Sfaturi pentru a îmbrăca corect copiii în timpul iernii

9 decembrie 2020   Fashion

Pare simplu, dar de fapt este destul de complicat să găseşti hainele de iarnă perfecte pentru copii. Ca să faci cele mai bune alegeri trebuie să ştii câteva mici secrete.

Cu ajutorul lor vei găsi mai uşor variantele potrivite, iar acestea vor fi cu adevărat călduroase şi confortabile. 

Jacheta ideală

Este una dintre piesele esenţiale şi trebuie să îndeplinească trei condiţii de bază: să fie călduroasă, să nu-l supraîncălzească şi să fie impermeabilă. Izolarea termică pe care o oferă o haină calitativă este rezultatul materialelor folosite, ideale fiind cele cu puf sau cu sintetice performante. Variantele sintetice sunt cele mai sigure, pentru că nu se udă, chiar dacă îl ninge sau se tăvăleşte prin zăpadă. Secretul absolut pentru o geaca iarna copii perfectă este dublura din material tip polar sau alt material moale şi prietenos.

De regulă, o geacă bună va oferi protecţie şi împotriva vântului şi va avea o glugă detaşabilă. Un secret care poate face diferenţa sunt manşetele strânse şi, eventual, posibilitatea de a o fixa bine pe trup cu un şnur sau elastic în partea de jos a acesteia. Unele modele au manşete cu orificii pentru degete, care sunt ideale la joacă, pentru că zăpada nu intră în mâneci, dar şi întărituri din materiale adecvate la coate. O geacă perfectă trebuie să fie uşoară şi să permită libertatea de mişcare.

Lungimea este şi ea foarte importantă. Cele care oferă cea mai bună protecţie acoperă bine şoldul. Acestea sunt şi cele mai confortabile.

Variante multifuncţionale

Este mult mai utilă o haină care să fie compatibilă şi cu mersul la plimbare, dar potrivită şi la joaca cu zăpadă. Soluţiile multifuncţionale perfecte sunt cele din materiale calitative, cu cel puţin trei straturi: cel exterior impermeabil, umplutura care să ofere o bună izolare termică şi stratul interior moale. Există variante care includ şi un strat suplimentar, care se adaugă în funcţie de condiţiile meteo, special pentru ploaie şi ninsoare, care oferă o rezistenţă suplimentară la ploaie.

Indiferent de alegerea făcută, optează doar pentru variantele cu fermoar şi clapetă cu capse care să-l acopere sau cu fermoar şi fantă dublă.

Pantalonii perfecţi sau salopete  

Un pantalon de iarnă, pentru joacă, plimbare şi alte activităţi în aer liber trebuie să aibă aceeaşi structură ca o geacă. Condiţia obligatorie: un material exterior impermeabil. Variantele cu strat izolator, din puf sau sintetic, sunt cele mai bune, mai ales dacă cei mici stau mult afară (ceea ce este un imens beneficiu pentru sănătatea şi dezvoltarea lor). Şi aici secretul stă în manşetele care să fixeze bine pantalonii pe gleznă şi în capacitatea lor de a permite libertatea de mişcare.

Salopetele sunt o alternativă şi mai bună, deoarece oferă o protecţie suplimentară copiilor la joacă, astfel că aceştia se pot rostogoli fără nicio grijă prin zăpadă exact atât cât vor, fără niciun stres pentru părinţi.

Câteva sfaturi în plus

Este foarte importantă respectarea principiului celor trei straturi. Nici mai multe, nici mai puţine. Primul, în contact direct cu pielea, trebuie să fie moale, din materiale naturale, capabile să reţină transpiraţia. Al doilea, cu proprietăţi de bun izolator termic, din lână sau polar, trebuie să ajungă cel puţin la nivelul şoldului sau să poate fi băgat în pantaloni. Al treilea este geaca.

Materialele folosite trebuie să aibă calitatea de a fi respirabile, pentru ca cel mic, aflat în permanentă mişcare, să nu se supraîncălzească.

Alege, dacă ai această posibilitate, geci care să aibă accente reflectorizante. Sunt binevenite în sezonul de iarnă, când se întunecă devreme, iar joaca poate continua câteva ore bune după apusul soarelui. Este bine ca jacheta să fie vizibilă în bătaia unor faruri, de exemplu. 

Există două mari categorii de haine de iarnă. Prima este cea cu umplutură din puf, ideale pentru zile geroase şi uscate, şi cele impermeabile, pentru zile mai calde şi umede. 

Pantalonii, salopeta şi geaca trebuie să fie pe măsura copilului. Cele prea mari sau cele prea mici sunt la fel de inconfortabile. Totodată, trebuie luat în calcul ca îmbrăcămintea exterioară să fie suficient de mare pentru a cuprinde hainele suplimentare care sunt pe dedesubt, fără să afecteze mişcările sau să incomodeze.

Nu uita de accesorii: capul, mâinile şi picioarele sunt punctele vulnerabile care se răcesc rapid. Nu este nevoie de mai multe rânduri de şosete. O pereche de şosete groase de calitate şi o botină solidă sunt suficiente. Piciorul trebuie să stea mereu confortabil în ghete. Una din cauzele picioarelor reci sunt chiar şosetele prea groase, care fac încălţările prea mici.

La capitolul mănuşi, ideale sunt cele din materiale impermeabile la exterior, cu strat izolator şi cu un singur deget.

În loc de final, încă un sfat. Copiii cresc foarte repede. Oricât ar fi de tentant să iei haine de iarnă vara, momentul ideal pentru a le cumpăra pentru următoarea iarnă este finalul lui noiembrie sau începutul lui decembrie. În felul acesta vor avea măsura ideală, cu siguranţă, până la venirea primăverii.

Sursă foto: Shutterstock.com

Mai multe