Târguri de Crăciun europene
În lunile noiembrie-decembrie, marile capitale europene se îmbracă în straie de sărbătoare, transformând pieţele centrale în târguri de Crăciun. Rezervă-ţi câteva zile pentru a gusta şi tu din magia unui eveniment cu tradiţie ce precedă Ajunul Crăciunului.
Târgurile de Crăciun, o tradiţie europeană.
De îndată ce frigul de noiembrie pune stăpânire peste Europa şi primii fulgi de nea sunt aşteptaţi cu nerăbdare de cei mici şi de cei mari deopotrivă, cofetarii, vânzătorii de suveniruri şi meşteşugarii care au trudit tot anul lucrând la păpuşi de porţelan şi figurine din lemn, decoraţiuni din ceramică, globuri de sticlă pictate manual şi lumânări parfumate de diferite forme şi culori îşi pregătesc marfa pentru târgurile de Crăciun ce se deschid la sfârşitul lunii noiembrie.
Stockholm
Odată montate căsuţele de lemn, gheretele pentru dulciuri şi gustări tradiţionale, ghirlandele şi instalaţiile de lumini, pieţele marilor oraşe sunt invadate de localnici, turişti şi amatori de produse naturale realizate ca pe vremea bunicilor. Aerul se umple de aroma castanelor coapte şi a merelor caramelizate, privirea ţi-e distrasă în toate părţile de cântăreţi, dansatori, păpuşari, animatori şi fanfare şi, preţ de o clipă, te simţi de parcă ai fi păşit în Ţara lui Moş Crăciun.
Astfel, în Viena şi Salzburg (Austria), în München şi Köln (Germania), în Bruxelles (Belgia), Paris (Franţa), Basel (Elveţia), Copenhaga (Danemarca), Stockholm (Suedia), Tallin (Estonia), Cracovia (Polonia), Praga (Cehia), Ljubljana (Slovenia) şi Budapesta (Ungaria) se dă startul cumpărăturilor de Sărbători, respectând o tradiţie a vechilor burguri europene pe care astăzi o copiază şi metropolele de pe alte continente.
Rouen, Franţa
Târgul de Crăciun de la Viena
Cu aproape 30 de pieţe de Crăciun, Viena este una dintre cele mai îndrăgite destinaţii în perioadă sărbătorilor de iarnă, unde tradiţia târgurilor există de 700 de ani. Cel mai cunoscut dintre târguri este cel organizat în faţa primăriei oraşului, Rathausplatz, deschis încă din 15 noiembrie, unde anual sunt instalate 130 de căsuţe din lemn unde se vând decoraţiuni, jucării şi obiecte de artizanat, haine şi accesorii. Nelipsit este şi vinul fiert (gluhwein, 2-3 euro/cană), punciul de mere (apfelpunsch) sau de portocale (orangepunsch) servit fierbinte, bomboanele şi castanele coapte (maroni, 2 euro/cornet)., merele trase în ciocolată, gifurinele de marţipan şi nucile glazurate.
Faimoasele globuri vieneze.
Carusel în zona Palatului Schonbrunn.
La palatul Schonbrunn şi la biserica St. Charles Borromeo se organizează an de an concerte de colinde, târguri cu decoraţii şi iesle cu Naşterea Domnului. Una dintre cele mai interesante atracţii pentru copii sunt workshop-urile tematice, în care cei mici învaţă să facă propriile felicitări şi prăjituri pentru cei dragi. Pentru cei care vor să vadă lucrările artiştilor locali, în cartierul Spittelberg este deschis un târg cu tematică artistică, iar în pieţele Am Hof, Karlsplatz şi Maria Theresien Platz veţi găsi alte bazaruri tematice.
Cum ajungi la Viena?
O cursă aviatică dus- întors pe ruta Bucureşti-Viena, cu taxe de aeroport incluse, te costă 180 de euro.
Unde te cazezi?
Un pachet de patru nopţi de cazare la hotelul Ibis Mariahilfer de trei stele, cu mic dejun tip bufet, o cină în cadrul hotelului, turul oraşului cu ghid local vorbitor de limba română, vizita la palatul Schoenbrunn, bilet la concertul de Crăciun de la Palatul Imperial Hofburg şi bilet de avion dus-întors costă în jur de 330 de euro/persoană.
Dulciuri austriece.
Pretzel - celebrul covrig austriac.
Cu cine te poţi întâlni?
Beyoncé a vizitat târgurile de Crăciun de la Viena acum doi ani şi ar vrea să repete experienţa şi anul acesta.
Opera de stat din Viena.
„Winter Wonderland“ - Târgul de Crăciun din Praga
Supranumit „Oraşul celor o sută de turnuri“, capitala Cehiei îşi îmbie vizitatorii cu vitrinele festive ale magazinelor, cu ghirlandele luminoase care decorează tot oraşul, concertele de sărbători şi bisericile din care răsuna concertele de colinde. Unul dintre cele mai cunoscute şi mai lungi târguri din Europa (căci se deshide pe 29 noiembrie şi se închide abia în prima zi a Anului Nou) este „Winter Wonderland“ din piaţa Wenceslas, desfăşurat în tot centrul istoric şi dedicat patronului oraşului, dar şi cele din Namesti Republiky şi Havelske Trziste sunt o atracţie aparte, prin ieslele care înfăţişeaza Naşterea Domnului.
Tarabele cu vin fiert, lichior cald de miere, cârnaţi şi alte bucate tradiţionale, cele cu jucării, globuri (5 euro), cadouri şi bijuterii artizanat te vor face să să te cauţi de mărunţiş prin buzunare. Iar dacă mergi cu copiii, te vei opri la toate standurile cu dulciuri, care-ţi vor face şi ţie cu ochiul. Şi cum să nu te ispitească gustoasele truhlik (produse de patiserie), turta dulce (4 euro), trufele învelite în cacao, biscuiţii glazuraţi, alunele şi fisticul trase în ciocolată?
Produse tradiţionale de manufactură.
Vin fiert.
Cum ajungi la Praga?
Pentru un bilet de avion pe ruta Bucureşti-Praga şi retur vei cheltui 285 de euro. Transferul de la aeroport la hotel costă 30 euro/persoană/dus-întors.
Poţi pleca într-o excursie de patru zile cu cazare la hotel Angelo Hotel Prague de patru stele, cu mic dejun inclus şi transport cu avionul cu 465 de euro.
Trăsurile dau un aer boem pieţelor.
Angelina Jolie şi Brad Pitt şi-au luat copiii cu ei şi au petrecut câteva zile magice în Praga anul trecut, înainte de Crăciun. Ei s-au întors acasă cu multe globuri pictate manual şi cu jucării din lemn.
Globuri pictate manual.
„Joyeux Noël!“ - Târgul de Crăciun din Paris
„Capitala Luminilor“ deschide porţile târgurilor de Crăciun pe tot teritoriul oraşului, din Saint-Germain des Pres până în Satul Disney (Disney Village). Cel mai mare târg din Paris porneşte de la rondul Champs Elysées-Clémenceau şi se întinde până la Place de la Concorde. Aici, în fiecare an, se deschide un butic temporat cu cu bunătăţi specifice Crăciunului, „Maison de l’Alsace“, ce poate fi vizitat la nr. 39 pe Champs-Elysées.
Târgul din piaţa Trocadero, din faţa Turnului Eiffel.
Vizavi de Turnul Eiffel, în piaţa Trocadero, se desfăşoară un târg cu 120 de standuri dedicat copiilor, în timp ce în Place Saint Sulpice poţi vizita Satul lui Moş Crăciun, unde 60 de artişti se adună pentru a-şi afişa lucrările şi pentru a le vinde. Reni, elfi, îngeraşi şi oameni de zăpadă vei întâlni şi în Disney Village, care creează o atmosferă de basm în Marne la Vallée.
Piaţa din faţa arcului La Defense.
Piaţa de Crăciun Limousin este un paradis pentru cei care vor să dăruiască cadouri mai altfel: miere regională, ciocolată, gemuri, bomboane, acadelele cu sirop de arţar, lichioruri şi alte produse locale cum ar fi din porţelan Limoges, iar în piaţa produselor alimentare din Montparnasse vei găsi brânzeturi, cremă de ficat de gâscă, stridii, somon afumat şi alte bucate alese, la care merge ales şi un vin franţuzesc.
Preţul unui bilet dus-întors Bucureşti-Paris, cu tot cu taxe de aeroport, este de 235 de euro.
Unde te cazezi?
Un pachet de trei nopţi cu cazare la hotel Residence Richemont de trei stele, cu mic dejun inclus şi transport cu avionul te costă aproximativ 450 de euro.
Biscuţi, prăjiturele şi turtă dulce.
Figurine de turtă dulce, de mâncat şi de agăţat în brad.
Cum te distrezi?
Dacă cei mici se bucură de personajele de poveste de la Disney Village, adulţii se pot delecta în Lille, cartierul general al caselor de modă celebre şi al magazinelor cu produse la preţ redus. Iar după ce aţi terminat cumpărăturile, Parisul vă invită la slujba „de la miezul nopţii“ care începe la catedrala Notre-Dame de Paris la ora 18.00, iar la Montmartre Sacré-Coeur la ora 19.00.
Orăşele şi figurine din ceramică.
Cu cine te poţi întâlni?
Paris Hilton e o mare amatoare de cumpărături în timpul târgului de Crăciun de la Paris, iar în ceea ce-o priveşte pe actriţa Shannen Doherty, aceasta preferă să meargă la Disneyland în perioada Sărbătorilor de iarnă.
Decoraţiuni de brad.
Delicatele globuri un inserţii.