Vorbitul în public, o artă ce poate fi învățată
Atât carisma, cât și vorbitul în public sunt două atuuri care pot fi construite atunci când ai alături trainerul potrivit.
Arta vorbitului în public este un talent care este la tot mai mare căutare și tocmai de aceea îți recomandăm să cauți cursuri de formator, care te vor ajuta să îți depășești frici și să descoperi cum să faci în așa fel încât să îi captivezi pe cei din jur cu ajutorul cuvintelor și mai ales al felului în care comunici ideile.
Vorbitul în public sau pentru public poate să îți fie benefic, atât la nivel personal, cât mai ales la nivel profesional.
Azi exact despre asta vom vorbi: despre cum te poate ajuta arta vorbitului în public în diverse situații și de ce să nu o desconsideri.
Arta vorbitului în public în viața profesională și în cea personală
Vorbit în public nu înseamnă doar în fața unei audiențe bine stabilite, ci și atunci când te vezi cu prietenii la o cafea sau cu familia la cina de Crăciun.
De-a lungul timpului, diverse situații ar fi putut fi salvate dacă între interlocutori ar fi fost o comunicare clară. Cu siguranță, ai luat și tu parte la asemenea evenimente ș după te-ai gândit cum altfel s-ar fi întâmplat lucrurile dacă ar fi fost spuse altfel cuvintele sau tonalitatea ar fi fost diferită.
1. Relația cu cei apropiați
Cu toții am trecut prin momente dificile alături de membri familiei sau cu cei apropiați, care puteau ușor să fie anticipate și atenuate dacă ideile erau transmise cu o altă tonalitate sau cuvintele ar fi fost alese altfel.
Un trainer în public speaking poate să te ajute în acest sens: atât cu modelarea vocii, cât și cu alegerea cuvintelor în diverse contexte, în așa fel încât acestea să nu lase loc de interpretare și să fie cât mai corect exprimate.
Vei vedea astfel cât de multe conflicte - mai ales pornite din nimic - vei reuși să închizi înainte de a porni cu adevărat!
2. La muncă
Atunci când vine vorba despre viața profesională, a fi un bun public speaker te poate ajuta din două puncte de vedere și le vom detalia pe ambele în rândurile care urmează.
1. În echipă
Orice rol ai avea în echipa de la birou, trebuie să știi că părerile tale contează și merită să fie transmise cât mai corect pentru a nu exista dubii în ceea ce dorești să spui.
Ce trebuie însă să conștientizezi înainte de a lucra în acest sens este că și tu contezi, chiar dacă nu întotdeauna ți se pare asta și există un impostor care spune invers.
Pentru ca ideile tale să ia forma dorită, este deosebit de important să știi cum să le transmiți. Cu timpul, învățând detalii despre tonul și volumul cu care să abodrezi diverse situații, vei învăța și cum să îți alegi cuvintele, chiar dacă este o situație de moment, în care nu ai timp de gândire și să pui un discurs pe foaie și mai apoi să îl susții.
2. Ca și formator
Odată ce ai început să acumulezi experiență și informații, vei vrea să le dai mai departe atât colegilor din firmă, cât și altor profesioniști în domeniu.
Dacă ai mari emoții în momentul în care urci pe o scenă și urmează să susții un discurs, atunci este imperios necesar să participi la un curs de formator.
La fel ca și în situațiile anterioare, vei învăța cum să livrezi idei și discursuri, vei face exerciții de dicție, care este atât de importantă în acest domeniu, și vei învăța cum anume să îți înșiri ideile în așa fel încât să aibă sens atunci când începi să povestești.
Vorbitul în public și comunicarea ideilor nu sunt lucruri ușoare, chiar dacă așa pare din afară. Dacă însă ești în situația de a urca pe scenă sau de a participa la un eveniment, mai intim sau nu, în care trebuie să socializezi, știi prea bine că ai nevoie de un extra boost de încredere pentru a-l putea duce la capăt.
Așadar, atunci când dai cu ochii de un curs de formator, nu ezita să citești mai multe detalii despre acesta și să îți faci curaj să te înscrii. Vei vedea cât bine îți va face pe termen lung și cum vei putea să eviți diverse situații neplăcute!
Credite foto: unsplash.com