To The Moon & Back To L.A.: Totul despre pasiunea pe care Monica Bîrlădeanu şi-a descoperit-o la Hollywood

4 mai 2018   Lifestyle

Talent nebănuit, inspiraţie, curaj, răbdare, emoţie, chef de joacă şi prieteni buni... Cam acestea sunt ingredientele din spatele brandului de bijuterii Mooncast, creat de Monica Bîrlădeanu în casa ei din Los Angeles

E un business care s-a născut, de fapt, dintr-un hobby – sculptatul de minunăţii în chit din argint - care avea efect terapeutic, dar îi şi completa propriile ţinute, prin accesoriile rezultate. „M-am gândit la un brand de bijuterii abia după ce am făcut prima piesă pentru mine şi apoi altele pentru prietenele mele, care şi-au dorit un pandantiv ca al meu. Ideea în sine, de fapt, a venit mai degrabă de la prietena mea, Raluca, pe atunci director financiar la Anastasia Beverly Hills, care m-a întrebat de ce nu fac un business din asta. Mie mi s-a părut că n-aş şti cum, iar ea s-a oferit să mă înveţe tot ce înseamnă structura legală a unui business în America: de la deschiderea unei firme, până la contabilitate elementară. Trei ani mai târziu, deşi e tot un business mic condus şi operat de o singură persoană, cererea în România a fost atât de mare, încât mi-a fost cumpărată franciza brandului, iar astăzi, în Piaţa Dorobanţi la nr. 5, lângă Florăria Iris, e primul magazin Mooncast“, povesteşte Monica. Ah, da, şi am uitat un ingredient foarte important al poveştii: internetul, de unde Monica şi-a completat cunoştinţele de care avea nevoie nu doar în privinţa tehnologiei de lucru. De pe Youtube a învăţat şi să-şi facă singură website-ul de prezentare.

La început a fost… un cui, absolut inegal şi imperfect, pe care ulterior l-a purtat drept pandantiv... Acum, de la acel cui a ajuns la brăţări, coliere, cercei, inele cu pietre preţioase. Şi, bineînţeles, între timp şi-a şi diversificat şi perfecţionat tehnologia de lucru. „Am schimbat tot de atunci: chitul de argint cu care m-am jucat prima dată are destul de multe limitări - nu poţi face chiar orice din el: poate pandantive imprimate (dată fiind maleabilitatea materialului) şi forme geometrice simple. Când mi-am dorit un inel, însă, treaba s-a complicat şi am început să caut soluţii. Pe acelaşi principiu că sunt cu siguranţă tutoriale care să te înveţe şi alte metode de lucrare a argintului, am «arat» în lung şi-n lat Youtube-ul şi aşa am descoperit şi metoda sculpturii în ceară, şi cea a lucratului «la rece» a metalului. Aceste ultime două metode sunt cele pe care le folosesc în mod curent şi astăzi. Iar din ce am încasat din vânzările online am reinvestit şi în mini-utilaje, gândite pentru ateliere mici ca al meu.“

Antonia

Cuiul de la început există în continuare – deşi fracturat, fiindcă nu-l ţinuse suficient sub flacără. Monica l-a păstrat aşa, tocmai pentru a-i aminti de erorile de început şi l-a înrămat, agăţându-l pe peretele din studioul ei din L.A., amenajat în casa de oaspeţi de pe proprietatea ei de acolo. „Fiecare piesă care iese din mâna mea poartă cu ea o părticică din mine. Mi s-a întâmplat să treacă prin spatele meu o doamnă în toaleta unui restaurant, în timp ce mă spălam pe mâini, şi să nu văd persoana imediat, dar să-mi recunosc cerceii instant, deşi amestecaţi în buclele doamnei. Am oprit-o şi i-am spus cu vocea răguşită de emoţie: „Doamneeee, sunt cerceiii mei!!!“ (râde) După care am înţeles cât de ridicolă par în momentul acela şi m-am corectat rapid:  „…adică i-am făcut eu, voiam să zic“. Doamna, foarte cool şi stylish de altfel, a părut absolut mirată şi pe jumătate încrezătoare (deh, aveam manichiura făcută) pentru că îi primise cadou şi-i purta pentru că-i plăcuseră mult, nu pentru că ştia că sunt făcuţi de mine. Mi s-a înfundat nasul de emoţie când am realizat că piesele mele sunt apreciate şi fără să se ştie că le-am făcut eu.“

Sore

# MoonCast story

„Aveam, la un moment dat, nevoie de un nume şi în punctul acela trecusem de la stadiul de lucrat piese din chit de argint la o altă metodă, WAX CASTING – adică sculptezi întâi piesa într-o ceară specială (material mult mai maleabil) şi apoi, prin câteva procedee metalurgice, torni în argint piesa sculptată în ceară. Soarele e asociat cu aurul, luna are drept corespondent argintul. Şi, cum metalul meu preferat e argintul, mi-a fost foarte clar că Moon trebuie să existe în numele brandului.  I-am alăturat cuvântul cast, care în acest context înseamnă «turnat»“.

# The Toughest challenge

„Cel mai greu lucru a fost construirea website-ului şi a magazinului online, având în vedere că eram complet «analfabetă tehnic» înainte să mă apuc de treabă. Nici măcar formulele de pe propria tastatură de laptop nu-mi erau familiare…“ (râde)

# Femeia Mooncast

„E o femeie căreia nu-i e frică de combinaţia argintiu/auriu, care nu consideră că cerceii mari în forma potrivită sunt vulgari, care nu se fereşte să poarte deodată mai multe lanţuri de lungimi diferite, care înţelege că un inel cu perlă poate fi o piesă «de conversaţie» (aşa cum mi-a spus o clientă de-ale mele) şi care vede frumuseţe în micile imperfecţiuni ale unei bijuterii făcute manual.“

# De la A la Z

„Mi-am realizat singură şi fotografiile de produs şi fac tot cu mâinile mele (şi ale familiei mele, să fiu cinstită până la capăt) sigiliile roşii de ceară, care sunt apoi ataşate fiecărei cutiuţe în care intră o bijuterie. Sigur, e enorm de multă muncă doar pe umerii mei, dar n-am văzut-o nicio secundă ca pe-o povară, ci mai degrabă ca pe-o oportunitate de meditaţie, care vine la pachet cu satisfacţia unui lucru concret şi palpabil, ce iese din mâinile unei femei care a lucrat până acum în viaţa ei doar cu… «aer»: cuvinte, emoţii, prezenţă fizică.“

Andra

# Top 3 bijuterii create şi purtate de ea

Cerceii Silvana – s-au născut dintr-un accident, pentru că am vrut să aibă iniţial cinci colţuri, însă unul s-a rupt şi-am realizat că arată chiar mai bine în 4 colţuri. Iniţial erau mult mai mici, însă prietena mea, Silvana, m-a bătut la cap să-i fac ei o pereche mai mare. Atunci când au ieşit într-un final aşa cum sunt acum şi i-am urcat pe pagina site-ului, i-am denumit „Silvana“.

Colierul cu bănuţ -  a fost făcut iniţial din chit de argint, pe care am imprimat suprafaţa unui inel sigiliu pe care îl cumpărasem dintr-un bazar cu antichităţi. Apoi am făcut matriţa prototipului şi l-am reprodus. Este momentan un bestseller absolut.

Cele două inele pentru falanga inelarului şi degetul mic. Partea laterală a mâinii mi se pare destul de ignorată de bijutieri, în general, şi mi s-a părut că era nevoie de un combo de două piese care să încadreze degetele.

OK! Goes To L.A. - proiect realizat cu sprijinul www.eturia.ro

Mai multe