Eşti student boboc? Iată ce experienţe nu trebuie să ratezi
Facultatea este acea perioadă de tranziţie, când cei de acasă încă te mai consideră copil, în timp ce societatea începe deja să te ia în serios.
Dacă părinţii sunt dispuşi să îţi plătească studiile, iar profesorii mai pot trece cu vederea o absenţă, două la cursuri, nu înseamnă ca poţi prelungi la nesfârşit copilăria. Dacă vrei să foloseşti din plin toate avantajele oferite de statutul de student, pentru a-ţi pregăti un viitor promiţător, combină cât mai abil oportunităţile care îţi ies în cale.
Fă-ţi o gaşcă de prieteni
Nu toată lumea reuşeşte sau are interesul să-şi păstreze aproape colegii din liceu, aşa că, dacă duci lipsa unui anturaj potrivit cu felul tău de a fi, acesta este cel mai bun moment. Facultatea aduce laolaltă tineri din toate colţurile ţării, cu stiluri şi cu aspiraţii diferite. De ce nu ai profita pentru a-ţi face prieteni noi? În primul rând, veţi trăi împreună momente unice, care se vor transforma în timp în amintiri dintre cele mai dragi. Pe termen lung, vei pune bazele unor legături trainice, care s-ar putea transforma în colaborări durabile, cu beneficii importante pentru carieră.
Evită restanţele, ca să nu pierzi distracţia
Unde ţi-ar plăcea să-ţi petreci vacanţa de vară? În sala de lectură a facultăţii sau pe şezlong? Cu siguranţă, nimeni nu ar indica prima variantă de răspuns, aşa că fă tot posibilul să treci cu brio toate examenele din timpul anului. Unul dintre avantajele oferite de cele mai deosebite camine studentesti din Bucuresti, administrate privat, este posibilitatea de a locui singur în cameră, la care se adaugă accesul la zonele de studiu. Poţi lua, deci, în calcul această posibilitate, dacă nu te tentează oferta de cazare a universităţilor. Spre deosebire de camerele dintr-un cămin de stat, cele dintr-un complex privat dispun de bucătărie proprie şi de balcon, iar serviciile oferite includ acces la internet, curăţenie săptămânală, supraveghere video, acces la bibliotecă şi parcare pentru bicicletă.
Participă şi la cursurile altor facultăţi
Ştii bine cât de important este să îţi lărgeşti orizonturile culturale. Dacă nu ştii de unde să începi, ai la îndemână o opţiune pe cât de facilă, pe atât de plină de beneficii. A asista la cursurile altor facultăţi nu te costă nimic, dar te ajută să conectezi nişte informaţii pe care, altfel, greu le-ai putea lega folosind propriile surse. Mai mult de atât, în cazul în care deja studiezi posibilitatea de a urma un master, vei avea şansa să te orientezi mai din vreme asupra specializării către care te-ai putea orienta.
Cunoaşte viaţa de student în Europa
Cu o perioadă cuprinsă între două luni şi un an, programele de mobilitate Erasmus pentru studenţi sunt o adevărată poartă deschisă către cunoaştere. În cazul în care vrei să studiezi temporar în afara graniţelor, ai la dispoziţie ţări din Uniunea Europeană precum Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Turcia, Ungaria, la care se adaugă Turcia.
Păşeşte pe drumul către o carieră
Calitatea de student nu este veşnică, iar imediat după ce pregătirea ta universitară va ajunge la final, va trebui să ştii exact ce îţi doreşti să faci pe mai departe. Cum majoritatea angajatorilor nu sunt dispuşi să îţi ofere un job în lipsa experienţei, iar facultatea încă îţi ocupă destul de mult timp, nu ai altă soluţie decât voluntariatul. Din fericire, legea voluntariatului este de partea ta, iar aceasta prevede încheierea unui contract, eliberarea unui certificat de voluntariat şi a unui raport de activitate. De aici, te poţi îndrepta către un job cu jumătate de normă. Depinde de tine cum îţi va fi perioada facultăţii. Cu ponturile de mai sus, vei şti ce să faci pentru a nu pierde nici timpul, nici vreun prilej de a te bucura de viaţă. Credit foto: Shutterstock