Relaţia dintre Ceauşescu şi Fidel Castro. Ce l-a nemulţumit pe dictator

14 aprilie 2021   Lifestyle

Fie că îl admiri sau îl deteşti, Fidel Castro a fost liderul cu cea mai lungă şefie de stat din lume, după cea a reginei Elisabeta. Care a fost relaţia Cubei cu România şi ce puneau la cale Ceauşescu şi Castro vom afla în cele două ediţii „Adevăruri despre trecut” dedicate acestui subiect şi pe care TVR 1 le va difuza astăzi şi 21 aprilie, de la ora 22.00.

În primăvara lui 1972, Fidel Castro se afla într-un turneu prin ţările cu regimuri comuniste din Europa şi a profitat de ocazie pentru a-l cunoaşte şi pe Nicolae Ceauşescu. Vizita a avut loc între 26 şi 29 mai. Una dintre zilele vizitei a fost rezervată pentru ca liderul cubanez să ajungă la Ploieşti, să vadă rafinăria, o fermă de bovine şi întinsele lanuri de culturi agricole. Ceauşescu s-a străduit din răsputeri să-i demonstreze lui Castro cât de puternic era el, ca lider, dar şi statul pe care îl conducea.

În fapt, Ceauşescu voia să-l convingă pe omologul cubanez să vândă României nichel la tarif preferenţial. Însă, liderul revoluţiei de la Havana nu a părut deloc interesat de afacerile pe care Ceauşescu i le expunea cu efervescenţă. „Ba dimpotrivă! Cadrele surprinse la masa negocierilor îl arată pe Castro cuprins de o mare plictiseală. Tot imaginile unice păstrate în arhiva TVR dezvăluie un Ceauşescu descătuşat în monologuri înflăcărate, la care Castro priveşte distrat, într-o poziţie cel puţin bizară pentru o vizită oficială. Aşa cum se întâmpla în toate vizitele de acest gen, Ceauşescu nu s-a putut abţine să-şi spioneze oaspetele sud-american. La reşedinţa de protocol a lui Castro a fost instalată tehnică operativă, iar Ceauşescu a primit zilnic note despre ce discuta liderul cubanez. Cum şi Castro proceda la fel în ţara lui, de la convorbirile interceptate s-au cules numai politeţuri, liderul cubanez pronunţând doar cuvinte de laudă la adresa lui Ceauşescu.

În Cuba, Castro dezvoltase un adevărat cult pentru achiziţionarea celor mai performante tehnici de spionaj şi contra-spionaj. Cumva, istoria personală îl obligase. Documente oficiale şi mărturii ale celor implicaţi în organizarea atentatelor demonstrează că Fidel Castro a fost unul dintre cei mai vânaţi oameni din istorie supravieţuind tuturor celor 638 de tentative de asasinat la care a fost ţintă directă.

La sosirea în Cuba, Ceauşescu l-a aşteptat pe Castro timp de 45 de minute la aeroport

Între 29 august şi 3 septembrie 1973, Ceauşescu l-a vizitat pe Fidel Castro pentru prima şi singura dată la el acasă. Era de fapt prima oprire pe care soţii Ceauşescu o făceau într-un lung turneu programat în America Latină. Cu toate acestea, vizita oficială a început cu stângul. Fidel Castro a întârziat nu mai puţin de 45 de minute la aeroportul „Jose Marti”, Ceauşescu fiind nevoit să îl aştepte în aeronavă alături de delegaţia sa formată din 200 de persoane.

Rezultatele vizitei lui Nicolae Ceauşescu în Cuba au fost transmise românilor la televizor, printr-un carton cu un conţinut... echivoc. În esenţă însă, ca şi în cazul vizitei lui Castro în România, încheierea unor acorduri economice a fost punctul cel mai slab al întâlnirii.

Dacă la sosirea în Cuba, Ceauşescu l-a aşteptat pe Castro timp de 45 de minute la aeroport, la plecarea spre România, liderul cubanez nici măcar nu şi-a mai făcut apariţia. Imaginile de arhivă păstrează mărturia ultimei întâlniri dintre soţii Ceauşescu şi Castro, cu o seară înaintea plecării. A doua zi, cuplul Ceauşescu s-a prezentat destul de ofensat la conferinţa de presă, după care, tot în lipsa lui Castro, delegaţia română şi-a luat la revedere de la poporul cubanez.

Mai multe