Jurnalele lui George Orwell
„Dat fiind faptul că Orwell avea o asemenea aversiune faţă de ideea de a i se scrie biografia, e cât se poate de ironic că aceste jurnale oferă practic o autobiografie virtuală“, scrie Peter Davison, îngrijitorul ediţiei britanice a cărţii. Conţinutul celor 11 caiete
„Dat fiind faptul că Orwell avea o asemenea aversiune faţă de ideea de a i se scrie biografia, e cât se poate de ironic că aceste jurnale oferă practic o autobiografie virtuală“, scrie Peter Davison, îngrijitorul ediţiei britanice a cărţii.
Conţinutul celor 11 caiete ale lui George Orwell se află acum şi într-un volum editat de Polirom, apărut deja în librării. Cartea adună notele meticuloase ale unuia dintre marii vizionari ai secolului XX, autorul „Fermei animalelor“ şi cel care l-a creat în romanul „1984“ pe Big Brother, personajul enigmatic care supraveghează o întreagă populaţie. Astfel, Jurnalele oferă file inedite din viaţa lui, din 1931 până în ultimele sale zile, petrecute într-un spital din Londra, în 1950.
În egală măsură însă, textele alcătuiesc o imagine impresionantă asupra vremurilor trăite de autor, în special asupra celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru că bine mărturisea Orwell în 1947 că ar fi putut fi un vicar fericit doar cu 200 de ani mai înainte! Profund implicat în actualitatea socio-politică, scriitorul şi-a notat cu conştiinciozitate nu doar frânturi de informaţii din ziare, dar şi numele celor pe care îi considera comunişti sub acoperire – listă cu pricina şi disputele lui cu simpatizanţii stângii fiind legendare. „Nu trebuie să fii un fan împătimit al lui Orwell ca să te captiveze lectura acestor jurnale: ele pot fi citite de oricine este interesat de viaţa cotidiană, dar şi de marile evenimente din perioada 1931-1949… Orwell a fost un observator meticulos atât al banalului, cât şi al extraordinarului“, scrieThe Guardian despre însemnările lui Eric Arthur Blair, numele real al scriitorului.