EXCLUSIV pentru OK! Candace Bushnell: „Sunt femei care fac afaceri fără să-şi piardă feminitatea”

1 martie 2011   Lifestyle

Autoare a romanului care a stat la baza serialului-fenomen „Totul despre sex“, Candace Bushnell ne vorbeşte, într-un interviu în premieră pentru OK! România, despre ultima sa producţie, „În jungla oraşului“, ale cărei protagoniste sunt actriţele Brooke Shields, Kim Raver şi Lindsay Price.

Autoare a romanului care a stat la baza serialului-fenomen „Totul despre sex“, Candace Bushnell ne vorbeşte, într-un interviu în premieră pentru OK! România, despre ultima sa producţie, „În jungla oraşului“, ale cărei protagoniste sunt actriţele Brooke Shields, Kim Raver şi Lindsay Price.

Serialul american ce urmăreşte viaţa personală si profesională a trei prietene, femei cu carieră de top, în lumea nebună, romantică şi uneori înfricoşătoare a fascinantului New York este difuzat în fiecare luni, de la ora 22.00, la Diva Universal.

OK! Imaginându-ne că premisele serialului ar fi altele, ar avea oare acesta succes dacă protagonistele ar fi o secretară, o coafeză şi o casnică?

Candace Bushnell Un lucru foarte important de înţeles despre „Lipstick Jungle“ este, cred eu, faptul că întregul concept pe care se bazează serialul a fost inspirat de femei reale şi de un nou tipar de femeie de carieră. Întâmplător, acţiunea se desfăşoară în New York. Dar unul din lucrurile principale care m-a determinat să scriu cartea este că 30% din femeile căsătorite câştigă mai mulţi bani decât soţii lor. 30% din numărul de femei căsătorite presupune, vezi tu... mult de lucru şi ele sunt cele care aduc pâinea în casă, lucru care m-a inspirat şi m-a motivat. Şi pentru că am călătorit peste tot în ţară, îţi pot spune că „Lipstick Jungle“ nu este doar despre femei de carieră, care sunt în poziţii mari de conducere în New York. Este povestea unor femei care sunt managerii Wal-Mart şi pe care le-am cunoscut. Iar poveştile lor se aseamănă mai mult cu cele ale femeilor din „Lipstick Jungle” decât ai putea crede. Una din ele mi-a spus „Ştii... eu sunt singura care aduce bani în familia mea şi când ajung acasă îi spun soţului meu să aibă pregătită berea rece“.

Candace, spuneai că ai lucrat la serial timp de doi ani şi jumătate. Cum a evoluat proiectul, din paginile cărţii pe ecrane?

Agentul meu a lansat cartea şi a fost bine primită. Au existat oferte de ecranizare, cred că de la patru companii TV. Eu am ales NBC. Apoi am colaborat cu alt scriitor şi am făcut episodul-pilot.Vezi tu, asta s-a dispus, să fie episod-pilot. Ne-am uitat bine la el, ne-am gândit şi am decis să schimbăm un pic direcţia. Per total, procesul de-a fi transpus din paginile cărţii pe TV a presupus mult de scris, multe întâlniri, mult de gândit şi mult de muncă.

Cele oferă „Lipstick Jungle” tinerelor femei? Cum le-ar putea atrage?

Sper că va reuşi să transmită un alt mesaj decât acela pe care, mai nou, atât de multe adolescente par să-l perceapă: acela că trebuie să fii „hot“ şi atât.Cred cu tărie că trebuie să le spunem tinerelor ce satisfacţii imense poţi avea în viaţă datorită unei cariere şi atunci când culegi roadele muncii depuse, pentru a-ţi atinge obiectivele. Din această perspectivă, cred că acest serial are multe de oferit tinerelor femei.

Cum, mai exact, consideri că tinerii se pot regăsi în personajele din serial şi în situaţiile prin care acestea trec?

Cea mai tânără persoană pe care o cunosc, care a văzut serialul, are 19 ani. Şi asistenta mea adoră show-ul. Sper că tinerele fete vor dori să-şi pună amprenta în domeniul lor şi cred că tinerele vor să facă ceva important în viaţă. Cred că acest show le va inspira. Şi consider că serialul dă o altă semnificaţie titulaturii de femeie de carieră, schimbând accepţiunea tradiţională că o asemenea femeie ar recurge la orice pentru a-şi atinge scopurile. Realitatea este că, pentru cele mai multe femei de carieră, există un mobil moral, care le ghidează în căutarea fericirii. Îşi doresc succes şi realizări, dar vor să le obţină în mod corect. Aceasta este una din temele predilecte din serial.

„Sex and the City“ a devenit cunoscut pentru creaţiile „ultimul răcnet“ în materie de modă şi îndeosebi pentru înclinaţia către modă a personajelor. Vom vedea ceva asemănător în „Lipstick Jungle“ sau atenţia va fi îndreptată spre altceva?

Moda este, cu siguranţă, un element important în serial. Colaborăm cu un stilist, care lucrează pentru reviste de fashion. Am încercat să păstrăm hainele cât mai fidele realităţii. Sunt foarte elegante. Mă refer la croială şi aspect. Este acel gen de „high fashion“ pe care femeile de carieră îl abordează.

În sfera adevăratelor femei de carieră, aceasta este imaginea care ne este prezentată? Că femeile puternice sau într-o poziţie de autoritate trebuie să fie mai rele, dure, mai „bărbătoase“?

Mă bucur că mi-ai pus această întrebare, pentru că acesta a fost unul din clişeele pe care nu-l regăsim în lumea reală, pe care am dorit să-l abordez în carte, asta din punctul de vedere al cuiva care... cred că am început să scriu cartea în jurul vârstei de 44 de ani. Am fost foarte inspirată de femeile pe care le-am cunoscut şi pe care le cunosc în New York. Ceea ce mi s-a părut interesant este că, în viaţa reală, aceste femei nu s-au potrivit cu stereotipurile pe care tinerele le aud despre femeile cu succes în afaceri. Nu sunt trădătoare. Cu siguranţă că pot fi dure când e nevoie. Noţiunea clasică de femeie de afaceri vine din vremea când, la o şedinţă de consiliu, exista o singură femeie în cameră. Astăzi, lucrurile stau altfel. Femeile din aceeaşi branşă se susţin reciproc. Toate acestea derivă din anii ’80, când s-a creat o legătură puternică între femei.

Candace, te-a surprins că, începând cu „Sex and the City“, cărţile tale au devenit un fenomen cultural atât de mare sau pe undeva ai ştiut că talentul tău va fi recunoscut?

Voi fi sinceră cu tine. Am crescut într-o familie în care mi s-a spus să încerc să-mi aduc contribuţia în lume.

“În jungla oraşului” este difuzat în fiecare luni, de la ora 22.00, la Diva Universal.

Foto: Diva Universal

Mai multe