acestuia pot duce la creșterea în greutate. Cercetătorii cred că acest lucru se poate datora faptului că somnul de calitate scăzută vă poate afecta nivelul hormonilor, ceea ce vă poate afecta apetitul și alegerile alimentare).

Excesul de greutate și obezitatea cauzează indirect milioane de decese în fiecare an. S-a demonstrat că până și o scădere mică de în greutate (3% până la 5% din greutatea corporală sau mai puțin), poate ajuta la scăderea riscului de apariție a unor probleme grave de sănătate.

Obezitatea este o realitate complexă care nu afectează doar aspectul fizic, ci și întregul organism și starea noastră de bine. Prin urmare, este important să avem un dialog deschis despre această problemă și să înțelegem cum afectează diverse aspecte ale vieții noastre, dar mai ales să înțelegem că există soluții la care putem apela pentru a ne elibera de această povară. Obezitatea poate aduce cu sine provocări semnificative, mai ales pentru mamele ocupate cu copii mici, unde timpul și resursele sunt adesea limitate. Însă, chiar și în aceste circumstanțe, există soluții pragmatice pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea”, explică nutriționistul Cori Grămescu.

Printre cele mai comune probleme cu care se confruntă femeie care au un număr semnificativ de kilograme în plus, se numără:

● oboseala cronică și dificultăți de concentrare ;

● balonarea și arsurile gastrice, precum și probleme digestive în general (constipație, hemoroizi);

● dificultăți de mișcare care se încadrează în definiția dizabilităților fizice (dureri de genunchi, de talpă, de spate și de gât). Căzăturile sunt mult mai frecvente în cazul persoanelor supraponderale și se vindecă mult mai greu, cauzând adeseori sechele permanente;

● incontinența urinară;

● probleme de organizare și autoreglare emoțională sănătoasă;

● lipsa somnului.

Ce ne propune Cori Grămescu, pentru combaterea acestor probleme cauzate de obezitate și greutate în exces? „În cadrul programului Better Body am lansat această metodă de management al obezității prin intervenții naturale - dietă, sport, somn și practici somatice, care se îmbină cu o componentă de educație nutrițională menită să clarifice cele mai multe dintre alegerile alimentare pe care clientele programului le fac zi de zi.”

Better Body este un program de slăbire accelerată pentru femeile cu obezitate, care facilitează pierderea a 5% din greutatea corporală pe lună printr-o dietă personalizată, program de sport și printr-o metodă revoluționară de coaching pentru un lifestyle sănătos. Rezultatul unei cariere de 18 ani în sportul și nutriția pentru amatori, programul creat de Cori Gramescu le ajută pe femeile care doresc să scape de obezitate să reușească să facă o schimbare profundă și de durată în alegerile lor de zi cu zi. În paralel cu modulele de educație nutrițională, practici somatice și programul individual de sport, Better Body aduce în premieră sesiuni de mentorat împreună cu cliente care au parcurs cu succes slăbiri masive prin metode naturale și referat de către o echipă medicală multidisciplinară (endocrinologie, diabet, cardiologie, ginecologie) care să le asigure clientelor un parcurs lin și satisfăcător.

FOTO: PR

Mai multe