Tipuri de cafea și cum se consumă fiecare

1 februarie 2023   Lifestyle

Cafeaua este o bună sursă de energie, fiind una din băuturile preferate de consumat în special dimineața. Însă cafeaua a prins de-a lungul timpului mai multe forme: cu lapte, cu spumă de lapte, cu lapte vegetal, cu frișcă, îndulcită sau neîndulcită, cu diverse toppinguri și altele. Pentru iubitorii de cafea sigur este o variantă de a-și satisface papilele gustative, la care apelează de fiecare dată când poftesc.

Iată care sunt tipurile de cafea și cum se recomandă a fi consumate fiecare:

Espresso

Adică un shot concentrat de 30 de ml de cafea. Acesta este consumat alături de un pahar mare de apă, iar o singură doză îți va asigura energia pentru întreaga zi. Este o cafea scurtă, dar destul de intensă în ceea ce privește aroma, iar în mod obișnuit se prepară la espressor. Pentru a te bucura de un gust autentic este important să ai și o cafea de calitate, dar și un espressor bun, cum sunt cele de pe Altex.ro, care să prepare băutura minune.

Americano

Acesta are la bază două shot-uri de espresso, peste care se adaugă aproximativ 90 ml de apă fierbinte. Practic prin acest procedeu se obține o cafea lungă, mai slabă ca intensitate, pentru cei ce nu își doresc ceva atât de puternic și vor să se bucure de o băutură de dimensiuni ceva mai mari.

Cappuccino

Aici începe categoria băuturilor cu lapte. Cappuccino este alcătuit din espresso, lapte și spumă de lapte, toate adăugate în părți egale. Este o cafea lungă, aromată, de o intensitate medie, pentru iubitorii de gusturi ceva mai potolite. Este printre cele mai populare opțiuni, fiind varianta ideală de a fi servită chiar și după masa sau la orice ieșire în oraș când vrei să te bucuri de o băutură caldă cu spumă.

Latte

La nivel de ingrediente, un latte conține tot ce conține și un cappuccino, doar că aici diferă cantitățile. Avem ca ingrediente espresso, lapte cald și doar puțină spumă de lapte desupra. Este o cafea lungă, care rămâne în topurile celor mai preferate, tocmai datorită intensității destul de scăzute, fapt ce o face să fie potrivită pentru consum aproape în orice moment al zilei. 

Flat white

Un alt tip de cafea de intensitate medie, flat white ul este realizat din espresso și lapte încălzit. O rețetă clasică ar fi 60 ml espresso alături de 120 ml de lapte, dar în ziua de azi fiecare cafenea își poate personaliza rețetele după bunul plac. 

Mocha

Aici avem un tip de cafea ușor diferit de cele prezentate anterior, datorită faptului că are un ingredient nou în compoziție, care îi dă o savoare aparte. Așadar, reteța ar fi 60 ml espresso, alături de 60 ml de ciocolată și în final niște lapte încălzit. Este o băutură gurmandă, de o intensitate medie, care are o aromă puternică și care merge savurată cu niște apă alături, așa cum ar trebui făcut cu toate tipurile de cafea menționate anterior. Rolul apei alături de cafea este acela de stabilizare a tensiunii, care ar putea crește după o anumită doză de cofeină.

Care e tipul tău preferat de cafea dintre cele enumerate mai sus?

Sursă foto: unsplash.com

Mai multe