O zi la Tivoli: istorie, natură și gastronomie romană într-un orășel fascinant

29 iulie 2022   Lifestyle

În apropiere de Roma, la poalele Munților Apenini, se întinde un orășel despre care turiștii și localnicii au numai cuvinte de laudă.

Să zicem că ești la Roma și c-ai vizitat tot ce se putea vizita în acest oraș încărcat de istorie. Să mai presupunem că vrei să iei o gură de aer proaspăt, după atâtea zile petrecute în arșița Cetății Eterne. Dă-ne voie să-ți facem o recomandare: o excursie de zi în cochetul oraș Tivoli.

Redactorul nostru, Florentina Iana, a fost acolo și-a revenit cu impresii încă vii și pline de farmecul istoriei care se îmbină superb cu natura mediteraneană. La circa 30 de km distanță de capitala Roma și la circa 40 de minute parcurse cu mașina, trenul sau cu microbuzul, Tivoli îți oferă un peisaj mult mai verde decât metropola romană, cu dealuri și un drum șerpuit, specific zonelor montane.

Odată ajuns la Tivoli, rezistă tentației de a lua imediat la pas străduțele extrem de înguste și cochete, care respiră istorie la tot pasul, și de-a te așeza la o terasa pentru o gustare și-un Aperol. Vei face asta după ce te bucuri de toate palatele, vilele, grădinile, templele şi fortăreţele splendide de aici. Bine, nu chiar de toate, căci e puțin dificil să cuprinzi în totalitate aceste minuni ale arhitecturii antice și renascentiste în doar o zi: nici noi n-am reușit…

Imaginea de azi a acestui oraș a cărui primă atestare datează din secolul XIII îH este indisolubil legată de băile sale termale și de cele trei vile magnifice de aici: spectaculoasa Villa d'Este și zona arheologică a Villa Adriana (Vila lui Adrian), ambele site-uri ale Patrimoniului Mondial UNESCO, și peisajul natural cu cascade din Villa Gregoriana.

Cu ultima am început expediția noastră în această superbă localitate și bine am făcut, căci aerul proaspăt și căderile de apă ne-au energizat și pentru restul zilei și al vizitelor. Villa Gregoriana este un complex de poteci, cascade, grote și vegetație – un parc natural nealterat comandat de Papa Grigore al XVI-lea în jurul anului 1834. Locul este renumit atât pentru Cascada Mare, o cădere pitorească de apă instagramabilă, creată de râul Aniene, cât și pentru Grotele lui Neptun sau Grotele Sirenelor, peșteri erodate de râu situate sub zona Templului lui Vesta (aflat acum în ruine).

În zona vechiului templu roman se află, azi, un restaurant de lux cu o priveliște amețitoare asupra căderilor de apă, la care te poți opri pentru o pauză binemeritată după drumeția prin acest parc. Dacă vrei ceva mai puțin fancy, poți coborî pe străduțele înguste ale orașului și alege una dintre terasele mici și tipic italienești, pentru un gelato, un espresso sau un panino.

Lasă-ți timp să vizitezi și Villa d'Este, renumită în întreaga lume pentru fântânile sale splendide, cu adevărate spectacole de apă -  cel mai frumos exemplu din Europa al grădinii renascentiste italiene. Vila a fost ridicată pentru cardinalul Ippolito al II-lea d’Este, fost guvernator al orașului Tivoli și fiul Lucreziei Borgia, iar apa care ţâşneşte din numeroasele fântâni vine direct din râul Aniene, printr-un canal subteran de 600 de metri.

Întregul complex se întinde pe 4 hectare și include un palat rezidențial (Palazzo d'Este), o grădină împodobită cu alei mărginite de copaci și gard viu și aproximativ o sută de fântâni, adevărate opere de artă.

Și adevărate muze pentru elevii școlilor de arte, pe care-i zărești răspândiți prin toate colțurile grădinii, încercând să imortalizeze în schițe frumusețea din jurul lor. Italienilor le este cunoscută acestă superbă vilă și din videoclipurile vechi ale starurilor muzicii din Cizmă sau din filmele unor monștri sacri precum cel al regizorului Woody Allen, To Rome with Love, cu Roberto Begnini și Penelope Cruz în rolurile principale.

Al treilea must-see din Tivoli este Villa Adriana, o mărturie a măreției Imperiului Roman și unul dintre cele mai bine întreținute situri arheologice din Italia. Se spune că Împăratul Adrian a vrut să reproducă în vila sa întinsă pe aproximativ 120 de hectare locurile și monumentele care l-au impresionat cel mai mult în numeroasele sale expediții militare.

De altfel, aici erau odată palate, băi, temple, teatre, grădini și numeroase fântâni. Vila este structurată pe două niveluri, cel superior fiind fastuos, tăcut și primitor, iar cel inferior, rezervat sclavilor, dinamic și zgomotos. Astăzi, din străvechile glorii se mai pot admira doar 40 de hectare, îndeajuns, însă, pentru a-ți putea imagina măreția de altădată în timp ce pășești peste mii de ani de istorie.

Reîntors în actualitate și înainte de a reveni la Roma, trebuie să dai o șansă bucătăriei tiburtine, cu rețete simple și autentice. Noi am descoperit o adevărată delicatesă locală, numită pinsa, un mix între focaccia (pâine) și pizza sau o reinterpretare a unei rețete romane antice, cu ingrediente noi și tehnici moderne.

Poftă bună și vacanță plăcută!

Foto: Shutterstock, Dan Roșu

Mai multe