iPhone SE, copilul vremurilor pe care le trăim

16 martie 2021   Lifestyle

Anul trecut, în plină pandemie globală de Covid-19, Apple a lansat noul iPhone SE, care a reprezentat o orientare diferită faţă de alte modele mai de ultimă generaţie. Este o schimbare de paradigmă.

Iphone a redefinit telefonia mobilă acum 14 ani. În tot acest timp a menţinut întotdeauna caracterul unui produs aspiraţional. În consecinţă, preţul său a fost întotdeauna ridicat. Apple a avut întotdeauna cel mai scump dintre modelele care au fost fabricate pe scară largă. Pe imensa piaţă globală, producătorii de telefoane Android au găsit o nişă în publicul majoritar care nu dorea să cheltuiască atât de mulţi bani pe un smartphone şi totuşi dorea să se bucure de capacităţile sale multimedia şi camerele foto. Samsung a fost prima companie care a văzut oportunitatea. Alături de modele emblematice care i-au oferit prestigiu, marca coreeană a menţinut întotdeauna o linie de telefoane mobile mid-range şi low-end care reprezintă un volum considerabil în cadrul secţiunii sale mobile.

Producătorii chinezi au venit mai târziu, dornici să ofere o calitate înaltă la un preţ moderat. Huawei, Xiaomi, Oppo, OnePlus şi alţii au împins acea strategie la limită, cu modele foarte bune la preţuri moderate. Apple, ca reper etern, a fost întotdeauna ţinta criticilor recurente. Unele dintre ele, simplist, susţineau că telefoanele lor făceau ce fac şi celelalte, dar la un preţ mult mai mare. Nu au luat în calcul faptul că există întotdeauna ceva mai mult decât hardware pe un iPhone. Sistemul său de operare iOS este perfect conectat cu componentele sale şi face parte dintr- un ecosistem în care toate dispozitivele se înţeleg.

Desigur, cu iPhone-ul în centrul tuturor. Compania din Cupertino nu a fost niciodată preocupată de vânzarea de telefoane mobile ieftine. Ea a înţeles că clienţii săi vor plăti pentru acele telefoane mobile care au cel mai înalt grad de satisfacţie a utilizatorilor şi şi-a dedicat eforturile pentru a le îmbunătăţi an de an cu introducerea unor noi tehnologii care să crească valoarea experienţei modelelor sale. În paralel, a stabilit un grup de servicii pentru care clienţii erau dispuşi să plătească.

Rezultatul acestei strategii este că, fără a avea cea mai mare cotă de piaţă în toţi aceşti ani pentru vânzarea de dispozitive, Apple a fost compania care a câştigat cel mai mult din telefonia mobilă. Şi ajungem în aprilie 2020. De la primul iPhone (2007), Apple a lansat unele modele ceva mai ieftine decât vârful de gamă. Acestea sunt cazurile iPhone 5C (2013) şi ale primului iPhone SE (2016), care au luat ca referinţă iPhone 5. În timpul acestei pandemii, noul iPhone SE a sosit, foarte complet, la un preţ foarte moderat. Marea diferenţă este că piaţa nu este aceeaşi. Criticile aduse Apple pentru prima dată când un iPhone a ajuns la un preţ de 1.000 de euro au fost abundente. Astăzi avem mai multe mărci chinezeşti, pe lângă Samsung, care sunt la acel preţ (şi chiar mai mare) pentru cele mai complete modele.

Paradoxul este că anunţul companiei Apple în primăvara trecută, pe lângă noile iPad Pro şi MacBook Air, a fost un iPhone foarte complet, care vizează acelaşi public pe care companiile chineze l-au targetat.

Noul iPhone SE are capacităţi de luptă pe acea piaţă. Să fie clar, iPhone SE este un iPhone 8, un telefon mobil din 2017, dar cu unele dintre cele mai avansate lucruri din 2020. Printre acestea se remarcă procesorul său, A13 Bionic de la Apple, acelaşi pe care îl are şi iPhone 11 Pro. De parcă nu ar fi suficient, are un ecran excelent de 4,7 inci, o cameră foto bună şi sistemul de operare iOS 13 . ceea ce este o garanţie că aproape sigur va fi actualizat pe durata maximă de viaţă utilă a terminalului, între 5 şi 6 ani. La ce a renunţat Apple pentru a ajunge la acest preţ moderat? IPhone SE nu are o cameră multiplă. Are o cameră foto foarte bună de 12 megapixeli. Dar, pentru a concura cu brandurile chinezeşti, A13 Bionic este cel mai bun aliat al tău. A13 Bionic face iPhone SE de 1,4 ori mai rapid decât iPhone 8 în viteză de procesare şi de două ori mai rapid în unitatea sa grafică (GPU). Asta înseamnă că ne găsim în faţa unui telefon mic, care poate face faţă cu brio la ceea ce i se cere.

La toate acestea trebuie să adăugăm protecţie IP 67 împotriva prafului şi lichidelor, cea mai recentă versiune Wi-Fi (6), dual SIM (unul dintre ele virtual) sau încărcare wireless. Trecerea de la un iPhone 11 la un iPhone SE este o experienţă care, în ciuda tranziţiei bruşte de la un ecran foarte mare (6,5 inci) la unul mai mic (4,7 inci) are ceva nostalgic, prin evocarea primelor smartphone-uri, care au fost mai mici. Face aproape tot ceea ce fac fraţii săi mai mari, dar este foarte uşor de manevrat. Se potriveşte în orice buzunar aproape fără a fi observat şi cu o greutate mult mai mică.

Această eră ne va face pe toţi să fim mai austeri, mai ponderaţi în cheltuirea banilor, iar iPhone SE este un bun exemplu de telefon foarte bun, accesibil unui public mult mai larg decât fraţii săi mai mari. Aici compania californiană deschide o nouă modalitate de a reţine clienţi noi către serviciile sale, care sunt principalul atu al iPhone-ului din punct de vedere al afacerii. Lumea post-coronavirus ne va face probabil să evităm risipa. Din acest punct de vedere, acest telefon de la Apple arată ca un copil al vremii sale, ajuns la momentul potrivit.

Mai multe