EXCLUSIV PENTRU OK! Russell Crowe: „M-am pregătit pentru Robin Hood jucând… golf!“
Actorul australian a dezvăluit în premieră pentru OK! România de ce a ţinut morţiş să lucreze pentru a cincea oară cu un regizor cu care mai mult s-a certat şi de ce comparaţia dintre “Robin Hood” şi “Gladiator” este cel mai bun vehicul de marketing.
Actorul australian a dezvăluit în premieră pentru OK! România de ce a ţinut morţiş să lucreze pentru a cincea oară cu un regizor cu care mai mult s-a certat şi de ce comparaţia dintre “Robin Hood” şi “Gladiator” este cel mai bun vehicul de marketing.
Pentru Russell, Robin Hood a făcut parte din folclorul cu care s-a înconjurat în copilărie, în Noua Zeelandă şi Australia. “Îmi aduc aminte de seria TV care rula la acea vreme, cu Richard Greene în rolul principal. Acum, dacă ar fi s-o revăd, mi s-ar părea destul de plictisitoare. În plus, am mai urmărit versiunile cu Errol Flynn sau Douglas Fairbanks Jr. Cu tot respectul, au fost o groază de Robin, care n-au avut pic de succes comercial.” Oricât de mult i-ar fi plăcut povestea, Russell susţine că nicio versiune de film nu i-a făcut dreptate personajului mai mult decât cea regizată de Ridley Scott. Asta pentru că toţi producătorii s-a concentrat strict pe fărădelegi şi mai puţin pe începuturi, pe etapele care l-au transformat pe Robin Longstride în eroul fără vârstă, la care cinematografia se întoarce constant.
Problema era deci să pună în practică aşa cum se cuvine un proiect ambiţios, împreună cu omul cu care mai lucrase la patru pelicule: „Gladiator”, „A Good Year”, „American Gangster” şi „Body of Lies”. Omul cu care stabilise o legătură pe viaţă în urmă cu zece ani, dar cu care voia să înceapă o colaborare nouă având toate detaliile stabilite până la ultimul cadru, de la bun început: „Când am lucrat la «Gladiator», a fost o experienţă extraordinară. Dar şi extrem de stresant, am filmat în trei ţări, fără să avem scenariul terminat atunci când am început lucrul. De data asta ce-mi doream era să ne dăm mai puţin cu presupusul şi să reuşim din prima, nu din nu ştiu câte încercări”.
Actorul şi regizorul au agreat ca versiunea lor să spună povestea din spatele mitului - cum Robin Longstride, un luptător de profesie, devine Robin Hood. „Povestea noastră e complexă – se focusează pe circumstanţe şi relatează evoluţia protagonistului, povestea lui de dragoste cu Lady Marion Loxley, practic propria-i călătorie în timp”, spune Crowe. Producţia s-a desfăşurat în Shepperton, la periferia Londrei, iar echipa de bază s-a stabilit pe o rază de 30 km în jurul studiourilor de 2.000 de acri din Hampton, Surrey, unde s-a construit o replică a Nottinghamului şi unde s-a desfăşurat majoritatea filmărilor.
Cu o singură excepţie: scena de luptă de pe coasta Pembrokeshire, din Ţara Galilor. “A fost incredibil! 130 de cai alergau la galop, iar 500 de actori mărşăluiau în tandem. Mai mare puseu de adrenalină nu-m închipui să existe.” Ridley şi Russell s-au întors voit şi la pădurea Bourne din Surrey, care apare în scenele de deschidere din „Gladiator”: „Locaţia asta va ocupa mereu în loc special în sufletele noastre”, spun în cor partenerii de platou.
Toate ca toate, dar partea pregătitoare pentru rol– antrenamentul intens de fitness, care a inclus alergări zilnice, mers pe bicicletă şi ridicări de greutăţi – s-a dovedit a fi cireaşa de pe tort. Lui Russell i-a plăcut însă cel mai mult trainingul pentru mânuirea armelor, pe care îl compară cu şedintele de golf! „Doamne, a fost grozav! I-am zis tipului care mă antrena: «Frate, nimic nu se compară cu sentimentul care mă încearcă când dau drumul arcului!». La care el mi-a replicat: «Păi, gata, ţi-ai găsit sportul potrivit».Problema era că primul lucru care îmi venea în minte când ţinteam era că trebuia să direcţionez mingea spre gaură, ca la golf. Gândul ăsta n-are ce căuta la tir.”
Că tot vorbeam despre gânduri, Russell şi-a pus în minte s-o atragă în proiect şi pe Cate Blanchett, încă din 2009, când Geoffrey Rush, Nicole Kidman, Crowe şi Cate au primit distincţia de-a apărea pe o ediţie de timbre de colecţie, în calitate de actori care au dus Australia pe culmi la Hollywood.
„Eram pe scenă, cu microfonul în mână şi ce mi-a venit în minte să spun?! «Nu credeţi că e timpul ca eu şi Cate să apărem într-un film împreună?» Lumea a început să râdă, iar eu am profitat de asta s-o abordez”, îşi aduce aminte Crowe. Acesta a fost doar începutul. Dar despre început e vorba, de fapt, în versiunea lor de „Robin Hood”.
„Robin Hood” este distribuit de Odeon Cineplex pe Blu-Ray (110 lei) şi pe DVD (55 lei).
Vezi mai multe fotografii cu Russell Crowe aici
FOTO: ODEON CINEPLEX