Yul Brynner, cel mai sexy chel al anilor '50
Înainte de Jason Statham sau Vin Diesel, a fost el: un rus care a cucerit Hollywoodul, rămânând şi azi unul dintre sex simbolurile clasice ale Cetăţii Filmului, transformând chelia într-un atu
Yul rămâne unul dintre sex simbolurile nemuritoare ale Cetăţii Filmului.
O chelie absolut intenţionată, s-o spunem de la bun început. Ceea ce a dat şi mai mult caracter înfăţişării lui. Fiindcă Yul avea chiar o podoabă capilară sănătoasă, la care a renunţat de bună voie pentru un look hollywoodian original.
Născut la Vladivostok sub numele de Yuliy Borisovich Briner, a devenit cunoscut odată cu piesa de pe Broadway din 1951 The King and I – în care a interpretat rolul Regelui Mongkut al Siamului. O poveste care cinci ani mai târziu, după 1.246 de reprezentaţii cu casa închisă, avea să fie transformată într-o peliculă de succes, dinstinsă cu 5 premii Oscar, printre care şi trofeul acordat lui Yul pentru cel mai bun actor într-un rol principal. Mai aproape de zilele noastre, filmul e cunoscut în varianta “Ana şi Regele”, cu Jodie Foster şi Yun-Fat Chow.
Interesant, însă, legat de cariera lui Yul este că, deşi odată cu acest Oscar, a fost îmbrăţişat de Hollywood, el n-a renunţat la scândura teatrului. Şi nici Hollywoodul n-a renunţat să-l răsfeţe cu roluri memorabile, precum cele din Fraţii Karamazov sau Cei 7 magnifici. Şi asta datorită talentului, dar şi a înfăţişării sale speciale: rezultatul unei împletiri aparte de gene. Tatăl lui, Boris Bryner, era un inginer cu rădăcini suedeze şi mongole, iar mama, Marousia Blagavidova, era rusoaică. După ce tatăl a abandonat familia, Marousia l-a luat pe Yul şi pe sora lui în China, iar mai apoi la Paris, unde viitorul actor câştiga un bănuţ de buzunar cântând prin cluburi cântece ţigăneşti la chitară. Ba chiar a lucrat şi ca artist de circ la trapez, până în 1941, când a plecat în America, la New York, cu gândul de a face actorie. Iar în cinci ani şi-a făcut debutul pe Broadway, în Lute Sang.
Desigur, înfăţişarea lui încărcată de sex appeal n-a fost trecută cu vederea de toată suflarea feminină cea vestită a Hollywoodului. Fiindcă Yul era la acea vreme printre foarte puţinii actori de succes care reuşiseră să transforme chelia într-un atu. Aşa încât viaţa lui personală a fost una pe măsură. Yul a fost însurat de patru ori. Din primul mariaj, cel cu Virginia Gilmore, a avut un fiu. În 1959, însă, când încă era însurat, Yul a devenit tată pentru a doua oară. Mama era, însă, tânăra lui amantă de doar 20 de ani, Frankie Tilden, care i-a dăruit o fiică. O fiică ce a provocat divorţul lui de Virginia. În acelaşi an 1960 al divorţului, Yul s-a însurat a doua oară. Dar nu cu Frankie, ci cu un model din Chile, Doris Kleiner. Mariajul a durat şapte ani, Doris dăruindu-i, la rândul ei, o fiică. Atâta doar că, pe tot parcursul mariajului, presa de scandal n-a scăpat din vedere că Yul a avut o relaţie paralelă, cea cu romanciera belgiană Monique Watteau. Cea de-a treia soţie, Jacqueline Thion de la Chaume, cu care a avut un mariaj de zece ani, din 1971 în 1981, a fost cea cu care Yul şi-a completat marea familie, adoptând doi copii din Vietnam.
Yul, în 1971, în westernul spaghetti 'Adios, Sabata' , filmat în Roma şi regizat de Gianfranco Parolini.
Iar dacă toate astea nu erau de ajuns pentru un tablou amoros tumultuos, Yul a întreţinut interesul presei mondene şi prin numeroasele lui aventuri cu vedete precum Marlene Dietrich, Judy Garland, Joan Crawford şi Ingrid Bergman. Legătura cu Marlene, care era cu 19 ani mai mare ca el, a fost mai mult decât o aventură, durând ani de zile. Ce mai lipsea din această panoplie a iubirii? Finalul a fost unul pe măsura acestui sex simbol: la 62 de ani, în 1983, actorul s-a însurat a patra oară, cu Kathy Lee, o balerină de doar 24 de ani! O ultimă căsnicie care a durat până la finalul vieţii lui, în 1985. Un sfârşit provocat de cancerul la plămâni, Yul fiind un fumător înrăit, viciu deprins chiar de la vârsta de 12 ani.
Foto: Getty