Patru sfaturi care te pot ajuta să faci mai multă mișcare chiar şi când ai agenda prea încărcată

27 iulie 2022   Lifestyle

Deşi cunoaştem beneficiile extraordinare ale sportului asupra sănătăţii noastre mintale şi fizice, iar uneori chiar simţim nevoia de a face mişcare, pentru mulţi dintre noi este greu să ne facem timp pentru exerciţiile fizice. Cu toate acestea, sportul este esenţial pentru sănătatea cardiacă, prevenirea unor boli cronice, pentru o postură sănătoasă, o greutate adecvată şi pentru starea de bine generală. Dacă şi tu eşti convins că ai nevoie de mai multă mişcare în viaţa ta, dar nu vezi cum ai putea introduce sportul în rutina ta zilnică, iată patru sfaturi care ar putea să-ţi schimbe perspectiva.

1.   Începe cu ceva  personalizat

Multe persoane nu reușesc să transforme sportul într-o rutină pentru că încep cu stângul. De obicei, entuziasmul pe care îl simți atunci când decizi să te apuci să faci sport este direct proporțional cu dificultatea sau intensitatea antrenamentelor. De multe ori, dacă nu eşti bine pregătit sau dacă nu ai un antrenor prin preajmă, astfel de tentative se pot solda cu accidentări, unele dintre ele grave și, în cel mai bun caz, cu o febră musculară care nu îţi va permite să faci sport câteva zile. Dacă nu ai mai făcut sport de o vreme sau e chiar prima oară când începi să te preocupi de acest aspect, e mai bine să începi cu un program personalizat care te va ajuta să intri în formă. Pilates reformer este, de exemplu, o soluţie excelentă. Aparatul Reformer te ajută să-ţi crești forţa fizică în general, ameliorează flexibilitatea să-ți tonifiezi musculatura, ceea ce va duce la o postură corporală mai bună, o reducere semnificativă a durerilor datorate unor dezechilibre fizice, precum cele de spate, şi o stare fizică mai bună.

2.   Include sesiunea de sport în continuarea zilei de lucru

 După o zi încărcată la serviciu, tot ce îţi doreşti este să ajungi acasă şi să te arunci pe canapea şi, eventual să mănânci ceva bun în timp ce te uiţi la emisiunea preferată. Este o capcană din care trebuie să evadezi, dacă vrei să ai grijă de forma ta fizică și de sănătatea ta. Pentru că odată ce ai intrat ce ai intrat în „modul odihnă”, corpul și mintea îți vor cere să mobilizezi şi mai multă energie pentru a reveni în „modul activ”. Prin urmare, este mai bine să integrezi rutina sportivă în continuarea zilei de lucru sau să o programezi dimineaţa înainte de a pleca la serviciu. Aşadar, ca să te asiguri că mişcarea devine o rutină, înainte să ajungi acasă, treci pe la sală sau, dimineaţa, înainte să-ţi faci duş şi să îţi pui hainele office, dă o tură de parc, alergând, mergând în ritm alert sau pe bicicletă.

3.   Profită de „timpii morţi”

 Fiecare pauză din programul tău supraîncărcat este o oportunitate de a profita la maximum pentru a avea grijă de sănătatea ta. Desigur, nu îţi cere nimeni să faci douăzeci de flotări în timp ce aștepți un dosar de la contabilitate, dar poţi profita, de exemplu, de momentele de pauză pentru a face câţiva paşi prin birou sau a face câteva întinderi lejere. În plus, dacă nu ai timp deloc să faci sport, asta nu înseamnă că nu poţi face puţină mişcare. Optează să urci pe scări în loc să iei liftul, să renunţi la maşină pentru orice deplasare cu un traseu mai scurt de trei kilometri etc. Dacă vrei cu adevărat, există întotdeauna soluţii să faci mișcare!

4.   Asociază sportul cu o sarcină de rutină obligatorie

În cazul în care programul tău nu-ţi permite să te ocupi prea des sport, poţi totuşi să faci puţină mişcare în fiecare zi, dacă asociezi aceste activităţi altor sarcini zilnice esențiale. Important este ca aceste sarcini să fie repetitive și să nu necesite prea multă concentrare. De exemplu, poţi merge pe jos în fiecare zi să iei copii de la grădiniţă sau de la şcoală. Chiar dacă e o plimbare de 10 minute, tot ajută mai mult decât poţi crede. De asemenea, poţi profita de momentele în care faci menajul în casă ca să faci câteva fandări sau să urci să să cobori de pe scaunul pe care îl foloseşti pentru a ajunge la dulapurile de sus.

Aşadar, cu puţină bunăvoinţă, căutând soluţiile adaptate, poţi reuşi să faci mai multă mişcare în fiecare zi, chiar şi atunci când ai agenda deosebit de încărcată.

Sursa foto: Clinica Eliade

Mai multe