Puterea machiajului: 3 motive pentru a folosi produse cosmetice în fiecare zi

17 iunie 2022   Lifestyle

Ritualul de îngrijire a tenului este unul dintre pașii esențiali pentru a menține elasticitatea și fermitatea pielii pe termen lung. Dacă ești familiarizată cu etapele de curățare, tonifiere, hidratare și protecție solară, știi că sunt importante atât produsele cosmetice folosite, dar și corecta aplicare a lor.

După rutina de îngrijire de dimineață, folosirea unor produse machiaj este următorul pas firesc pentru multe dintre femei. Aceasta nu este o practică nouă, înfrumusețarea tenului cu ajutorul machiajului este un obicei ce datează din cele mai vechi timpuri.

Make-upul reprezintă o modalitate de a-ți sublinia trăsăturile și de a te simți bine în pielea ta. Cercetările din ultimii ani au arătat că femeile care se machiază se bucură de numeroase avantaje de pe urma acestei activități. Fie că folosești mascara și farduri, pentru a-ți evidenția ochii, sau preferi doar să aplici un ruj roșu pe buze, puterea machiajului este incontestabilă.

Iată câteva motive pentru care merită să folosești, zilnic, produse cosmetice care să te ajute să obții un make-up de invidiat:

Machiajul îți poate întări încrederea în tine

„The lipstick effect“ este un fenomen psihologic care presupune că machiajul poate da femeilor un plus de încredere, făcându-le să se simtă mai atrăgătoare, și având un efect pozitiv asupra stimei de sine, atitudinii și personalității lor.

Femeile participante la un studiu publicat în International Journal of Cosmetic Sciences au confirmat că s-ar simți mai încrezătoare în forțele proprii dacă ar purta machiaj.

Machiajul te poate face să te simți mai inteligentă

Un alt studiu, realizat în 2017, a arătat că purtarea machiajului nu numai că poate spori încrederea femeilor care îl poartă, ci le poate face să se simtă mai inteligente. Datorită creșterii stimei de sine, abilitățile cognitive se îmbunătățesc.

Cercetările din ultimii ani au evidențiat legătura dintre sentimentele pozitive și performanța academică. În urma unor evaluări, a fost dovedit faptul că persoanele care, de pildă, ascultă muzică pe placul lor, înaintea sau în timpul unui examen (o activitate care ce le face să se simtă bine), obțin rezultate mai bune decât cei care se simt stresați și au o atitudine negativă. Același efect îl are și make-upul, potrivit unei cercetări la care participantele care au fost machiate au obținut rezultate mai bune la teste decât cele care nu au purtat make-up.

Machiajul îți poate proteja pielea

În fiecare zi, organismul este expus unor factori care pot provoca îmbătrânirea prematură a pielii și pot determina dezvoltarea unor afecțiuni cutanate, precum acneea, rozaceea și eczema. Machiajul poate contribui la menținerea pielii sănătoase, prin protejarea de factori nocivi, precum poluarea, fumul și chiar razele ultraviolete. Make-upul creează o ușoară barieră în jurul pielii, împiedicând expunerea directă la factorii dăunători.

Este important însă ca machiajul să fie aplicat corect dimineața, după realizarea rutinei de îngrijire a tenului, și, în aceeași măsură, trebuie îndepărtat la finalul zilei, cu ajutorul unor produse eficiente de demachiere și curățare a pielii.

Machiajul are numeroase beneficii, atât fizice, cât și psihice. Pe lângă faptul că te poate face să te simți mai încrezătoare în forțele proprii, make-upul te poate ajuta să îți ascunzi anumite defecte, să arăți mai tânără și să impresionezi printr-un look de invidiat. În plus, această activitate este una distractivă, care îți oferă posibilitatea să petreci mai mult timp cu tine însăți. Studiile din ultimii ani au arătat că o femeie petrece, în medie, 11 minute în fața oglinzii pentru a se machia.

Sursă foto: Freepik

Mai multe