Filme mai bune decât cărţile după care au fost făcute

26 noiembrie 2015   Lifestyle

Suntem obişnuiţi să auzim că filmul nu se ridică la nivelul cărţii, căci regizorul a decis să sară peste detalii importante, ori că actorii nu au fost întocmai personajelor din carte. Ei bine, ca-n orice situaţie, există şi excepţii de la regulă! Noi am găsit câteva filme despre care mulţi spun că sunt mai bune decât cărţile după care au fost făcute. Haideţi să vedem, aşadar, despre ce filme este vorba!

Pianistul

Cartea a apărut iniţial în 1946 şi se numea ”Moartea unui oraş”. Ulterior, a fost republicată, în 1998, sub numele de ”Pianistul”. Szpilman, autorul cărţii, este de fapt şi personajul principal al lecturii, ”Pianistul” spunând povestea unui compozitor polonez şi evreu care a supravieţuit holocaustului.

Şi cum cartea a prezentat un interes vădit, Polanski a decis să ecranizeze această poveste în 2002. Şi nu a intuit greşit. Filmul s-a dovedit a fi un real succes, câştigând numeroase premii: un Oscar pentru cel mai bun actor (Adrien Brody), unul pentru cel mai bun regizor (Roman Polanski) şi încă unul pentru cel mai bun scenariu adaptat (Ronald Harwood).

Succesul filmului se datorează şi modului în care actorul principal şi-a jucat rolul, spun mulţi. Amintim că la casting s-au prezentat peste 1400 de actori, din care Brody a ieşit câştigător. Şi pentru a intra cât mai bine în pielea personajului, Brody a slăbit 14 kilograme şi s-a izolat complet de lumea din jur.

Forrest Gump

În 1986, ieşea pe piaţă romanul lui Winston Groom, ”Forrest Gump”, o carte despre un idiot savant care nu prea ştia ce să facă cu viaţa lui, care însă a reuşit să scrie istorie.

Opt ani mai târziu, regizorul Robert Zemeckis a decis să aducă pe micile ecrane această poveste, avându-l pe Tom Hanks în rolul principal.

Scenariul filmului se îndepărtează puţin de povestea iniţială, însă totul se dovedeşte a fi de bun augur.

Tom Hanks reuşeşte cumva să ajungă mai celebru decât filmul graţie rolului, ceea ce nu le pică chiar bine actorilor Bill Murray, John Travolta şi Chevy Chase care au refuzat anterior acest rol.

 The Notebook

În 1996, romanul, inspirat din fapte reale, al lui Nicholas Sparks devine un bestseller. Totuşi, filmul regizat de Nick Cassavetes reuşeşte să facă povestea şi mai cunoscută decât cartea. Iar cei doi actori în rol principal, Ryan Gosling şi Rachel McAdams, au ajutat la acest succes la filmului.

The Reader

Romanul ”The Reader” a fost publicat în 1995, autorul fiind neamţul Bernard Schlink. Cartea spune povestea unui băiat de 15 ani care are o relaţie cu o femeie matură în vremea post-holocaust.

Înainte de apariţia filmului cartea nu a avut tocmai succes, însă după ecranizarea genială, atenţia a revenit şi asupra cărţii.

Pelicula a câştigat un premiu Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal, adjudecat de Kate Winslet, dar a primit şi alte nominalizări la diferite categorii.

Înainte ca Winslet să accepte acest rol, s-a dorit ca personajul să fie jucat de Nicole Kidman, Naomi Watts sau Marion Cotillard.

The Hours

Este povestea a trei femei, din trei generaţii diferite, care au în comun obsesia pentru romantul Doamna Dalloway. Faptul că romanul începe cu sinuciderea unuia dintre ele este intriga care suscită imediat interesul tuturor.

Romanul a câştigat Premiul Pulitzer pentru ficţiune şi Premiul Faulkner tot pentru ficţiune.

Succesul cărţii a atras atenţia regizorului Stephen Daldry (care a regizat şi ”The Reader”), care a decis să ecranizeze acest roman, avându-le în rol principal pe Meryl Streep, Julianne Moore şi Nicole Kidman.

Filmul a câştigat 39 de premii, printre care şi Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal, Nicole Kidman, pe care cu greu o recunoaştem în această peliculă.

 Alte filme care sunt mai bune decât cărţile după care au fost făcute: An Education (2009), Misery (1990), The Prestige (2006), Adaptation (2002), Interview With The Vampire (1994).

Mai multe